Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer türkiye istatistik kurumu beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan palandöken cumhurbaşkanı erdoğan erdoğan çin Rowland Shanghai Astronomi Müzesi

TÜDEF Başkanı Atak: İndirimler Göz Boyama Şeklinde Yapıldı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, “Türkiye’de 16.5 milyon aracın zorunlu trafik sigortası maliyeti 2015’te araç başına ortalama 400 lira iken, bu bedel 2016 yılında 800 liraya dayanmıştır. Hükümetin aldığı bütün yasal iyileştirmelere rağmen, sigorta sektöründe ancak 10-15 liralık indirimler göz boyama şeklinde yapılmış, ciddi bir indirime gidilememiştir” dedi. 

TÜDEF Başkanı Atak,  tüketici için zorunlu trafik sigortası fiyatlandırmasının kabus olmaya devam ettiğini belirterek,  “2015 yılında araç başına ortalama ödenen bedel 400 TL iken, bu bedel 2016 yılında araç başına ortalama 800 liraya dayanmıştır. Hükümetin aldığı bütün yasal iyileştirmelere rağmen, sigorta sektöründe ancak 10-15 liralık indirimler göz boyama şeklinde yapılmış, ciddi bir indirime gidilememiştir. Halkımızın sigorta sektörünün primlendirme uygulamasına olan güveni giderek azalmaktadır. Şu anda Hazine Müsteşarlığının yaptığı açıklama ve araştırmalara göre 800 liralık primin 600 liraya indirilmesi halinde bile sigorta sektörünün halen makul karlar içinde kalabileceği bilinmesine rağmen, sektörde aşırı fiyatlandırma politikası devam etmektedir” dedi.

 Atak, tüketicilerin sigorta yaptırmadan önce bütün piyasayı araştırmalarını isteyerek Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinden sadece kimlik numarası ve araç plakası ile Türkiye genelindeki tüm sigorta şirketlerinin tekliflerini görmesinin mümkün olduğunu belirtti.

 Atak, “Sigorta şirketleri geçtiğimiz yıllar içinde kasko ve trafik sigortası dalında zarar ettiklerini beyan ederek, bu yıl fiyatları yükselttiklerini ifade ediyorlar. Sigortacılığın her dalında her yıl kar elde edilecek diye bir kural söz konusu değildir. Onlar da risk alıp aldıkları bu riski re-assüre edebilirler. Dünyada bütün sigorta sistemi böyle çalışırken, Türkiye’de uygulamanın tüketiciyi mağdur edecek şekilde devam etmesi durumunda Hazine Müsteşarlığına başvurarak piyasaya müdahalede bulunmasını isteyeceğiz.  2008 yılında ‘serbest piyasa kuralları uygulansın’ gerekçesi ile kaldırılan taban fiyat uygulamasına yeniden geçilmesini isteyecek, ayrıca  konunun rekabet açısından incelenmesi için de Rekabet Kuruluna başvuracağız” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.