Öne Çıkanlar Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Koronavirüs gündem özeti terörist chp Covid19 bugünün gündemi enflasyon AİLE kılıçdaroğlu rusya pkk

Sabancı Holding 5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Hedefliyor

2017 yılını yüzde 22 artışla 65 milyar 600 milyon TL konsolide ciro ile kapatan Sabancı Holding, bu yıl Türkiye ekonomisinin reel büyümesinin iki katı üzerinde bir büyüme hızı ve 5 milyar TL’nin üzerinde bir yatırım hedefliyor. Sabancı Holding, Enerjisa’nın halka arzından elde ettiği geliri Enerjisa üretim şirketinin yatırımlarına yönlendirirken, Enerjisa Üretim’i de 2019 yılı sonuna kadar halka arza hazır hale getirmeyi planladığını açıkladı.

Sabancı Holding, 2017 yılı faaliyetlerini, finansal sonuçları ve 2018 yılına yönelik hedef ve projelerini Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen’in katıldığı bir basın toplantısı ile açıkladı. Buna göre, Sabancı Holding’in 2017 yılı kombine net satışları yüzde 22 artışla 65 milyar 600 milyon TL, konsolide net karı ise yüzde 31 artışla 3 milyar 481 milyon TL olarak gerçekleşti. Kombine EBITDA ise yüzde 34 artışla 15 milyar TL oldu.

“OECD İÇİNDE EN HIZLI BÜYÜMEYİ YAKALADIK”

Basın toplantısında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, küresel ölçekte yaşanan büyüme trendinin Türkiye’ye olumlu etkisinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 ile son 6 yılın en hızlı büyümesini elde ettik. OECD ülkeleri içinde en hızlı büyümeyi yakaladık. 2017 ihracatında da 158 milyar dolar ile iyi bir performans elde edilmiştir. Bu olumlu sonuç, ekonomimize güç vermekle birlikte 2017 enflasyonda ve yüksek reel faizde artış gördüğümüz bir yıl oldu. Bu konularda gerekli önlemlerin alınmasını, ekonomik istikrarın sağlanması ve büyümenin, düşük enflasyonda kalıcı olması bakımından çok önemsiyoruz. Bu konuda Sayın Başbakanın enflasyonla mücadele edileceğine vurgu yapan, öncelik veren açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz.

Bir yanda yüksek büyüme rakamları hepimize umut verirken diğer tarafta bölgemizden kaynaklı sıkıntıları derinden yaşıyoruz. Ülkemizin terörle haklı mücadelesi kapsamında yürütülen Zeytin Dalı Operasyonu’nda görev yapan kahraman askerlerimize beraber kalplerimiz atıyor. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Bölgemizde en yakın zamanda huzur ve kalıcı barışın tesis edilmesini yürekten temenni ediyoruz.”

“YENİ ETABI TEKNOLOJİ VE DİJİTALLEŞME ODAĞI İLE KOŞUYORUZ”

Bugün dünyanın dijitalleşmenin üzerinde döndüğünü ve dijital bir devrim yaşandığını söyleyen Güler Sabancı, “Sanayi 4.0’dan yapay zekalara, bıg datadan, robotics’e olağanüstü bir dönüşümün içindeyiz. Bunun en büyük etkisi de sanayi ve üretimde görülüyor. Sektörler içiçe geçiyor, sınırlar kalkıyor ve yeniden tanımlanıyor. Böyle bir dünyada biz de Sabancı olarak yeni bir etap koşuyoruz. Yeni Neslin Sabancı’sı olarak tanımladığımız bu yeni vizyonda, elbette odağımızda teknoloji ve dijitalleşme var. Bu vizyon bizim için, katma değerli üretimden, yeni iş alanlarına dijital dönüşümün dokunduğu her noktada değişimin öncüsü olma anlamına geliyor. Dijitalleşme sadece mevcudu iyileştirmekle sınırlı değildir. Dijital dünyaya uyumlu bir yol haritasını önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz”dedi. 

