Öne Çıkanlar çin çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva 1 Nisan 2024 Gündem Özeti Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu 2023 yılında kaç çift evlendi 2023 yılı aralık ayına ilişkin İnşaat maliyet endeksi Ltd. finansal sonuçları

Global Menkul Değerler: Bıst100 İçin 2018 Hedefi 126 Bin

Global Menkul Değerler’in 2018 Türkiye Strateji Raporu’nda “ BIST100 için 12 aylık süreçte yeni hedefimizi yüzde 9 potansiyel ile 126 bin olarak belirliyoruz. En iyi senaryo 145 bin, en kötü senaryo 101 bin olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Global Menkul Değerler, 2018 Türkiye Strateji Raporu’nu açıkladı. Politik ve jeopolitik alanda yaşanan birçok olumsuz gelişmeye rağmen Türk hisse senetlerinin, bir önceki yıla göre yüzde 47.6 yükseliş ile güçlü bir getiri sağladığı kaydedilen raporda, “Bu yükseliş, Borsa İstanbul (BIST100) için kesintisiz devam eden en uzun soluklu yükselişlerden biri olarak tarihe geçti” tespiti yapıldı.

2017’DE SICAK PARA GİRİŞİ

Yatırımcıların 2017’de beklentilerin oldukça üzerinde bir getiri sağladıklarının belirtildiği raporda, “Küresel perspektiften bakıldığında, Türk hisse senetleri, gelişen ülke piyasalarına akan sıcak paranın yüksek getiri araması, risk/getiri rasyosunun (oran) etkisi ve ülke risk primlerinin gerilemesi sonrasında beklentilerin çok üzerinde ivme kaydetti. Sıcak paranın yüksek getiri arayışı ile gelişen ülke piyasalarına girmesinden Türkiye her yönüyle faydalandı” ifadeleri yer aldı. Raporda, yurt içi perspektiften bakıldığında ise yatırımcıların teşvik paketleri neticesinde yükselen trend içerisinde getiri olanağı bulduğu kaydedildi.

2018 İÇİN HEDEFLER

2018’e ilişkin değerlendirmelere de yer verilen raporda, yeni hedefler de şöyle açıklandı:

“BIST100 için 12 aylık süreçte yeni hedefimizi yüzde 9 potansiyel ile 126 bin olarak belirliyoruz. Geçen yıl BIST100’ün üzerinde yüzde 19 civarında alfa yaratıp TL bazında yüzde 73 gibi güçlü bir getiri sağladıktan sonra, 2018 yılında da piyasa içinde kalmaya devam ediyoruz. Yine de yukarı yönlü trende yönelik bazı risklerin hali hazırda mevcut olduğu da not edilmeli. Özellikle, dış finansman konusundaki belirsizlikler ve görece yüksek borçlanma maliyeti yatırımcı iştahını bir miktar törpülemekte. Ayrıca, büyümede olası zayıflama, enflasyon görünümünde bozulmanın devamı, cari açık ve kredi riski gibi riskler göz önünde bulundurulmalı. Bu ortamda, TL cinsi varlıklar 2018’in ilk dönemlerinde geniş bir aralıkta dalgalanabilir. Hisse fiyatlarında bu tarz yaşanabilecek hareketler, BIST100’ü yeni rekorlara taşımadan önce yatırımcıları daha somut kanıt beklemeye sevk edebilir.”

”ENFLASYON BAŞ AĞRITACAK”

Global Menkul Değerler Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan raporda, özetle şu tespitlere yer verildi:

“Jeopolitik riskler ve ABD’de devam eden davayı bir kenara bırakırsak, çift hanelerde seyreden enflasyonu göz önünde bulundurduğumuzda enflasyon gelişmeleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) için baş ağrıtan konular olmaya devam edecek gibi görünüyor.

“RİSK ALGISI DEĞİŞKEN”

Dışsal ve kontrol edilemeyen faktörlerden dolayı, risk algısı hızlı salınımlar gösterebilir. Özellikle, mevcut ortamda, yatırımcı duyarlılığı piyasanın iki yönü için de ana sürükleyici olmaya devam edecek gibi görünüyor.

“RİSK ALMA İŞTAHI YÜKSEK OLACAK”

Kurumsal yatırımcıların uzun vadede risk alma iştahının yüksek kalmasını bekliyoruz. Yine de mevcut piyasa dinamikleri nedeniyle kazanç ve kayıplar arasında dalgalanmalar devam edebilir ve bu fiyat hareketlerini yıl ortasına kadar görebiliriz.

“EN KÖTÜ 101 BİN, EN İYİ 145 BİN”

En kötü senaryomuz için yüzde 14 risksiz faiz oranı ve yüzde 8.5 sermaye risk primi ölçütleri öngörülmüş, hedefimiz ise yaklaşık 101 bin seviyesinde bulunmakta. En iyi senaryomuz için yüzde 8 risksiz faiz oranı ve yüzde 4.5 sermaye risk primi ölçütleri öngörülmüş, hedefimiz ise yaklaşık 145 bin seviyesinde bulunuyor.

“ENFLASYON ORANI SORGULANACAK”

Piyasa, Merkez Bankası’nın 2018 yılsonu beklentisi olan yüzde 7’yi sorgulamaya başlayacaktır. Biz, enflasyonun sadece Merkez Bankası’nın yüzde 7 olan hedefini değil, yüzde 9 olan tavan hedefini de zorlayabileceğini düşünüyoruz. Enflasyonun 2018 yılında yüzde 9.4, 2019 yılında ise yüzde 8.5 olmasını bekliyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.