Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari erdoğan çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Ekonomiye Yön Veren Güç Tüketicinin Tercihleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ekonomiye yön veren esas güç, tüketicinin tercihleri. Bilinçli her tüketici, daha iyi ürün talep ederek, sadece üreticiyi terbiye etmiyor aynı zamanda ülke ekonomisinde kaynakların daha akıllıca kullanılmasını sağlıyor” dedi.

TOBB Rifat Başkanı Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 21.Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni’nde konuştu. Hisarcıklıoğlu, üreticiyi ayakta tutanın tüketici olduğunu belirterek, “Hele bizim kültürümüz, tüketiciyi, yani müşteriyi, velinimet olarak görür” dedi. Üretilen malların çoğalıp çeşitlenmesiyle pazarlamanın giderek daha fazla önem kazandığını ve "velinimet" anlayışının bir ölçüde geride kaldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, tüketicinin seçim yapmasının zorlaştığına dikkat çekti.

“BİLİNÇ TÜKETİCİNİN GÜCÜDÜR”

Hisarcıklıoğlu, ürün bolluğu arasında şirketlerin ve üreticilerin farklı stratejilerle sıyrılmaya çalıştığını ifade ederek, “Bunu yaparken, haksız ve aldatıcı yollara başvuranlar da oluyor. Devletin kurumları ve yasalar, tüketicilerin haklarını korumak için yıllardan bu yana çalışıyor. Fakat ortaya çıkan gerçek şu ki, tüketiciyi ancak kendi bilinci koruyabilir. Bu bakımdan bilinç, en az parası kadar tüketicinin gücüdür” dedi.

“DÜNYA’DA ARTIK ‘TÜKETİCİ DEMOKRASİSİ’ KAVRAMI ÖNE ÇIKIYOR”

Tüketicinin haklarını bilmesi gerektiğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bilişimin imkanlarını da kullanarak, fiyat ve kalite karşılaştırması yapılmasının da önemli olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, ekonominin yüzde 60’ının iç tüketimden oluştuğunu kaydederek, “Bu yüzden de dünya da artık, ‘tüketici demokrasisi’ kavramı öne çıkıyor. Yani ekonomiye yön veren esas güç, tüketicinin tercihleri. Bilinçli her tüketici, daha iyi ürün talep ederek, sadece üreticiyi terbiye etmiyor aynı zamanda ülke ekonomisinde kaynakların daha akıllıca kullanılmasını sağlıyor” dedi.

“E-TİCARET SİTELERİNE GÜVEN DAMGASI VERECEĞİZ”

Tüketicinin haklarının yanı sıra sorumluluklarının da olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bunların farkında olmalarını sağlamalıyız” diyerek şunları kaydetti:

“Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ prensibini ve ‘Bilinçli tüketici, basiretli tacir’ anlayışını son derece önemli görüyor ve tam destek veriyorum. Son yıllarda e-ticaretin kullanımı hızla artarken, e-ticaret şirketleri de çoğaldı. Ticaretteki bu dönüşümde tüketicilerin mağdur olmaması ve güvenle alışveriş yapabilmesi için Bakanlığımız gerekli adımları attı. Bakanlığımızın liderliğinde TOBB olarak e-ticaret sitelerine güven damgası vereceğiz. Böylelikle hem güvenli e-ticaretin altyapısını sağlamış olacağız hem de e-ticaret hacmini artırmış olacağız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.