Öne Çıkanlar azerbaycan Kent diyarbakır Ayyuka eNBE pkk akbank türkiye istanbul çin 17 Mart 2024 Pazar Gündemi sigara

​Emirates Grubu, 2020-2021 Dönemine Ait Altı Aylık Performansını Açıkladı
  • Grup: Gelirler, %74 azalarak 13.7 milyar AED (3.7 milyar US$) olarak gerçekleşti ve geçtiğimiz yıl elde edilen 1.2 milyar AED (320 milyon US$) kâra karşılık bu altı aylık dönemde 14.1 milyar AED (3.8 milyar US$) zarar açıklandı. COVID-19 salgını nedeniyle tüm dünyada uygulanan benzeri görülmemiş uçuş ve seyahat kısıtlamalarının sonuçlar üzerindeki etkisi büyük oldu.
  • Emirates: Gelirler, %75 oranında gerileyerek 11.7 milyar AED (3.2 milyar US$) olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı dönemde elde edilen 862 milyon AED (235 milyon US$) kâra kıyasla bu senenin ilk altı ayında 12.6 milyar AED (3.4 milyar US$) zarar edildi. Gelirlerde en büyük destek kalemi güçlü bir seyir izleyen kargo işi oldu.
  • dnata: Gelirler, %67 azalarak 2.4 milyar AED (644 milyon US$) olarak gerçekleşti ve geçtiğimiz yıl elde edilen 311 milyon AED (85 milyon US$) kâra karşılık bu altı aylık dönemde 1.5 milyar AED (396 milyon US$) zarar edildi. Bu rakamlar, COVID-19’un global ölçekte tüm dnata işi üzerindeki etkisini yansıtmaktadır. Zarara 689 milyon AED (188 milyon US$) değer düşüklüğü tutarı da dahildir.

Emirates Grubu bugün yaptığı duyuruyla 2020-21 mali yılına ilişkin ilk altı ay sonuçlarını açıkladı.

Grubun gelirleri, 2020-21 mali yılının ilk altı ayında 13.7 milyar AED (3.7 milyar US$) olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 53.3 milyar AED (14.5 milyar US$) rakamına kıyasla %74’lük bir azalmayı temsil ediyor. Gelirlerdeki bu çarpıcı düşüş, ülkelerin COVID 19 salgını nedeniyle sınırlarını kapatmaları ve seyahat kısıtlamaları getirmeleri sebebiyle global ölçekte havayoluyla yapılan seyahatlerin haftalarca durmasından kaynaklanmıştır. Salgının yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin bir parçası olarak, Emirates ve dnata’nın Dubai’deki merkezleri de, tarifeli yolcu uçuşlarını Nisan ve Mayıs aylarında 8 hafta süreyle askıya almıştır.

Grup, 2020-21 altı aylık döneminde 14.1 milyar AED (3.8 milyar US$) net zarar açıklamıştır.

Grubun 31 Mart 2020 yılı itibariyle 25.6 milyar AED (7.0 milyar US$) olan nakit pozisyonu, 30 Eylül 2020 itibariyle 20.7 milyar AED (5.6 milyar US$) seviyesinde kalmıştır.

Emirates Airline ve Grubun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sheikh Ahmet bin Saeed Al Maktoum, sonuçları şöyle yorumladı: “İçinde bulunduğumuz mali yıla havayolu yolcu trafiğinin kelimenin tam anlamıyla durduğu global bir karantina ortamının ortasında başladık. Havacılık ve seyahat tarihinde eşi benzeri görülmemiş bu koşullarda, Emirates Grubu, 30 yılı aşkın bir süredir ilk defa altı aylık döneminde zarar etti.

“Yolcu trafiğinin durmasıyla birlikte Emirates ve dnata, zaman kaybetmeksizin eksen değiştirerek yük taşımacılığı (kargo) ve diğer fırsatları değerlendirmiştir. Bu sayede gelirlerimiz, sıfır seviyesinden geçen senenin aynı dönemindeki rakamların %26’sına ulaşabilmiştir.

