Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Takasbank’tan ESMA’ya Başvuru

Takasbank Borsa İstanbul bünyesindeki Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası’nda verdiği merkezi karşı taraf hizmetinin Avrupa Birliği nezdinde tanınması amacıyla Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA)’ne başvuru yaptı.

Takasbank, uluslararası en iyi uygulamalar ve düzenlemeler dikkate alınarak dizayn edilen Merkezi Karşı Taraf (MKT) hizmetini, 2013 yılından bu yana Türkiye sermaye piyasalarında vermektedir. Verilen hizmetin uluslararası düzenlemeler ile uyumu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından gözden geçirilmiş ve SPK, 23 Mart 2016 tarihli duyurusu ile Türkiye sermaye piyasalarında MKT olarak faaliyet gösteren Takasbank’ın MKT faaliyetlerinin CPMI-IOSCO* Finansal Altyapı Kuruluşları Temel Prensipleri’ne uyumlu olduğunu ve Takasbank’ın nitelikli MKT olarak değerlendirildiğini ilan etmiştir**.
Takasbank’ın SPK tarafından nitelikli MKT olarak ilanı, ülkemizde yerleşik bankalara Basel 3 sermaye yeterliliği kuralları çerçevesinde avantaj sağlamaktadır. Bahse konu avantajlardan ülkemiz vadeli işlemler ve opsiyon piyasalarında işlem yapan Avrupa Birliği’nde yerleşik bankaların veya iştiraklerinin yararlanabilmesi ise ESMA tarafından tanınma şartına bağlanmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.