Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş almanya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp ukrayna ankara abd Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

TÜRMOB Başkanı Yontan: "Poşet Beyanı Sıkıntı Yarattı"

TÜRMOB Genel Başkanı Masis Yontan, poşet beyan sisteminde yaşanan sıkıntı ve sorunlara dikkat çekerek olası cezai yaptırımlar konusunda işletmeleri uyardı.Yontan, Poşet beyannamesi satış noktasında değil üretici tarafından verilmelidir. Nihai tüketiciye satışı ise aynı şekilde devam etmeli ve poşet tüketimi bu yolla azaltılmalıdır." dedi. 


 
TÜRMOB Genel Başkanı Yontan yaptığı yazılı açıklamada, “10.12.2018 tarihli ve 30621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ taşıma amaçlı kullanılan plastik alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi ve beyanını işletmeler için zorunlu hale getirdi.
Plastik kullanımının azaltılması, çevre için oldukça önemli ve yerinde bir karar olmasına karşın, beyan ve bildirimler uygulamada önemli sorunlar yaşanmasına neden oldu ve yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde olmaya devam edecek. 


İşletmelere getirilen beyan zorunluluğu, uygulamanın zorluğu, beyan süresinin erken olması ve cezai yaptırımların yüksek olması nedeniyle işletmeleri cezai yaptırımlarla karşı karşıya getiriyor. İşletme sahipleri yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde yüksek para cezalarının yanı sıra hapis cezaları ile karşı karşıya kalabilecek. Poşet beyannamesi satış noktasında değil üretici tarafından verilmelidir. Nihai tüketiciye satışı ise aynı şekilde devam etmeli ve poşet tüketimi bu yolla azaltılmalıdır.


"Ancak, nihayeti itibariyle bu beyanların doğruluğunun incelenmesinin ve güvenceye alınmasının gerektiği de kuşkusuzdur"

7153 sayılı Kanunun yasalaşma süreci ve uygulaması çok hızlı geliştiğinden mükellefler işletmeler konu hakkında yeterince bilgilendirilememiştir. Ayrıca hali hazırda çok sayıda tereddüt yaratan konu bulunmaktadır. Bu sebeple uygulamanın ertelenmesi ve bu süre içerisinde beyan sisteminin iyileştirmesi ile işletmelerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. 
Gerek 7153 sayılı Kanun gerekse bu Kanun uyarınca yürürlüğe konulan Usul ve Esaslarda beyan yükümlülüğü üretici/ithalatçı ve satış noktalarına verilmiştir. Dolayısıyla, beyan işletmelerce yapılacak olup, sorumluluğu da onlara ait olacaktır. Ancak, nihayeti itibariyle bu beyanların doğruluğunun incelenmesinin ve güvenceye alınmasının gerektiği de kuşkusuzdur. Mali Müşavirler bu aşamada devreye girmeli ve yapılan beyan hakkında bir “beyan güvencesi” vermelidir. TÜRMOB, bu kapsamda yapılacak incelemenin esaslarını ve düzenlenecek raporun dizpozisyonunu belirlemeye hazırdır.
Çevre duyarlılığımızdan taviz vermeden, uygulamada ortaya çıkan sorunların çözümü için uygulamanın ertelenmesi, aksayan yönlerinin giderilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.