Emirates Grubunun rüzgârların ters yönden estiği bu dönemde gösterdiği dayanıklılık ve esneklik, işletme modelimizin gücünü göstermesinin yanı sıra yıllardır yetenek ve beceriye, teknolojiye ve altyapıya yaptığımız ve artık maliyet ve operasyonel verimlilik bakımından karşılığını almaya başladığımız kesintisiz yatırımlarımızın ne kadar isabetli hamleler olduğunu göstermektedir. Bunların yanı sıra, Emirates ve dnata, güçlü bir marka imajı ve çevik dijital yetkinlikler inşa etmiş olup bu özelliklerin çok büyük faydasını görmüştür ve son altı ay içerisinde müşteri ve ticari faaliyetlerde görülen hızlı değişime başarıyla cevap vermemizi sağlamıştır.”

Şeyh Ahmed sözlerini şöyle sürdürdü: “Gösterdikleri kesintisiz destekten dolayı yolcularımıza teşekkür etmek ve tüm paydaşlarımızın Dubai’nin havacılık faaliyetlerine ve diğer ekonomik faaliyetlere son derece hızlı ve emniyetli bir şekilde yeniden başlamasını sağlayan gayretleri için minnettar olduğumuzu belirtmek isteriz. Kimse geleceğin neler getireceğini bilemez; ancak COVID-19 aşısının piyasaya sürülmesiyle birlikte seyahate olan talebin süratle artmasını bekliyoruz ve bu canlanmaya cevap verebilmek için hazırlık yapıyoruz. Bu arada, Emirates ve dnata, yolcularımıza hizmet vermek ve taleplerini karşılamak için kaynaklarını ivedilikle yönlendirmeye devam etmektedir.”

“Güçlü nakit rezervlerimizden yararlanma imkanına sahip olmanın yanı sıra, hissedarlarımız ve daha geniş anlamda finans dünyası aracılığıyla, işletmemizi desteklemek ve bu zorlu dönemi atlatmamızı sağlamak için yeterli finansmana erişimimiz mevcuttur. 2020-21 döneminin ilk altı ayında, hissedarımız, özkaynak yatırımı vasıtasıyla Emirates’e 2 milyar US$ aktarmıştır ve düzelme yolundaki bu süreçte de bizi desteklemeye devam edecektir.”

Emirates Grubunun çalışan tabanı, 31 Mart 2020’ye göre %24 gibi muazzam bir azalma kaydederek, 30 Eylül 2020 itibariyle toplamda 81.334 kişi olmuştur. Bu durum, şirketin öngörülebilir gelecekteki beklenen kapasitesi ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra sektördeki genel görünümle de uyumludur. Emirates ve dnata, uygulandığı yerlerde istihdamı koruma programlarına katılmak da dahil olmak üzere vasıflı işgücünü korumak için her türlü olanaktan yararlanmaya çalışmaktadır.

Emirates Havayolu

Emirates, genel verimliliği iyileştirmek, emisyon ayak izini asgariye indirmek ve yolculara üst düzey bir deneyim yaşatmak için, 2020-21 mali yılının ilk altı ayında filosunda bulunan yaşça daha eski 3 uçağını emekliye ayırdı.

BAE Genel Sivil Havacılık Kurumunun talimatlarıyla, Emirates, yolcu uçuşlarını 25 Mart’ta geçici olarak askıya aldı ve Dubai Uluslararası Havalimanı (DXB), önce transit uçuşlar sonra da tarifeli yolcu uçuşları için tekrar hizmete girinceye değin, yabancı çalışanların ülkelerine dönmelerini sağlamak için hükümetler ve elçiliklerle yakın işbirliği yaptı. Havayolu ayrıca, hem uçaklarda hem de havalimanlarında salgına karşı kapsamlı sağlık ve emniyet tedbirlerinin uygulanması, hizmet verdiği yolcuların, çalışanların ve cemiyetlerin korunması hususlarında sağlık makamlarıyla da işbirliği yapmıştır.

Havayolu, bilet iadelerini hızlandırmak, tekrar rezervasyon esnekliği sunmak, sürekli değişen seyahat kısıtlamalarına ilişkin en güncel bilgileri aktarmak amacıyla İnternet sitesinde COVID-19 seyahat bilgileri sayfası açmak ve sektörde bir ilk olarak tüm yolcuları için ek bedel ödenmeksizin COVID-19 medikal sigorta teminatını devreye almak suretiyle yolcu bağlılığını bir üst noktaya taşımıştır.

Emirates, tarifeli yolcu operasyonlarına 21 Mayıs’ta kademe kademe tekrar başlamıştır. 30 Eylül itibariyle, havayolu şirketi 104 şehre yolcu ve kargo taşıma hizmeti sunmaktadır.

