Öne Çıkanlar Arap Çin Büyükelçiliği Çin Ticari Uçak Şirketi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Çin Eximbanktan 300 Milyon Dolar Kredi Sağladı Çin Devlet Konseyi Gümrük Tarifesi Komisyonu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan galataport uyuşturucu seçim BM Turizm EKütüphanesi

Türk Kirazını Çin Pazarına Sokacak Projeye Start Verildi

Ege İhracatçı Birlikleri, Türk kirazının Çin pazarına girişinin yolunu açacak Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi’nin Manisa’da başlatıldığını belirtti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye dünyanın en büyük kiraz ithalatçılarından Çin’e kiraz ihraç etmek için yoğun mesai harcıyor. Türk kirazının Çin pazarına girişinin yolunu açacak proje, Tarım ve Orman Bakanlığı Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde Manisa’ya bağlı Demirci ilçesi ve çevresinde Akdeniz meyve sineğinin olmadığını ortaya koymak üzere başlatıldı.

“Çin Ve Uzakdoğu Pazarı Kiraz İhracatını İkiye Katlayabileceğimiz Bir Potansiyeli Barındırıyor”

Demirci ilçesinin yüksek rakımda olması ve ağırlıklı olarak kiraz yetiştiriciliği yapılan bir bölge olması nedeniyle avantajlı olduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi’nin Türk kirazının kalitesini ortaya koyacağını ve ihracatta Çin başta olmak üzere yeni pazarların yolunu açacağını kaydetti.

Uçak, Uzakdoğu pazarının yükselen alım gücü ve kiraza olan büyük ilgisi nedeniyle Türk kiraz ihracatçıları için önemli olduğunu belirterek, “2018 yılında 76 bin ton ihracat karşılığı 161 milyon dolarlık kiraz ihraç ettik. Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi Projesi ile Türk kirazının kaliteli ve sağlıklı olduğunu ortaya koyduğumuz takdirde Çin ve Uzakdoğu pazarı kiraz ihracat rakamlarımızı rahatlıkla ikiye katlayabileceğimiz bir potansiyeli barındırıyor. Turkish Cargo ile yakaladığımız sinerji ile de kiraz ihracatında uzak pazarları yakınlaştıracağız” dedi.

“Çin Başkonsolosu Türk Kirazına Hayran Kaldı”

2017 yılında Çin’e kiraz ihracatının önünün açıldığını ancak 16 günlük soğuk işlem uygulama süresinin çok uzun olmasının ihracatı fiilen tıkadığını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uçak, “Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian’ı Kemalpaşa kiraz bahçelerinde ağırladık. Başkonsolos, Türk kirazına hayran kaldı, kaliteli kirazımızı en yakın zamanda Çin pazarında görmek istediğini ifade etti ve bunun için tüm desteği vereceğini söyledi. Çin’deki müşavirliklerimiz aracılığıyla da Çin tarafında bir baskı unsuru yaratmaya çalışıyoruz. Projenin çıktıları ile Akdeniz meyve sineğinden ari alanlar oluşturmaya başladıkça bizim Çin karşısındaki elimizin güçleneceğine ve bu bölgenin ihracatta öncü bölgelerden olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Kiraz İhracatında Almanya Zirvede

Ege İhracatçı Birlikleri’nin açıklamasına göre, Türkiye 2018 yılında 76 bin ton karşılığı 161 milyon Dolarlık kiraz ihracatı gerçekleştirdi. Kiraz ihracatında 85 milyon Dolar ile Almanya zirvede yer alırken, zirvenin ortağı 31.5 milyon Dolar ile Rusya oldu. 8.5 milyon dolarlık kiraz ihracatı ile Norveç ise üçüncü sırada yer aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.