Öne Çıkanlar istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı Koç Holdingin 2023 yılı net karı 16 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti

“Tüm Bankalar POS Komisyon Oranını Düşürmeli”

Bankaların pos cihazı komisyon oranlarının yüksek olmasıyla esnafın kazancına ortak olduğuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafın birçok gideri ve kesintisi varken bankalar yüksek pos cihazı komisyon oranlarıyla bu giderlere ortak oluyor. Diğer devlet bankaları da POS komisyonlarını Ziraat Bankası’nın belirlediği seviyeye düşürmeli. Böylelikle bu alanda rekabet artacağından özel bankalar da komisyon oranlarını düşürmek zorunda kalacaktır. Esnafımız bankaların komisyon oranlarını çok iyi takip etmeli. Artık yeni nesil pos cihazları, banka seçimini çok kolaylaştırıyor. Bu nedenle esnaf en düşük komisyon oranı olan bankaları tercih etmeli” dedi.


“ZİRAAT BANKASININ ALDIĞI DÜŞÜK KOMİSYON KARARI ÖRNEK OLMALI”
Ziraat Bankasının aldığı düşük komisyon oranı kararını diğer bankaların da örnek alması gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkârımız faturalar, kira, stopaj, diğer vergiler, banka kesintileri derken birçok gideri ile boğuşuyor. Buna bankaların pos cihazlarından aldığı komisyon oranı da ekleniyor. Merkez bankasının belirlediği kredi kartı işlemlerinde azami faiz oranı Türk Lirası için yüzde 2,02 olmasına rağmen, en düşüğü yüzde 1.10’dan başlayan komisyon oranları kimi bankalarda ciro ve taahhüt süresine göre yüzde 5.20’ye kadar çıkıyor. Ziraat Bankası bu oranı kredi kartlarında yüzde 0.85’e, banka kartlarında yüzde sıfıra kadar düşüreceğini açıkladı. Bu kararın diğer devlet bankalarına da örnek olmasını diliyoruz. Bu durumda rekabet artacağından özel bankalar da komisyon oranlarını düşürmek zorunda kalacak. Bu kararla birlikte pos cihazı komisyon oranlarının düşmesi, esnaf ve sanatkârı rahatlatacak, hatta fiyatlarda indirimleri de sağlayacaktır” diye konuştu.


“KOMİSYON ORANLARINDAN ESNAF KADAR VATANDAŞ DA ETKİLENİYOR”
Pos cihazı komisyon oranlarından esnafla birlikte vatandaşın da etkilendiğini hatırlatan Palandöken, “Bazı bankaların pos cihazı komisyon oranlarını bu kadar yüksek oranlarda alması esnafı, cihazı kaldırıp sadece nakit çalışmak zorunda bırakabiliyor. Çünkü bu cihazların komisyonun dışında, bakımı yenilenmesi gibi farklı masrafları da var. Esnaf ve sanatkârın nakit çalışmak zorunda kalması demek müşterisini de kaybetmesi demektir. Kredi kartı veya banka kartı kullanımı her geçen yıl artıyor. Vatandaş kart kullanamayacağı yerden alışveriş yapmaktan vazgeçer. Bununla birlikte komisyon oranı yükseldikçe kazanç azalacağından, bu durum fiyatlara da yansır. Yani bu oranlarda esnaf kadar vatandaş da etkileniyor. Komisyon oranlarının düşmesi esnaf ve sanatkârımızla birlikte başta akaryakıt sektörü gibi birçok sektörü de rahatlatacaktır. Bankalar zaten kredi kartı ve banka kartlarının faiz ve komisyon oranlarıyla birlikte birçok banka işleminden de kesintiler yapıp ücret alıyor. Artık işletmelerin de vatandaşın da omzuna yük olmaktan vazgeçmeliler” şeklinde söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.