Yılın ilk altı ayında genel kapasite kullanımı, Dubai Uluslararası Havalimanında 8 hafta boyunca yolcu uçuşlarının askıya alınması da dahil olmak üzere son aylarda muazzam ölçüde azalma gösteren uçuş programı nedeniyle %67 düşüşle 9.8 milyar Arz Edilen Ton-Kilometre (ATKM) olarak gerçekleşmiştir. Arz Edilen Koltuk-Kilometre (ASKM) olarak ölçülen kapasitede %91 düşüş yaşanırken, Gelir Yolcu-Kilometre (RPKM) cinsinden ölçülen taşınan yolcu trafiğinde ise %96 azalma olmuştur. Yolcu Koltuk Faktörü ise, geçen yılın salgın öncesi %81.1 rakamına kıyasla %38.6’ya inmiştir.

Emirates, 1 Nisan 2020 ile 30 Eylül 2020 arasındaki dönemde 1.5 milyon yolcu taşımıştır; bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre %95 oranında bir düşüşü temsil etmektedir. 0.8 milyon ton olarak gerçekleşen taşınan kargo hacmi %35 azalırken, getiriler iki katı aşan bir artışla %106 olarak gerçekleşmiştir. Bu durum, global COVID-19 krizi sırasında havayolu taşımacılığı pazarında görülen olağanüstü durumu yansıtmaktadır. Yolcu uçuşlarında görülen dramatik düşüşler, arz kapasitesinin son derece sınırlı olmasıyla sonuçlanırken havayoluyla yük taşımacılığına olan talepte güçlü bir artış olmuştur.

Emirates, geçen yılın aynı dönemine göre, kargo hacmini %65 arttırmayı başarmıştır; bu performans, kargo biriminin operasyonlarını bu yeni koşullarda havayolu yük taşımacılığı hizmetleri sunacak şekilde adapte etme becerisini göstermektedir. Emirates Skycargo, 10 adet Boeing 777-300ER yolcu uçağını kısmen tadil ederek çok kısa bir süre içerisinde ana güverteleri yük taşımaya uygun hale getirmiş, yükün yolcu kabinlerine emniyetli bir şekilde yerleştirilmesini mümkün kılacak yeni operasyon protokollerini uygulamaya koymuş, global kargo ağını hızlı bir şekilde devreye sokup ölçeklendirmiş ve çalışanları için kapsamlı biyo-güvenlik protokollerini uygulamaya koymuştur.

Geçen yılki 862 milyon AED (235 milyon US$) tutarında kâr rakamıyla kıyaslandığında Emirates, 2020-21 mali yılının ilk altı ayında 12.6 milyar AED (3.4 milyar US$) zarar etmiştir.

Diğer faaliyet gelirleri de dahil Emirates’in gelirleri, 11.7 milyar AED (3.2 milyar US$) olarak gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 47.3 milyar AED (12.9 milyar US$) rakamına kıyasla %75 düşüş kaydedilmiştir. Bu sonuç, COVID-19 salgını nedeniyle tüm dünyadaki ciddi uçuş ve seyahat kısıtlamalarından kaynaklanmıştır.

Emirates’in faaliyet giderleri, %67’lik bir genel kapasite düşüşü karşısında %52 azalmıştır. Yakıt masrafları, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında %83 azalmıştır. Bu durum, petrol fiyatlarındaki düşüşten (geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında %49 azalış) ve Eylül ayının bitimine kadarki altı aylık dönemde uçuş operasyonlarındaki muazzam azalış nedeniyle %76 daha az yakıt transferinden kaynaklanmaktadır. Şirketin geçmişteki raporlama dönemlerinde her zaman en büyük maliyet kalemini oluşturan yakıt, geçtiğimiz yılın ilk altı ayındaki %32’lik oranla karşılaştırıldığında, bu yılki faaliyet giderlerinin sadece %11’ini temsil etmektedir.

Altı aylık dönemde faaliyetlerde görülen muazzam düşüşe rağmen, Emirates’in FAVÖK’ü, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 13.2 milyar AED (3.6 milyar US$) rakamı ile kıyaslandığında 290 milyon AED (79 milyon US$) olarak pozitif gerçekleşmiştir.

dnata

Müşteri havayolu şirketlerinin uçuş programlarında kesintiye gitmeleri, servis ihtiyaçlarını azaltmaları veya faaliyetlerini tamamen askıya almaları ve ayrıca tüm dünyada ülkeler arasında uygulanan sınır geçişi kısıtlamalarının seyahat taleplerini ve rezervasyonları engellemesi nedeniyle dnata’nın yer hizmetleri, ikram servisi hizmetleri ve seyahat hizmetleri COVID-19 salgınından büyük ölçüde etkilenmiştir.

