Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis

Türk-İş Eylül Ayı Açlık-Yoksulluk Sınırını Açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) araştırmasına göre, açlık sınırı bin 386,22 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 515,37 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 711,50 TL olarak gerçekleşti.

TÜRK-İŞ, her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Eylül ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı bin 386,22 TL; gıda harcaması da dahil yapılması zorunlu diğer aylık harcamaları ifade eden yoksulluk sınırı ise 4 bin 515,37 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 711,50 TL olarak gerçekleşti.

Bu tutarların ücret düzeyi olmayıp, haneye girmesi gereken toplam gelir miktarı olduğu belirtilen açıklamada, gıda fiyatlarındaki değişimin özellikle yoksul kesimin hayat şartlarını doğrudan etkilediği belirtildi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin bin 712 TL olduğu fakat asgari ücretin bin 300 TL düzeyinde olduğu ifade edilen açıklamada, düzeyinin geçim koşullarına yetip yetmediği, gelirin enflasyon karşısındaki durumu, yani satın alma gücünün önemli olduğu bildirildi.

Aylık Gıda Harcaması Tutarı Bir Önceki Aya Göre 25 Lira Arttı

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 25 TL arttı. Aynı şekilde aylık yaşam maliyeti için yapılması gereken harcamanın, bir önceki aya göre 80 TL daha fazla olduğu görüldü.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2016 Eylül ayı itibariyle şöyle gerçekleşti:

-“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,81 oranında artış gösterdi.   
      
-Yılın ilk dokuz ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 0,07 oranında gerçekleşti.

-Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 1,83 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,78 olarak hesaplandı.”

“Kış Sebzelerinde Fiyatlar Gerilerken Domates, Salatalık, Biber Fiyatları Arttı”

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Eylül 2016 itibariyle şu şekilde bir değişim gösterdi:

-"Süt ve peynir fiyatı ortalamada 10 kuruş artarken yoğurt fiyatı aynı kaldı.

-Kıyma et ve kuşbaşı ile tavuk, sakatat fiyatı değişmedi. Hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin ise kilogram fiyatı 77,90 TL oldu. Balıkta bu ay avlanma mevsiminin başlamasıyla ve ortalama fiyat biraz geriledi. Yumurta fiyatı arttı. Kuru fasulye ve barbunyada artarken diğerleri aynı kaldı.

-Mevsim şartlarının da etkisiyle kış sebzelerinde fiyatlar nispeten gerilerken domates, salatalık, biber gibi ürünlerin fiyatı arttı. Sebze ortalama kilogram fiyatı geçtiğimiz ay 3,32 TL olarak hesaplanırken bu ay 3,62 TL’ye yükseldi. Meyve fiyatlarında ise düşüş yönünde bir gelişme görüldü. Geçen ay 3,73 TL olarak hesaplanan ortalama meyve kilogram fiyatı bu ay 3,58 TL oldu. Böylece bu ay meyve-sebze fiyatları ortalamada bu ay arttı. Geçtiğimiz ay sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,51 TL tutarında olurken bu ay 3,60 TL oldu.

-Tereyağı, margarin ve ayçiçeği yağının fiyatı değişmedi fakat zeytinyağı yağı fiyatında biraz gerileme görüldü. Zeytin fiyatı genelde değişmedi. Yağlı tohum ürünlerinden fındık fiyatı arttı. Baharat ürünlerinden pul biber fiyatı arttı, diğerlerinin fiyatı değişmedi. Benzeri şekilde şeker ve tuz fiyatı da aynı kaldı. Bal, reçel ve pekmez fiyatı ile salça fiyatı yanı sıra çay ve ıhlamur fiyatı da değişmedi."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.