Öne Çıkanlar deprem HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım çukurova belediyesi operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk Aleyna Tilki

Türk- İş Açlık ve Yoksulluk Sınırını Açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının 2017 yılı Mart ayı sonuçlarına göre, açlık sınırı bin 480 lira 76 kuruş, yoksulluk sınırı 4 bin 823 lira 31 kuruş oldu.

TÜRK-İŞ, her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Mart ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 480,76 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut kirası, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 4 bin 823,31 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 853,89 TL olarak gerçekleşti.

TÜRK-İŞ araştırması sonucunda, asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin gıda harcamasını ucu ucuna ancak 28 gün karşılayabildiği, zorunlu harcamalara ise ancak 9 gün yettiği belirtildi.

Mutfak Enflasyonu

Araştırma sonuçlarına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,44
azaldı. Yılın ilk çeyreği itibariyle fiyatlarda yüzde 3,39 artış gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 5,76 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 2,92 olarak hesaplandı.

Balık Fiyatı Geriledi

2017 yılı Mart ayı itibariyle süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Kıyma ve kuşbaşı et ile sakatat ürünleri ve tavuk fiyatı bu ay aynı kaldı. Balık fiyatı geriledi. Yumurtanın tanesi 5 kuruş ucuzladı. Bakliyat ürünleri fiyatları, bazı ufak-tefek ayarlamalar olmasına rağmen ortalamada aynı kaldı.

Ortalama Sebze-Meyve Fiyatı Bu Ay 4,15 TL Oldu

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte nispeten ucuzlamaya başlayan yaş sebze-meyve fiyatları mutfak harcamasını olumlu etkiledi. Geçtiğimiz ay 4,24 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,15 TL oldu. Geçtiğimiz ay ortalama 4,59 TL olan sebze fiyatı 4,37 TL’ye geriledi. Meyve fiyatı ise bu ay ortalama 3,57 TL olarak hesaplandı.

Ayçiçeği Yağı Fiyatı Arttı

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta herhangi bir fiyat değişikliği görülmedi. Tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı bu ay değişmedi, ayçiçeği yağı fiyatı ise arttı. Zeytin fiyatı ortalamada yaklaşık 1 TL daha fazla oldu. Yağlı tohum ürünlerinde fındık ve fıstık fiyatı biraz geriledi, diğerleri aynı kaldı. Baharat ürünlerinin fiyatı değişmedi. Bal, pekmez, şeker, tuz, salça ile çay ve ıhlamur fiyatı da bu ay aynı kaldı. 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.