Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Zeytin İki Ayrı Fuarda Tanıtıldı

Olivtech – 6. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı ile Ekoloji İzmir - 7. İzmir Organik Ürünler Fuarı’nda düzenlenen panel ve sempozyumlarla katılımcı ve ziyaretçiler verimli bir fuar dönemi geçirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 27-30 Nisan tarihleri arasında Fuar İzmir’de gerçekleştirilen Ekoloji İzmir ve Olivtech kapsamında 6 sempozyum, 2 çalıştay, 4 panel ve 3 interaktif panel düzenlendi. Sektöre ışık tutan etkinliklerde 60 uzman isim konuşmacı olarak yer aldı. Zeytinyağı tadım atölyelerinde yapılan uygulamalı tadım eğitimlerinde ise 100’ü aşkın kişiye teşekkür belgesi verildi. Öte yandan ödüllü zeytinyağından aromatik tatlara kadar birçok çeşidin yer aldığı OIL BAR’da, ziyaretçiler tadım yaparak damak lezzetine uygun zeytinyağını bulma fırsatı yakaladı.

254’ü Olivtech, 113’ü Ekoloji İzmir olmak üzere toplam 367 katılımcının yer aldığı fuarlar, bu yıl da hem etkinlikleri hem de katılımcı firmalarıyla sağlıklı yaşamı tercih edenlerin vazgeçilmez adresi oldu.

Tarih Kadar Tarih: “Zeytin”

Olivtech’in ilk gününde gerçekleştirilen “Ölümsüz Z” belgeseli ile izleyenler, zeytin ve zeytinyağının tarihsel hikayesiyle buluştu. Yapımcılığını Nilgün Yanık Emiroğlu’nun, yönetmenliğini Ramazan Emiroğlu’nun üstlendiği, ünlü oyuncu Macit Sonkan’ın anlatımıyla hayat bulan belgeselde, varlığı MÖ. 6. Yüzyıla dayanan zeytinin, anavatanının Anadolu olduğu vurgulandı. Tarihin en eski zeytinyağı fabrikasından, zeytin ağacı tarihinin yaşatıldığı zeytin müzesine, üreticilerle yapılan sıcacık röportajlardan, uzman görüşlerinin yer aldığı belgesel izleyenlerin kalbine dokundu.

Olivtech’te Zeytin Paneli

Olivtech Fuarı kapsamında Ege Bölgesi İran İşbirliği Derneği ile İran Zeytin Derneği katılımıyla Türk-İran İşadamları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda her iki ülkedeki zeytin ve zeytinyağına yönelik yatırımlar ele alındı. Toplantıda konuşma yapan Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, ulusal ve uluslararası katılımlarla yapılan ortak akıl ve güç birliği toplantılarının sektöre güç kattığını belirtti. Butik üreticilere her zaman destek verdiklerini belirten Tatlı, zeytin sektörünü her zaman canlı tutmaya çalıştıklarını ve bunun için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Zeytinin coğrafi önemi, tarihteki yeri, tarımsal ve ekonomik gücünün tartışıldığı paneller ise “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Ekonomisi”, “Zeytin ve İnsan”, “Zeytin Tarımı” ile “Zeytinyağı, Sofralık Zeytin ve Kalite” konu başlıklarıyla görüşüldü. Panellerde, dünyadaki 1200 zeytin çeşidinden 90 çeşidinin Türkiye’de yetiştiği ve Türkiye’nin İspanya’dan sonra en büyük zeytin üreticisi olduğu vurgulandı. Türk zeytininin Türk Patent Enstitüsü kapsamında doğal ürün niteliği taşıdığı ve kalite kontrolünün yapılarak tescillendiği anlatıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.