TZOB Kurbanlık Fiyatlarını Açıkladı

Türkiye Ziraat Odalar Birliği kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Buna göre, küçükbaş kurbanlıklarda fiyatlar 450 lira ile bin 700 lira, büyükbaşta ise 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira arasında değişiyor.
  
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında kurbanlık fiyatlarını açıkladı. İllere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte kurbanlık fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 450 lira ile 1700 lira arasında değiştiğini ifade eden Bayraktar, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 14 ile 22 lira, küçükbaş hayvanlarda 11 lira ile 20 lira arasında olacağını tahmin ettikleri bildirdi. Kilogram fiyatının, büyükbaşta inek, düve, tosun, küçükbaşta koyun, keçi olmasına ve illere göre büyük farklılıklar arz ettiğini bildiren Bayraktar, bayram yaklaştıkça, gerçekleşecek taleple bu fiyatların değişebileceğine dikkati çekti.
 
-KURBANLIK FİYATLARI-
 
Bayraktar, şunları söyledi:
 
“Ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 16 lira 80 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 14 lira 80 kuruş olduğu görülmektedir. Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira 50 kuruşla 18 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 20 lira, Ankara’da 16 lira ile 18 lira, İzmir’de 15 lira 50 kuruş ile 16 lira 50 kuruş arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira ile 16 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 19 lira, Ankara’da 14 lira ile 16 lira, İzmir’de 12 lira ile 18 lira düzeyinde seyretmektedir.
Ülke ortalamasında fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8,9, küçükbaşta ise yüzde 9,1 oranında artmıştır.
Temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 8,79 düzeyinde gerçekleştiği göz önüne alındığında fiyatlarda ciddi bir artış olmamıştır.”
 
-“KURBANLIK İTHAL EDİLMEMESİ YERİNDE BİR UYGULAMA OLDU”-
 
Bu yıl da geçmiş yıllardaki gibi kurbanlık ithal edilmemesinin, üreticilerin ellerindeki hayvanları satması ve mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi açısından yerinde bir uygulama olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bu aynı zamanda hayvancılığımız açısından da önemli bir gelişmedir. Böylesine önemli bir dönemde, onca ithalat söylemlerine rağmen, kurbanlık ihtiyacının ülke içinden karşılanacak şekilde bir üretimin yapılabilmiş olması da gelecek açısından bize umut vermektedir” şeklinde konuştu.
 
-“ELDE HAYVAN KALIRSA ET VE SÜT KURUMU UYGUN FİYATA ALMALI”-
 
Geçen yılki talebin üzerinde kurbanlık hayvan mevcudu bulunduğunu belirten Bayraktar, satışların beklendiği gibi olmadığı durumda, üreticilerin bayram döneminde satılamayan hayvanlarını maliyetlerinin altında ellerinden çıkarmaması gerektiğini ifade etti. “Böyle bir durum gerçekleşir de üreticinin elinde satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumu’nun bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimiz açısından çok önemlidir” diyen Bayraktar, yetkililerden beklentinin, elinde kurbanlık kalan üreticilere yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleri olduğunu söyledi.
 
-BELEDİYELERE RİCA-
 
Kurbanlık satmak isteyen üreticilerin, büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine çadır kirası ödediklerini, fiyatların ilçelere göre farklı olduğu için net bir rakam vermenin mümkün olmadığını bildiren Bayraktar, şöyle dedi:
 
“Masraf, kalınan sürede harcanacak paraları da dahil edecek olursak önemli bir miktarı bulmaktadır. Satış yerleriyle ilgili buradan belediyelerimize seslenmek istiyorum; ülkenin birçok yerinde belediyeler, satış yerlerini özel sektöre ihale ediyorlar, onlar da çok fahiş fiyatlarla üreticilerimize kiralıyorlar. Üreticilerimize 3 bin-5 bin liraya kiralanan yerler var. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor.
Üreticilerimiz zaten ne kazanıyorlar ki bir de buralara bu kadar para verebilsinler? Belediyelerden ricamız, lütfen buraları siz kiralayın ve uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.