Öne Çıkanlar Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Koronavirüs chp Covid19 AİLE galatasaray kılıçdaroğlu rusya tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı erdoğan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd

Türkiye'nin Büyümesi İMF'yi Şaşırttı

Uluslararası Para Fonu (IMF) açıkladığı 4. Madde Konsültasyonu sonrasında Türkiye ekonomisinin sağlığına bir de “check up” yaptı. IMF Türkiye’nin durumunu “Ekonomi 2015’te iyiydi… Fakat dış dengesizlikler kalıcı… Hükümet özel tasarrufu cesaretlendirmeli” cümleleriyle özetledi. IMF Türkiye Masası Şefi Antonio Spilimbergo, “Türkiye’nin büyümesi sürpriz, çünkü Türk ekonomisi geçen yıl bir dizi negatif faktörle karşı karşıya kaldı” dedi.

IMF Survey dergisinde Türkiye Masa Şefi Antonio Spilimbergo ve Kıdemli Ekonomist Gregorio Impavido ile son konsültasyon hakkında yapılan bir röportaj yer aldı.

 

SON DÖNEMLERDE İYİ BÜYÜME RAKAMLARI ORTAYA KOYDU

“Economic Health Check”te “Türkiye dışarıdaki çalkantıya karşı dirençli olduğunu kanıtladı ve son dönemlerde iyi büyüme rakamları ortaya koydu. Ülkenin 2015’teki ekonomik performansını değerlendiren IMF misyonu başarıyı onayladı, fakat orta vadede büyümeye engel olabilecek yüksek cari açık konusunda uyarıda bulundu” denildi.

“Türk ekonomisi 2015 yılında oldukça iyiydi, özellikle diğer yükselen piyasalarla kıyaslandığında. Son veriler ekonominin 2015’te yüzde 4 büyüdüğünü onaylıyor. Bu büyüme tamamen sürpriz, çünkü Türk ekonomisi geçen yıl bir dizi negatif faktörlerle karşı karşıya kaldı. Diğer birçok yükselen piyasa gibi sermaye çıkışlarıyla uğraşmak zorunda kaldı. Ayrıca Rusya ve Orta Doğu dahil Türkiye için birçok geleneksel ihracat piyasası düşük performans gösterdi.”

İçte siyasi belirsizlikle eş zamanlı iki seçim yaşandığını, yatırımın zayıf kaldığını kaydeden Spilimbergo, “Ve elbette güvenlik durumu, bir dizi terörist saldırıyla birlikte zorluydu. Bu zorluklara karşın özel tüketim dirençli kaldı” dedi.

Özel tüketimin; düşük petrol fiyatı, hanehalkı döviz birikimlerinin TL değer kaybı sonucu tüketime gitmesi, kredi genişlemesinin yavaş da olsa sürmesi, mültecilerin iç talebi canlandırması, faiz oranlarının düşük kalması nedeniyle arttığını kaydeden Spilimbergo, asgari ücret zammı dolayısıyla bu eğilimin bu yıl da süreceğini bildirdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.