Öne Çıkanlar istanbul galatasaray myk EMİNE ERDOĞAN cumhurbaşkanı Kuşadası Belediyesi Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha ak parti yasama Koç Holdingin 2023 yılı net karı dinlenme tesisleri suriye

Hakan Ateş:  Sektörün Hedefi Turist Başına Geliri  1.000 Dolara Çıkarmak Olmalı

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizm sektöründe güçlü bir ivmenin yakalandığını ve turizmin Türkiye'nin petrolü olduğunu belirterek, dünyada turizm sektörünün 2023’e kadar yüzde 32 büyüyerek 2.3 trilyon dolara ulaşması beklenirken, Türkiye’nin sektörden aldığı payın da artacağını söyledi. Turist sayısında Türkiye'nin tarihi bir zirveye doğru gittiğini ifade eden Hakan Ateş, her ülke grubunda yüksek artışlar kaydedildiğini söyledi. 

"YILLIK GELİR 65 MİLYAR DOLARA ULAŞIR"

DenizBank sponsorluğunda Antalya 'da Dokuzuncusu gerçekleşen Uluslararası Resort Turizm Kongresi' nde bir konuşma yapan Hakan Ateş, Türkiye’nin turist sayısında dünyada altıncı sırada olduğunu, ancak gelir sıralamasında durumun o kadar iyi olmadığını belirterek "Turist sayısının 2019 yılı sonunda 52 milyon kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. 2023 hedefi ise 65 milyon turist sayısına ulaşmak. Mevcut durumda en önemli sorunlardan biri turist başına düşen gelirin 600-700 dolar düzeylerinde olması. Eğer bu rakamı 2023 hedefi olarak 1.000 dolara çıkarmayı başarırsak 65 milyon turist sayısıyla 65 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmak mümkün olacak" dedi. 

Turizmde rekabet gücünü arttıracak alanlarla ilgili düzenlemelere
öncelik verilmesi gerektiğini belirten Ateş, "Doluluk oranlarımızı ve gelirimizi arttırmamız gerekiyor.Turizm tesislerimiz dünya çapında. Türkiye dünya turizminde çok daha iyi bir yeri hakediyor"dedi.

"DENİZBANK 3 MİLYAR DOLAR İLE TURİZMDE LİDER BANKA" 

Turizm sektörünün gelişmesinde ve planlanan yatırımlarda finansmanın önemine değinen Hakan Ateş, DenizBank'ın turizm sektöründe yüzde 17 kredi payı  ve 3 milyar dolar kredi hacmiyle lider banka olduğunu söyledi. 

DenizBank'ın  turizm sektöründe sadece büyük firmalara değil KOBİ sınıfına giren küçük otellere,restoranlara, işletmecilere ve sektörün tedarikçilerine de destek olduğunu hatırlatan Ateş, "Tur operatörleri ve acentalardan otellere, otellerden tedarikçilere çift yönlü olarak hizmet ediyoruz. Ülkemize döviz geliri yaratan turizm firmaları için, düşük maliyetli Exim kredilerine aracılık yapıyoruz. Daha da önemlisi DenizBank sektör bağlantılı yatırımlara da 2.7 milyar dolar finansman desteği sağlamış durumda. Bu kaynakla birlikte Denizbank'ın turizme doğrudan ve dolaylı finansman toplamı 6 milyar dolarlık bir büyüklük oluşturuyor "diye konuştu. 

Hakan Ateş, Denizbank olarak şehir içi ve şehirler arası turizm taşımacılığı, kıyı-liman-marine işletmeciliği, gıda tedariki, lojistik hizmet vb. sektörlere de 670 milyon dolarlık bir finansman desteği sağladıklarını belirtti. 

DenizBank'ın İstanbul 3.havalimanı başta olmak üzere TAV Bodrum ve İzmir Havalimanı, Ankara Hızlı Tren Garı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Antalya ve Gazipaşa Havalimanları, KKTC Ercan Havalimanı gibi turizmle ilgili projelere 2 milyar dolar kredi desteği sağladığını kaydetti. 

Ateş, sektöre KGF desteği kapsamında KGF’nin turizm sektörüne sağladığı kefaletin güncel 5.2 milyar TL olduğunu ve DenizBank’ın buradaki payının da  payının yüzde 20 düzeyinde bulunduğunu hatırlattı. 

"MARKA OTELLER, KONAKLAMA TESİSLERİ YARATILMALI"

Hakan Ateş sektörde yapılması gerekenler konusunda da şu önerileri sıraladı.:

-Turizm Türkiye’nin petrolü, dünyaya ihraç edilecek marka oteller yaratılmalı, özellikle destinasyonlar markalaştırılmalı (Pamukkale, Kapadokya, Göbeklitepe, Bodrum, Çeşme gibi)

-Turizmi her düzeyde temsil edecek yüksek kalitede insan kaynağı oluşturulmalı

-Çeşitlendirilmiş finansman kaynakları yaratılmalı sadece bankalara dayanılmamalı

-Doluluk oranlarını arttırmak için taşımacılık faaliyetleri arttırılıp çeşitlendirilmeli. Havayolu taşımacılığında, 2018 yılında gelen 39 milyon ziyaretçinin %76’sı (30 milyon) havayoluyla giriş yaptı

-Denizyolunda 2017’de Avrupa limanlarını ziyaret eden toplam yolcu sayısı 415 milyon; ancak bunun sadece 1.4 milyonu Türk limanlarına geldi. Trenyolunda ise 2018’de Türkiye’ye gelen 39 milyon yabancı turistin sadece 15 bini ülkeye trenle giriş yaptı, 

-Teknolojik dönüşümle rekabet etmek yerine beraber çalışılmalı, 

-Türkiye’de Turizm deneyimini geliştirecek ürün ve hizmetleri sunmak ve turizm alanında startup’ları desteklemek adına Turizm kuluçka merkezi kurulması. 

"TURİZMCİYE DE YEŞİL PASAPORT VERİLSİN"

DenizBank Genel Müdürü beklenen devlet destekleri konusundaki görüşlerini şöyle özetledi:

-Mevcut SGK yükümlüğünün belirli süre devlet tarafından sağlanması teşvikinin devam etmesi, 

-Otel/şirket satın alımlarında, yeni şirket kuruluşlarında Yatırım Teşvik Belgesi alınabilmesi, 

- Renovasyon harcamaları olan ve üst hakkı uzatım bedeli gibi kamu yükümlülükleri olan turizmcilere, Eximbank nezdinde 2-3 yıl vadeli işletme kredileri ve 5-8 yıllık yatırım kredilerinin kullandırılması, 

-Mal ve ürün İhracatçısına tanınan Yeşil pasaport hakkının turizmciye de verilmesi, 

- Tur operatörleri ve oteller arasında yapılan kontratların kamu koordinasyonunda politik ve ticari risk sigortasına tabi tutulması (Thomas Cook örneği). 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.