Türkiye'de Asgari Ücret, OECD Ülkeleri Arasındaki En Yükseklerden Biri

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) "Türkiye'de daha yüksek beceri yeterliliği ve eğitimsel kazanım, emek piyasasındaki statüsüyle bağlantılı değil" değerlendirmesinde bulundu. OECD Türkiye'deki asgari ücretin örgüte üye ülkelerde ödenenlerin en yükseklerinden biri olduğunu ifade etti.

OECD'nin "Beceri Sorunu: Yetişkin Beceri Araştırmasından Ek Sonuçlar" başlıklı raporuna göre, diğer OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye'deki yetişkinler "okur yazarlık, aritmetik ve teknolojik ortamlarda sorun çözme" alanlarında ortalamanın altında yeterliliğe sahip.

Raporda Türkiye hakkında şöyle denildi:

"-Türkiye'de 16-24 yaş arasındakilerle OECD ortalaması arasında, okuryazarlık yeterliliği arasındaki uçurum, diğer yaş gruplarının tümü için olandan daha küçük bulunuyor.

-Türkiye'de eğitimsel kazanım yeterlilik düzeyleriyle birlikte değerlendirildiğinde, diğer OECD ülkelerde ölçülenden daha az güçlü durumda.

-Bilgiyi işleme becerisi yeterliliğinde kadın ve erkekler arasındaki farklılık, araştırma yapılan ülkelerdekinin tamamı arasında Türkiye'de en büyük. Bu özellikle Türkiye'deki yaşlı yetişkinler arasında görülüyor.

-Türkiye'de daha yüksek beceri yeterliliği ve eğitimsel kazanım, emek piyasası statüsüyle bağlantılı değil. Ancak vasıfla orantılı maaş dönüşü OECD ülkelerinde en yüksek olanlar arasında.

-Bilgiyi işleme becerisi ve belli sosyal çıktıları arasında, örneğin güven, bir bireyin siyasi sükreci etkileyebileceğine ilişkin inanç ve bir insanın kendi kendisinin sağlıklı olup olmadığını anlama özelliği, Türkiye'de diğer ülkelerdekilere oranla önemli ölçüde zayıf."
 
“Türkiye'de diploma ve beceri neden emek piyasasıyla bağlantılı değil?”
 
OECD raporunun daha yüksek beceri yeterliliği ve eğitimsel kazanımın "emek piyasasındaki statülerle" ilişkilendirilmiş olmamasıyla ilgili bölümünün ayrıntısı ise şöyle:
 
"-Türkiye'de ne eğitimsel kazanım ne de okuryazarlık yeterliliği, emek piyasası statüsüyle ilişkili değil. Ancak eğitimin ücretler üzerindeki etkisi, incelenen tüm ülke ve ekonomiler arasında en güçlülerden biri: Araştırmaya katılan ülke ve ekonomilerin çoğunda, ortalama olarak, 'okuryazarlıkta, aritmetik ve teknolojice zengin ortamlarda problem çözmede' daha yeterli durumdaki yetişkinlerin emek piyasasına dahil olma ve istihdam edilme olasılıkları, daha az yeterliliği bulunan kimselere göre daha fazla, işsiz kalma olasılıkları ise daha az. Türkiye'de ne eğitimsel kazanım ne de yeterlilikler, istihdam statüsüyle bağlantılı. Türkiye'deki, işsizlik oranları OECD ortalamasının bir hayli üzerindeyken istihdam oranı, kriz öncesi döneminden yüksek olsa da OECD ortalamasının oldukça altında. Ancak Türkiye'de eğitimin dönüşü yüksek: Okulda geçen yıllarda (3.4 yıl) standart sapmada bir artış ücrette yüzde 20 artışla ilişkileniyor.
 
-Ücretler aynı zamanda bilgi işleme becerilerinde yeterlilikten önemli ölçüde etkileniyor. Türkiye'de okuryazarlıkta Düzey 4 ve 5 skorunu elde eden en iyi ücret alan işçiler saatte 10 dolar ya da daha fazlasını kazanıyor. Düzey 1 skorunu elde eden ya da altında kalan işçiler ise saatte 6 dolar ücret alıyor. Bununla birlikte aynı yeterlilik düzeyindeki yetişkinler arasındaki kazançlarda büyük farklılıklar bulunuyor. Bu yeterlilik düzeylerine göre ücret dağılımında bir çakışmaya yolaçıyor. Örneğin Türkiye'de okuryazarlıkta Düzey 2'de bulunan yüksek ücret alan bir işçi, Düzey 4 ve 5 yeterlilik seviyesindeki medyan ücret alan bir işçi kadar kazanıyor (9 dolar).
 
Türkiye'de asgari ücret OECD’nin en yükseklerinden biri
 
-Bu okuryazarlık ve aritmetik yeterliliği dışında, işçi kazançlarının, eğitim, deneyim ve diğer kişisel özellikler gibi bir dizi diğer faktörden etkilendiğine işaret ediyor. Türkiye'nin, medyan ücretin bir bölümü olarak ifade edilen  zorunlu asgari ücreti, OECD ülkeleri arasındaki en yükseklerden biri. Ancak bu oran 2007'den bu yana hafifçe düştü ve tahminler; yüksek kayıtdışılıkla bağlantılı şekilde, uyumun düşük olabileceğini ve işçilerin yüzde 50'sinin asgari ücretin altında çalıştığını ortaya koyuyor.
 
-Asgari ücret mevzuatı ve mesleklerin buna uyumdaki farklılıklar, bilgi işleme becerisi yeterliliğinde benzer düzeydeki kişiler arasında gözlenen ücret farklılıklarının bir bölümünü açıklayabilir, özellikle de düşük yeterlilik seviyelerindekiler arasında olanları."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.