TÜRK-İŞ Açlık-Yoksulluk Sınırını Açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan Ağustos 2016 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre,  açlık sınırı bin 361,60 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 435,19 lira olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 690,35 lira oldu.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı, bir önceki aya göre 8 TL azalış gösterdi. Aynı şekilde aylık yaşam maliyeti için bir önceki aya göre 26 TL daha az harcama yapıldı. 2015 yılının sonuna göre, Ağustos ayında aylık gıda harcaması tutarı için 24 TL ve aylık yaşam maliyeti için 77 TL daha düşük ödeme yapıldı. Bu durum, geçen ay hariç olmak üzere gıda fiyatlarında görülen fiyat gerilemesinin etkisiyle meydana geldi.

-GIDA ENFLASYONUNDA 1,27 ARTIŞ OLDU-

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim 2016 Ağustos ayı itibariyle şöyle gerçekleşti:

 -Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,60 geriledi.          

-Yılın ilk sekiz ayı itibariyle yüzde 1,71 oranında gerileme oldu.                    

-Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle yüzde 1,27 artış görüldü.

-GIDA FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMLER-

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Ağustos 2016 itibariyle şu şekilde bir değişim gösterdi:

-Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatı ortalamada artarken yoğurt ve peynir fiyatı aynı kaldı.

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma et ve kuşbaşı ile tavuk, sakatat fiyatı değişmedi. Balıkta avlanma dönemi başlayıncaya kadar hesaplamada esas alınan kültür balık ortalama fiyatı genelde aynı kaldı. Yumurta fiyatında ise yaz mevsimine rağmen artış görüldü. Bakliyat ürünleri fiyatı şimdilik aynı kaldı.

-Meyve-sebze fiyatlarında beklenen düşüş gerçekleşti. Gıda harcamasında bu ay gerçekleşen gerilemenin temel nedeni de yaş sebze-meyve oldu. Sebze ortalama kilogram fiyatı geçtiğimiz ay göre fazla değişmedi ve 3,36 TL iken bu ay 3,32 TL oldu. Meyve fiyatlarında ise düşüş yönünde bir gelişme görüldü. Geçen ay 4,23 TL olarak hesaplanan ortalama meyve kilogram fiyatı 3,73 TL oldu. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında ortalama sebze-meyve kilogram fiyatı 3,34 TL, sebze fiyatı 3,59 TL ve meyve fiyatı 2,96 TL olarak hesaplanmıştı.

-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmedi ve fakat ayçiçeği yağı fiyatında, düşük de olsa, artış görüldü. Siyah zeytinde ortalama kilogram fiyatı artarken, yeşil zeytin fiyatı geriledi ve ortalamada zeytin fiyatı düşüş yönünde bir gelişme gösterdi. Yağlı tohum ürünlerinden fındık fiyatı biraz geriledi, ancak önümüzdeki ay artış beklentisi var. Baharat ürünleri fiyatı aynı kaldı. Benzeri şekilde şeker ve tuz fiyatı da değişmedi. Bal, reçel ve pekmez fiyatı da aynı kaldı. Salça fiyatı yanı sıra çay ve ıhlamur fiyatı da değişmedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.