Uygun durumlarda, dnata, istihdamı koruma ve diğer hükümet destek programlarına katılmıştır. Bunların arasında, çalışanların yeniden eğitilmesi, salgın sırasında işgücü sıkıntısı çekilen diğer hayati sektörlere yönlendirilmeleri gibi programlar yer almaktadır.Bunun yanı sıra dnata, esnek çalışma imkanı olan pazarlarda yeni esnek çalışma modellerini devreye alarak daha fazla vasıflı işgücünü bünyesinde tutmayı hedeflemiştir.

Pazarlar arasındaki havayoluyla yük taşımacılığı trafiğinin sağlıklı seyri, dnata’nın havayolu operasyonlarında olumlu bir nokta olarak göze çarpmaktadır; dnata, bu alanda müşteri taleplerine hızlı bir şekilde cevap vermiştir. dnata, tüm iş birimlerinde çalışanlarını ve içinde bulunduğu toplulukları korumak adına daha da geliştirilmiş sağlık ve emniyet tedbirlerini uygulamaya koymuştur ve yeni müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetlerinde ayarlamaya gitmiştir. Pazarlarda yakaladığı fırsatları da değerlendirmesini bilmiştir, örneğin, uçuş öncesi kontrol ve formalitelerin evden yapılması hizmetlerinin bir parçası olarak, uçak yolcularına seyahat öncesinde COVID-19 PCR testini yapma imkanı sunmak için sağlık hizmetleri kuruluşlarıyla işbirliğine gitmiştir.

Diğer faaliyet gelirleri de dahil dnata’nın gelirleri, 2.4 milyar AED (644 milyon US$) olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılki 7.4 milyar (2.0 milyar US$) rakamına kıyasla %68 oranında bir düşüş yaşanmıştır.

dnata'nın toplam zararı, geçen yılki 311 milyon AED (85 milyon US$) tutarındaki kâra karşılık 1.5 milyar AED (396 milyon US$) olmuştur. Bu rakama, esasen şerefiyeyle ilgili olan ve dnata’nın uluslararası işletme bölümlerinden gelen 689 milyon AED tutarındaki değer düşüklüğü karşılıkları da dahildir.

dnata’s havalimanı faaliyetleri, geçen yılın aynı dönemine göre %54 gerilemeyle 1.7 milyar AED (454 milyon US$) olarak gerçekleşse de en büyük destek veren gelir kalemi olmuştur. Faaliyetleri çerçevesinde, dnata’nın yer hizmeti verdiği uçak sayısı, %71 oranında keskin bir düşüşle 102.917 olarak gerçekleşmiştir. Kargo operasyonlarında ise sadece %12’lik düşüşle 1.3 milyon ton kargo için elleçleme hizmeti vermiştir.

dnata’nın seyahat birimi, gelir rakamlarına, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 1.8 milyar AED (488 milyon US$ ) gelire karşılık %95 düşüşle 95 milyon AED (26 milyon US$) katkıda bulunmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 5.9 milyar AED (1.6 milyar US$) pozitif gelir katkısının ardından, birimin raporladığı toplam dayanak işlem değeri satışları ilk defa negatif seyrederek 246 milyon AED (67 milyon US$) olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, büyük ölçüde salgının başlangıcı sırasında iptal edilen müşteri rezervasyonları nedeniyle muazzam miktarlardaki bilet ücreti iadesi hacmini ve yapılan ödemeleri göstermektedir.

dnata’nın uçuş ikram hizmetleri faaliyetlerinin gelire toplam katkısı 426 milyon AED (116 milyon US$) olarak gerçekleşmiş olup, %76’lık bir azalmayı temsil etmektedir. Uçuş için satın alınan yemek sayısı, geçen yıl ulaşılan 51.9 milyon tutarındaki rekor rakam sonrasında %84 azalarak mali yılın ilk yarısında 8.3 milyon adede inmiştir.

Anahtar Kelimeler:
EmiratesGrupDnata
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.