Öne Çıkanlar diyarbakır azerbaycan istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu Funda Arar milli güvenlik kurulu çukurova belediye başkanı soner çetin

Zeytin Ve Zeytinyağı İhracatçıları Hem Kendilerine, Hem Üreticilere Verilen Desteklerin Arttırılmasını İstedi

Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, 1.5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarına Ticaret Bakanlığı tarafından verilen devlet desteklerin yüzde 100 arttırılması için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan destek istedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı ziyaret eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, ambalajlarda markalı ihraç edilen Türk zeytin ve zeytinyağına Ticaret Bakanlığı tarafından verilen desteğin yüzde 100 arttırılmasını istedi. Er, 1-2 kg'lık ambalajlı zeytin ve zeytinyağına verilen desteklerin, 1-3 kg'lık ambalajlı zeytin ve zeytinyağına verilmesi talebinde bulundu.

Üreticiye de destek istedi

EZZİB Başkanı Davut Er, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından zeytinyağı üreticisine verilen 80 krş/kg primin 2.5 TL'ye çıkarılması, hali hazırda prim verilmeyen sofralık zeytine de 50 krş/kg destek verilmesi için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan yardım çağrısında bulundu. Er, zeytin üreticisinin sürdürülebilir ve kaliteli üretim yapabilmesi için üreticinin karnının doyması gerektiğini, ihracatçı ile üreticinin değer zincirinde birbirinde tamamlayan unsurlar olduğunun altını çizdi.


Ticaret Bakanımız ihracat gemimizin kaptanı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın ihracat gemisinin kaptanlığını yaptığına dikkati çeken EZZİB Başkanı Er, "Gerek Ticaret Bakanlığı ile, gerekse diğer bakanlıklarla çözüme kavuşması gereken konularımızda desteklerini almak üzere Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'ı ziyaret ettik. Son derece verimli bir görüşme oldu. Ticaret Bakanımızdan destek istediğimiz bir diğer konu ise; iç tüketimi arttırmak için zeytinyağında yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi oldu. Sayın Bakanımız 3 talebimize de olumlu yaklaştı. Sayın Bakanımızın pozitif yaklaşımı ve desteği ile talepte bulunduğumuz tüm konularda sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya,Yunanistan'ın Türkiye'nin önünde olduğunu hatırlatan Er, bu ülkelerin zeytinyağı üreticisine kg'da 0.91 Avro destek verdiğini, Türk üreticisinin ve ihracatçısının bu ülkelerle uluslararası piyasada rekabet edebilmesi için Türkiye'deki destek tutarlarının benzer seviyelere ulaşması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne zeytinyağı ihracatında gümrük vergisiz kotasının sadece 100 ton olduğuna dikkati çeken EZZİB Başkanı Er, Tunus'un 56 bin ton kotasının olduğunu, Türkiye'ye 15-20 bin tonluk kota tanınması için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan destek istedi.

Zeytin ağacının anayurdunun Anadolu olduğunu hatırlatan EZZİB Başkanı Er, "Türkiye'nin her bölgesindeki zeytinyağlarının çok güzel aromatik tatları var. Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarımıza rakipleriyle benzer destekler sağlandığı takdirde 1.5 milyar dolar ihracat hedefine kolaylıkla ulaşabiliriz" diye konuştu.

"İngiltere AB'den ayrıldığında zeytinyağı için 75 bin tonluk bir pazar ortaya çıkacak"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya gelen EZZİB Yönetim Kurulu'nun taleplerinden bir diğeri ise; İngiltere'ni Avrupa Birliği'nden anlaşmalı ayrılması durumunda Türk zeytin ve zeytinyağının İngiltere'ye kotasız ve gümrük vergisiz ihraç edilmesi oldu. Er şöyle konuştu: "İngiltere AB'den ayrıldığında zeytinyağı için 75 bin tonluk bir pazar ortaya çıkacak. Bu pazara gümrük vergisiz ihracat yapabilecek konumda olmak istiyoruz."  dedi. 

EZZİB Başkanı Davut Er'in Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmede talep ettiği konulardan bir diğeri ise; İran ile yapılacak anlaşmada sofralık zeytinin tercihli listeye alınması oldu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er'in, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmesinde; EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Kadri Gündeş, Yönetim Kurulu üyeleri Levent Bilginoğulları, Aysun Aras ve Denetim Kurulu Üyesi Meltem Demirci Köknar eşlik etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.