Yeni Ekonomi Programı Açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı. Bakan Albayrak, 2018 enflasyon hedefini yüzde 20.8, 2019 büyüme tahminini de yüzde 2.3 olarak açıkladı. İşsizliğin ise 2021 sonunda yüzde 10.8 olması hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı. Dünyanın, Türkiye’nin 2002-2013 yılları arasında ekonomide bir başarı hikayesi yazmış ve tüm dünyanın takdirini soruna kadar kazanmış önemli bir ekonomik oyuncu olduğunda hemfikir olduğunu ifade eden Albayrak, 3 yıllık ekonomi programını yazarken ana motivasyon kaynağının yeni bir başarı hikayesi yazma hedefi olduğunu belirtti.

BÜYÜME HEDEFİ: 2018'DE YÜZDE 3.8, 2019'DA YÜZDE 2.3, 2020'DE YÜZDE 3.5, 2021'DE YÜZDE 5

2013 yılından itibaren Türkiye’nin çok büyük iç ve dış sınamalara maruz kaldığını anlatan Albayrak, planlanan bir dizi ekonomik yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesine izin verilmediğini, ekonomik yaptırımların bir silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçildiğini ifade etti. Yeni Ekonomi Programı’nı 'dengelenme, disiplin ve değişim' olmak üzere üç ana temel üzerinde oturttuklarını belirten Albayrak, hayata geçirilecek politikalarla programın öngördüğü strateji ve tedbirlerle, büyümenin sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye getirileceğini ifade etti. Buna göre, büyüme 2018 için yüzde 3.8, 2019 için yüzde 2.3, 2020 için yüzde 3.5 ve 2021 için yüzde 5 olarak belirlendi.

"ENFLASYONU 2021 YILINDA YÜZDE 6’YA İNDİRECEĞİZ"

Programı 5 temel hedef üzerine kurduklarını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

“Bu alanlar; enflasyon, kamu maliyesi, istihdam ve cari açık ile bankacılık ve reel sektör oldu” dedi. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğinin altını çizen Bakan Albayrak, toplum genelinde desteğe ve koordinasyona ihtiyaçlarının olduğunu anlattı. Finansal güvenlik ve istikrarın sürdürülebilmesi için yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma komitesinin hayata geçirileceğini kaydeden Albayrak, çok yakında enflasyonla topyekün mücadele programını hayata geçireceklerini de belirterek, “Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar yakından izlenerek gıda enflasyonuyla çok daha etkin bir mücadele ortaya koyacağız. Birçok aksiyonla enflasyonla mücadele ederek 2020 yılı sonunda tek haneye inen enflasyonu 2021 yılında yüzde 6’ya indireceğiz” dedi.

Yeni Ekonomi Programı’nda enflasyon hedefleri ise 2018 için yüzde 20.8, 2019 için yüzde 15.9, 2020 için yüzde 9.8, 2021 için yüzde 6.0 oldu.

"2019 YILINDA 76 MİLYAR KAMU KAYNAĞI HAYATA GEÇİRİLECEK"

Enflasyonla mücadelenin yanında kamu maliyesiyle de ilgileneceklerini kaydeden Albayrak, şöyle devam etti:

“Kamu maliyesindeki güçlü duruşumuzu sürdürmek için bugünden başlayarak kamuda kaynakların doğru ve verimli kullanılmasını sağlayacak bazı tedbirleri almaya başladık. 2019 yılında 76 milyar kamu kaynağı hayata geçirilecek. Sadece 2019’da ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ama henüz başlamamış tüm projeler askıya alınacak. Kamu özel işbirliklerinin daha etkin ve finansal açıdan verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. Kamu gelirlerinin artırılmasına yönelik tedbirler de aldık. Vergi süreçlerinde iyileştirmeler olacak, etkinliği kalmamış istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracağız. Faiz dışı fazlanın Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYH) oranını 2019 yılında yüzde 0.8’e, 2020’de yüzde 1’e, 2021’de yüzde 1.3’e yükselteceğiz” dedi.

BÜTÇE AÇIĞI 2018 İÇİN YÜZDE 1.9, 2019 İÇİN 1.8, 2020 İÇİN 1.9, 2021 İÇİN 1.7

Bakan Albayrak’ın açıklamalarına göre, yeni ekonomi programında bütçe açığının GSYH’ya oranı hedefi ise 2018 için yüzde 1.9, 2019 için yüzde 1.8, 2020 için yüzde 1.9, 2021 için yüzde 1.7 olacak. Cari açıkta bu yıldan itibaren artan turizm gelirleri ve ihracatı önceliklendiren yeni uygulamaların devreye alınmasıyla düşüşün Temmuz-Ağustos ayından itibaren görülmeye başlandığını, sürecin devam edeceğini ifade eden Albayrak, sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi sağlamak için mücadele verilecek, enflasyon ve cari açık olmak üzere iki temel alan olduğunu belirtti.

"2021 YILINA KADAR 2 MİLYON YENİ İSTİHDAM OLUŞTURULACAK"

İstihdamın da önemli başlıklardan biri olduğunu kaydeden Albayrak, “İşsizlik oranında artış olsa da 2020’yle azalış gösteren bu oran yüzde 10.8 seviyelerine 2021 ile ulaşmış olacak. Türkiye ilave istihdam oluşturmaya devam edecek. Bu çerçevede 2021 yılına kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturulacak” diye konuştu.

KAMU MALİYESİ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM OFİSİ KURULDU

Albayrak, “Hedefler, gece gündüz çalışarak, detaylı birçok eylemin tasarlanmasıyla ve bunların uygulanmasıyla hayata geçmiş olacak. Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi'ni kurduk. Bu ekip gelir artırıcı önlemlerden de sorumlu olacak. Sürekli bu ekibimiz sahada olacak ve sürece öncülük ederek yol haritaları hazırlayacak ve raporlayacak. Bu ekibimiz 76 milyar liralık tasarruf tedbirleri ve gelir artırıcı önlemlerle yetinmeyecek, kamuda gereksiz kullanım ve israfı önlemek ve gelirleri artırmak için geliştirilen yapısal reformları uygulayacak” dedi.

BANKACILIK SEKTÖRÜ

Bankaların güncel mali yapılarını ve aktif kalitelerini tespit etmek için hızlı şekilde mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Albayrak, “Bu çalışmaların sonuçlarına göre gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek ve böylece reel sektörün uygun maliyetlerle krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılmasını temin edecek, dünya örneklerine ve ülkemizin geçmiş tecrübelerine dayanan kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız” dedi.

"TAPU HARÇLARI VE EMLAK VERGİLERİNDE ADİL BİR SÜREÇ OLACAK"

Bakan Albayrak, Taşınmaz Değerleme Sistemi’ni kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacaklarını da ifade ederken, “Tapu harçları ve emlak vergilerinde adil bir süreç olacak” dedi. Albayrak, süreçleri etkin yönetmek için bakanlık bünyesinde Büyük Vergi Veri Analiz Merkezi'ni kuracaklarını kaydederek, söz konusu merkezin farklı veri kaynaklarını toplayarak, vergideki kayıt dışı alanların üzerine gideceğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.