Öne Çıkanlar azerbaycan diyarbakır Kent Ayyuka eNBE akbank türkiye istanbul çin 17 Mart 2024 Pazar Gündemi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici: Türkiye Cari Açığını Tasarruf İle Düzeltmeli

Türkiye’de kurun geçtiğimiz günlerde yaptığı atağın, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) ve diğer kurumların hayata geçirdikleri önlemleri değerlendiren Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Hükümet bir planla geliyor, tasarruf ve bütçe disiplini diyor, kamuda büyük oranda tasarruf yapıyor. Bizim buralara odaklanmamız lazım. Türkiye cari açığını tasarruf ile düzeltmeli” yorumunu getirdi.

TEB’in Genel Müdürü Ümit Leblebici, son günlerde yaşanan kur atağını spekülatif bulduğunu açıklarken “Fiyatlar anormal seviyelere gitti. Adeta bir köpük oluştu. Borç yapımız sağlam ve temel ekonomik göstergelerde problem yok. Hükümetin planına odaklanmalıyız. Hükümet bir planla geliyor, tasarruf ve bütçe disiplini diyor, kamuda büyük oranda tasarruf yapıyor. Bizim buralara odaklanmamız lazım. Türkiye cari açığını tasarruf ile düzeltmeli”  şeklinde konuştu.

“Doğru Fiyatlar Ortaya Çıktı”

TCMB’nin doğan likitide ihtiyacını karşılayarak kurdaki yükseliş karşısında gereğini yaptığını ifade eden Leblebici,            TCMB ve diğer kurumların yürürlüğe koydukları önlemlerin sistemi çalışır hale getirdiğini ve doğru fiyatların ortaya çıktığını belirtti.

“Temel Sorunlar Var Ama Süreç Temel Doğrularla Yönetiliyor”

Leblebici, ekonomide bir takım temel sorunlar olmasına rağmen uygulanan temel doğrularla sürecin yönetildiğini dile getirirken, “Yaşanan dalgalanmanın diğer dalgalanmalarla alakası yok. Borç yapımımız sağlam ve temel ekonomik göstergelerde problem yok, fiyatlar anormal seviyelere gitti. Elbette kendi problemlerimiz var, enflasyon yüksek ama onların da kendi kural setleri var ve onlar da kendi kural setleriyle düzelecektir” ifadelerini kaydetti.

“Türk Firmalarını Şu An Kısa Vade Borçlarından Fazla Paraları Var”

Özel sektörün süreçteki durumunu yorumlayan Leblebici, “ Kimisi açıklarını kapattı, kimisi likiditesini artırdı. Herkes özel sektörün yabancı para cinsinden borçlarına bakıyor ama bu borçlar uzun vadeye yayılmış borçlar. Türk firmalarını şu anda kısa vade borçlarından fazla paraları var ve özel sektör kısa vadede yabancı para cinsinden borcunu öder, üste parası bile kalır” belirtti.

“Piyasa Mekanizmasına Devlet Müdahalesinin Doğru Değil”

Leblebici piyasa mekanizmasına devlet müdahalesinin doğru olmadığını dile getirirken piyasa mekanizmasının sistemi belirlediğini ifade etti. Açıklamasında yapılandırma konusuna da değinen Leblebici, “Her yapılandırma kötü değil, bazen sağlıklı sistem için gerekiyor. Bankacılık sektörü bir ayrım yapmak zorunda. İşini doğru yapan herkese sistem yardımcı oldu. Hiç beklenmedik finansal şok yaşandığında bunu hep beraber çözebileceğimiz yapılara ihtiyaç var” sözlerini kaydetti.

“Türkiye Cari Açığını Tasarruf İle Düzeltmeli”

Türkiye’nin önemli bir market olduğuna dikkat çeken Leblebici, yurtdışındaki yatırımcının böyle bir piyasada yer almak isteyeceğinin altını çizdi. Uygulanmaya başlanan normalleşme girişimlerinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Leblebici, hükümetin planlarının dövizin düşüşe geçmesindeki etkisini hatırlattı. Leblebici, sistemin anında aksiyon alarak normale dönüşü başlatmasına vurgu yaparak, “Hükümet bir planla geliyor, tasarruf ve bütçe disiplini diyor, kamuda büyük oranda tasarruf yapıyor. Bizim buralara odaklanmamız lazım. Türkiye cari açığını tasarruf ile düzeltmeli. Öteki türlü, 57 milyar dolarlık cari açık kurlar üzerinde baskı yapıyor. Tüketimi teşvik edecek şeylere kısıtlama geliyor, kredi vadeleri kısalıyor. Bunlar normalleşme için önemli, bunlara devam edersek piyasa hızla sakinleşmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.