Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan kızılay operasyon chp haberleri

Türkiye yumuşak güç endeksinde 28'inci oldu

-Ülkelerin dünyada silah güçleri dışındaki özellikleriyle elde ettikleri güce göre sıralandıkları Yumuşak Güç endeksinde Türkiye 28’inci oldu. Portland Danışmanlık firmasının ünlü yumuşak güç sıralamasıyla ilgili raporunda, “Herhangi bir ölçü itibarıyla listenin zirvesinde bulunmasa da Türkiye son birkaç yıldır yaşanan olaylar dolayısıyla saygın bir sırada yer aldı” denildi.

-Portland Communications: “Doğu ve Batı arasında gerçek bir köprü olarak Türkiye, her iki taraf arasında bir denge ve bağlantı kurmaya çabalıyor. Bu çabaların dışa dönük en olumlu tezahürlerinden biri hükümetin desteklediği bir yatırım olan Türk Hava Yolları. Herhangi bir havayolunun sahip olduğundan fazla uluslararası destinasyonla Türkiye, halklar ve kültürler arasında bir köprü olarak şöhretini yakalıyor.”

ANKARA (ANKA) – Orhan Aysezen – Türkiye, Portland Communications’un ülkelerarası “Yumuşak Güç” sıralamasında 28’inci oldu. Dünyada herhangi bir havayolundan daha fazla uluslararası destinasyona sahip Türk Hava Yolları Türkiye’nin yumuşak güç olmasında önemli bir faktör olarak gösterildi.

İngiliz danışmanlık firması Portland Communications’un ülkeleri silah güçleri dışındaki belli özellikleriyle sağladıkları etkinliğe göre dizdiği Yumuşak Güç sıralaması açıklandı. Ülkeler; “Hükümet, Kültür, Eğitim, Küresel Sorumluluk, Girişim,  Dijital ve Hür Seçim” düzeylerine göre puanlandı. Değerlendirmeler bir başka danışmanlık firması olan ve şirket-ülke algısı üzerinde uzmanlaşmış ComRes’in, ülkelerin uluslararası algılanışlarının ölçüldüğü kamuoyu anketleriyle hükümetlerin online etkileri konusunda Facebook’tan alınan verilerle gerçekleştirildi.

Ülkelerin “dış politika hedeflerine ulaşmada dikkati üzerlerine olumlu yönde çekme ve ikna güçlerine”ne göre altı ölçüte göre sıralandıkları “Dünyanın en büyük 30 Yumuşak Gücü” sıralaması şöyle: 1. İngiltere, 2. Almanya, 3. ABD, 4. Fransa, 5. Kanada, 6. Avustralya, 7. İsviçre, 8. Japonya, 9. İsveç, 10. Hollanda, 11. Danimarka, 12. İtalya, 13. Avusturya, 14. İspanya, 15. Finlandiya, 16. Yeni Zelanda, 17. Belçika, 18. Norveç, 19. İrlanda, 20. Güney Kore, 21. Singapur, 22. Portekiz, 23. Brezilya, 24. Polonya, 25. Yunanistan, 26. İsrail, 27. Çek Cumhuriyeti, 28. Türkiye, 29. Meksika, 30. Çin.

-50 ÜLKE İLE İLGİLİ VERİLER DERLENDİ-

50 ülke ile ilgili verilerin derlendiği endekste İngiltere 75,61 puanla ilk sırada yer aldı. İngiltere'yi Almanya(73,89), ABD (73,68), Fransa(73,64) ve Kanada(71,71) takip etti.

Türkiye 42,55 puanla 28. sırada yer alırken digital ve kültürde 21’inci sırada, girişim, hükümet etme ve hür seçimlerde 27’nci sırada, küresel sorumlulukta 23’üncü sırada, eğitimde ise 25’inci sırada bulundu.

Endekste Türkiye hakkında şu değerlendirmeler yapıldı:

“-Herhangi bir ölçü itibarıyla listenin zirvesinde bulunmasa da Türkiye son birkaç yıldır yaşanan olaylar dolayısıyla saygın bir sırada yer aldı.

-Türkiye’nin yumuşak gücü belki de 2011 ve 2012 arasında zirveye ulaştı. Akıllı ve iyi niyetli bir ‘komşularla sıfır problem’ stratejisi Türkiye’ye iyi hizmet etti, MINT ekonomilerinin bir parçası olarak (Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye) Türkiye hızla büyüyen bir ekonomiydi. Ancak yorumlar ülkenin yumuşak gücünün azaldığını ortaya koyuyor. Protestocular üzerinde kullanılan biber gazı, plastik mermiler ve tazyikli su, basın ve yargı üzerinde baskı, tümü demokratik kurumların zayıfladığını söylüyor.

-Türkiye’de sosyal medya kanalları düzenli olarak kapatılıyor, 2014’ün ikinci yarısında Twitter’dan herhangi bir ülkeden beş kat daha fazla içerik uzaklaştırma talep etti.

-Gazetecileri Koruma Komitesi 2012-2013’te Türkiye’yi dünyanın en kötü gazeteci gardiyanı olarak adlandırdı. Dünyada en adaletsiz parlamenter sisteme sahip ülkesi olarak tanımlandı.

-Fakat tüm bunlar bir kayıp değil. ‘Doğu ile Batı arasında bir köprü’ olma iddiası diğerleriyle kıyaslandığında en çok Türkiye için meşru. Dünya çapında önemli bir cami-inşa programı dâhil yumuşak güç çabalarının büyük bir bölümü Orta Doğu, Afrika ve Balkanlardaki yükselen piyasaları hedefliyor. Türkiye ileriye doğru izlenmesi en ilginç ülkelerden biri olacak.

-ÜLKE ANALİZİ-

Raporda Türkiye’nin “güçlü yanları” şöyle sayıldı:

“Doğu ve Batı arasında gerçek bir köprü olarak Türkiye, her iki taraf arasında bir denge ve bağlantı kurmaya çabalıyor. Bu çabaların dışa dönük en olumlu tezahürlerinden biri hükümetin desteklediği bir yatırım olan Türk Hava Yolları. Herhangi bir havayolunun sahip olduğundan fazla uluslararası destinasyonla Türkiye, halklar ve kültürler arasında bir köprü olarak şöhretini yakalıyor.”

-TÜRKİYE’NİN ZAYIFLIĞI-

Türkiye’nin “sert, tek parti idaresi” olarak adlandırılabilecek sistemle yakınlaşmasının Batılı ortaklarını endişelendirdiği iddia edilen raporda, “Eninde sonunda Türkiye kritik bir küresel oyuncu ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan tek NATO üyesi. Türkiye açık şekilde demokratik değerler yoluna geri dönene kadar şöhreti kaybolmaya devam edecek” denildi.

-ERDOĞAN’A TAVSİYEDE BULUNDU-

Portland firması Türkiye’ye tavsiyesini “Son seçim gerilemesi Başkan Erdoğan için liberal, demokratik bir topluma doğru hareketin başlangıcı olabilir. Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Rihard Haass’ın iddia ettiği gibi: dış politika vatanda başlar. Türkiye’nin yumuşak gücü buradan başlamaktan fayda sağlayacaktır” şeklinde yansıttı. (ANKA)

(ORH/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.