Öne Çıkanlar çukurova belediyesi medicana Goggle çin fransa Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu 2023 yılı aralık ayına ilişkin İnşaat maliyet endeksi Ltd. finansal sonuçları Leningrad 19 Ocak 2024 Gündem Özeti 27 Aralık 2023 Gündem Özeti

Yaş Üzüm İhracatı Yüzde 43 Arttı

Türkiye, sultani çekirdeksiz üzüm ihracatında geçen yıla göre yüzde 43’lük bir artış yakaladı.

Sultani çekirdeksiz üzüm ihracatı geçen yıla göre yüzde 43’lük bir artış yakalayarak bu yıl da en çok ihraç edilen üzüm çeşidi oldu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, yaş üzüm ihracatında yakalanan yüzde 43’lük ihracat artışının sezon sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Türkiye, 2016-2017 sezonunda 6 bin 411 ton yaş üzüm ihracatının karşılığında 28 milyon 134 dolar döviz elde ederken, bu yıl ise 61 bin 19 ton yaş üzüm ihracatı karşılığında 40 milyon 261 bin dolar döviz elde etti. Diğer üzüm çeşitlerinden Superior üzümü 5 milyon 597 bin dolarlık tutarla en çok ihraç edilen ikinci üzüm çeşidi olurken Yalova incisi üzümünün ihracata katkısı ise 2 milyon 212 bin dolar oldu.

Rusya Yaş Üzüm İhracatında Birinci Sırada

Uçak, yakaladıkları başarıyı ise “Gerçekleştirdiğimiz ortak akıl toplantıları sayesinde; üreticilerimizle, tüccarlarımızla, ihracatçılarımızla güzel bir sinerji yakaladık. Bu sinerji sayesinde tüm ürünlerde ihracat artışları yakaladık” şeklinde ifade etti. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak ihracatlarının son bir yılda yüzde 36’lık artışla 145 milyon dolardan, 197 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Yaş üzüm ihracatında Rusya’nın 12 milyon dolarlık payla ilk sırada yer aldığını söyleyen Uçak, Rusya’yı 2.2 milyon dolarlık tutarla Almanya’nın izlediğini, üçüncü sırada ise 2 milyon dolarlık tutarla Ukrayna’nın izlediğini açıkladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.