Odeabank’tan Pandemide İhracatçılara 11,7 Milyar TL’lik Kaynak

Odeabank, Türkiye’yi ve dünyayı derinden etkileyen COVID-19 salgını başladığından bu yana uluslararası ticarette büyümek isteyen Türk şirketlerine 11,7 milyar TL’lik kaynak aktardı. Odeabank ayrıca pandemi dönemi boyunca gerçekleştirdiği Dış Ticaret Buluşmaları ile de ihracatçılara yön gösterdi. 2020’de yapılan 35 toplantıda, ülke çapında faaliyet gösteren 2.000’in üzerinde ihracatçı ve sanayici ile dijital platform üzerinden buluşan Odeabank, 2021’de de Dış Ticaret Buluşmaları’na devam edecek. Odeabank’ın hedefi 2021 yılında Türkiye’nin dış ticaretine 3 milyar dolarlık katkı sağlamak.  

ODEABANK, COVID-19 salgını gölgesi altında geçen 2020 yılında, online olarak gerçekleştirdiği 35 Dış Ticaret Buluşması’nda 2.000’i aşkın ihracatçı ve sanayici ile bir araya geldi. Dünyada ve Türkiye’deki makroekonomik gelişmeler ve COVID-19 salgınının etkilerinin tartışıldığı toplantılarda, Odeabank ihracatçılara bu zorlu dönemde her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olduğu mesajını verdi.  

Ankara, İzmir, İstanbul, Gaziantep, Konya, Kahramanmaraş, Hatay, Samsun, Trabzon, Ordu, Osmaniye, Bursa, Antalya, Adana, Mersin ve Denizlili iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen online Odeabank Dış Ticaret Buluşmaları’nda, COVID-19 döneminde dış pazarlara daha kolay erişim hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Her hafta başka bir ilde düzenlenen toplantılar ticaret odaları, ticaret borsaları, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Odeabank Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi Direktörü Ahmet Zafer Seyar’ın moderatörlüğünde, interaktif olarak gerçekleşen Dış Ticaret Buluşmaları’nda, Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmeler yaparak, firmaların dış ticaret ve yatırım kararlarına ışık tutacak beklenti ve gelişmeleri detaylı olarak paylaştı. Odeabank ile özdeşleşen ve sektörde bir ilk olan bu toplantılara COVID -19 salgını sona erene kadar her hafta ayrı bir ilde olmak üzere aralıksız devam edilecek.   

Yalçın Avcı: “Dış ticaret firmalarına destek vermeye devam edeceğiz”

Odeabank Genel Müdür Vekili ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Avcı, Odeabank’ın ihracatçılarla gerçekleştirdiği Dış Ticaret Buluşmaları’nın kapsamı ve hedefleri hakkında şunları söyledi: “Ticari Bankacılık stratejimizin başında dış ticaretin finansmanına katkı sağlamak geliyor. Pandemiye rağmen bu yıl dış ticaret, atılım yaptığımız bir alan oldu. Odeabank olarak, COVID-19 salgınının Türkiye’de de etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte her hafta dijital platform üzerinden sanayici ve iş insanları ile buluştuk. Bankamızla özdeşleşen Dış ticaret Buluşmalarına 2021 yılında da hız kesmeden her hafta devam edeceğiz.  Odeabank olarak, Nisan 2020 tarihinden bugüne kadar, müşterilerimize dış ticaret ve ihracatı odağımıza koyarak, yaklaşık olarak toplamda 6,2 milyar TL nakit, 5,5 milyar TL gayri nakdi olmak üzere, 11,7 milyar TL’lik kredi kullandırdık. İhracatçılarımıza destek olmak amacıyla Merkez Bankamızın Reeskont Kredileri programı çerçevesinde yaklaşık 900 milyon dolarlık reeskont kredisine aracılık ettik. Pandemi sürecinde Merkez Bankamız tarafından uygulamaya alınan ve 31 Aralık 2020 itibari ile sonlandırılan TL TCMB reeskont kredilerinde ilk aksiyon alan banka olduk ve ilk günden son güne kadar ihracatçılarımıza aktif olarak bu ürünü kullandırdık. Dünya ve ülkemiz için zor olan bu süreçte müşterilerimizin yanında olduğumuzu göstermek üzere destek paketleri açıkladık. Odeabank olarak Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeye devam edeceğiz. Dış Ticaret işlemlerinde toplam hacmimizi ihracatı odağa koyarak 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz.”

Pandemi sürecinde ihracat yapan firmalar için finansal desteğin daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Avcı, Odeabank’ın bu alanda verdiği hizmetler hakkında şöyle konuştu: “Odeabank olarak nakit yönetimi, dış ticaret ve ödeme sistemlerinde yarattığımız hızlı çözümlerle iddialıyız. Ülkemiz dış ticaretinde önemli paya sahip Ortadoğu, Asya ve Kuzey Afrika Bölgesi, Odeabank’ın stratejik dış ticaret genişleme hedefleri içerisinde önemli bir yer alıyor. Bu da bizi yerel rekabetten ayıran en büyük faktörlerden biri. Afrika’da ve Asya’ya kadar her geçen gün genişleyen güçlü bir muhabir banka ağımız bulunuyor. Gerek merkez bankamızın ihracatçılarımız için kullanıma sunduğu reeskont kredileri, gerek ihracatın finansmanına yönelik kredilerle, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine yapılan ihracattaki etkinliğimizle Türk ihracatçısına önümüzde günlerde de rahat nefes aldırmak için çalışıyoruz. Yurtdışı işlemlerinin yanında yurtiçindeki gayrı nakdi işlemlerde de iddialıyız. Özellikle TL Teminat mektupları tarafında iştahımız yoğun bir şekilde devam ediyor. 2021 yılında yurtiçi teminat mektubu hacmimizi yüzde 100 arttırmayı ve ticaretin merkezinde olan konumlamamızı kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Yılsonuna doğru dış ticaret firmalarının kullanımına sunulmak üzere Hollanda merkezli Kalkınma Bankası FMO ile 5 yıl vadeli 25 milyon dolar tutarında kredi anlaşması imzaladık. Odeabank, imzalanan sözleşme ile 2020 yılında FMO’dan kaynak sağlayan tek Türk bankası oldu. Sağlanan fonun tamamı Türkiye`de yerleşik, ihracat yapan ve Ar-Ge faaliyetleri yürüten firmaların işletme ve yatırım finansman ihtiyaçlarını desteklemek üzere tahsis edilecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.