“DÖRT ANA TEMEL ÜZERİNDE DİNAMİK PORTFÖY YAPISI”

CEO Mehmet Göçmen ise, 2017 yılında Sabancı Topluluğu’nun stratejik yol haritasını tamamladıklarını ve uygulamaya başladıklarını ifade ederek, “Bugün geldiğimiz noktada, dört ana temel üzerine oturan dinamik portföy yönetimi anlayışıyla geleceğe bakıyoruz. Bu anlayış, mevcut işlerimizin dönüşümü, portföyün etkin yönetimi, mevcut işlerimizde teknoloji ve yeni pazarlara yatırım, dijitalleşme ve verinin yarattığı yeni iş alanlarına odaklanmadan oluşuyor” dedi.

2017’ NİN İKİ KATI TEMETTÜ

Sabancı Holding’in temettü politikasında da artış olduğunu ifade eden Göçmen, “Enerjisa Enerji’nin de temettü dağıtabilir hale gelmesiyle, topluluk şirketlerimizin temettü potansiyelleri arttı. Biz de, değer yaratma misyonumuzdan hareketle politikamızı gözden geçirdik. Buna göre, 2018’de dağıtılacak temettü oranı 2017’nin yüzde 50 fazlası haline geldi” dedi.

SABANCI, TÜRKİYE’NİN İKİ KATI BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR

Toplantıda Sabancı Holding’in 2018 yılı hedeflerini de paylaşan Mehmet Göçmen, “Şirketlerimizdeki veri analitiğine dayalı değer yaratan projeleri bu dönemde hayat geçirirken mevcut iş kollarımıza ve teknolojiye yatırıma devam edeceğiz” dedi.

Bu yıl yüzde 5’lerin üzerinde beklenen Türkiye ekonomisinin büyüme hızının iki katı büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Göçmen, bu yıl için de 5 milyar TL’nin üzerinde bir yatırım hedeflediklerini vurguladı.

“ENERJİSA ÜRETİM ŞİRKETİNİ DE HALKA ARZA HAZIRLIYORUZ”

Göçmen, 2018 yılının Şubat ayında, Enerjisa Enerji’yi yaklaşık 5 kat gibi rekor bir talep ile halka açtıklarını ifade ederek, şimdiye dek özel sektör tarafından gerçekleştirilen TL bazında en büyük özel sektör halka arz olan bu adımın Türkiye’nin yatırım iklimine de büyük katkı sağlayacağını, enerji alanında faaliyet gösteren tüm paydaşların daha kaliteli finansman kaynaklarına ulaşımı açısından örnek olacağını belirtti. Oluşan kaynağı ise, Enerjisa Üretim’in sermaye artırımında kullanılacağını belirten Göçmen, bu şirketi de 2019 sonuna kadar halka arza hazır hale getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

GRUP CİROSUNDA İLK SIRADA AKBANK, İKİNCİ SIRADA ENERJİ GRUBU

Göçmen’in verdiği bilgiye göre Enerji Grubu’nun banka hariç kombine cirodaki payı ise yüzde 43 düzeyini yakalarken, kombine ciro artışını bir önceki yıla göre yüzde 31 ile tamamladı. Kombine EBITDA bazında ise, Enerji Grubu’nda bir önceki yıla göre yüzde 40 artış görüldü. Sanayi Grubu’nun banka hariç kombine cirodaki payı yüzde 17 olurken, kombine cirosu bir önceki yıla göre yüzde 26 artış gerçekleştirdi. Kombine EBITDA bazında ise, Sanayi Grubu’nda bir önceki yıla göre yüzde 22 artış kaydetti.

Banka hariç kombine cirodaki payı yüzde 8 olan Çimento Grubu’nun, kombine cirosu bir önceki yıla göre yüzde 14 artış gerçekleşti. Perakende Grubu ise banka hariç kombine cirodaki payında yüzde 21 düzeyini yakalarken, kombine cirosunda bir önceki yıla göre yüzde 5 yükseliş gerçekleşti. Kombine EBITDA bazında, Perakende Grubu bir önceki yıla göre yüzde 128 artışla yılı tamamladı.Banka hariç kombine cirodaki payı yüzde 8 olan Sigorta Grubu şirketlerinin kombine cirosu bir önceki yıla göre yüzde 40 artış kaydetti. Sigorta Grubu da, kombine EBITDA bazında bir önceki yıla göre yüzde 72 artış gösterdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.