Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan suriye azerbaycan Kent diyarbakır Ayyuka eNBE milli savunma bakanlığı

Trabzon Limanı 325 Milyon TL Değerle Borsa Yolunda

Deniz Yatırım liderliğinde borsaya açılacak olan Trabzon Limanı’nın halka arz fiyatı 15.50 TL olarak belirlendi.  Deniz Yatırım, küçük tasarrufları ödüllendirmek amacıyla halka arza 50 adet ve üzerinde başvuran her bir yatırımcıya 1 adet bedelsiz pay hediye edecek. Nakit yaratma kabiliyeti yüksek Trabzon Limanı önümüzdeki 5 yıl dağıtılabilir karının en az %70’ini nakit dağıtmayı planlıyor. 10 işgünü boyunca günlük alım emri uygulanacak ve halka arza katılanlara bonus pay verilecek.

Albayrak Grubu’nun 2033 yılının sonuna kadar işletme hakkına sahip olduğu, Uzakdoğu ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İpek Yolu’nun önemli kapısı Trabzon Limanı, 2018 yılının talep toplama yöntemiyle gerçekleştirilecek ilk halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyor.


Trabzon Limanı, halka arz hazırlıkları konusunda bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Albayrak Grubu CEO’su Dr. Ömer Bolat, Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Muzaffer Ermiş ve Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, halka arzın Ocak ayında tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi.


Trabzon Limanı Grubumuzun Sermaye Piyasalarına İkinci Adımı
Basın toplantısında konuşan Albayrak Grubu CEO’su Dr. Ömer Bolat, “Altı farklı sektörde, üç ayrı kıtada28.000 çalışanı ile Albayrak Grubu olarak 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz Tümosan’ın halka arzı ardından, borsada ikinci adımı Trabzon Limanı ile atıyoruz. Trabzon Limanı halka arzıtüm şirketlerimizi halka açarak kurumsallaşmayı sermaye piyasaları üzerinden hızlandırma planımızın bir parçası” dedi. Halka açılmaların Albayrak Grubu şirketlerini geleceğe taşıyacak kurumsal ve profesyonel bir yapılanma için katalizör işlevi göreceğini belirten Bolat, “Halka açık olmak, faaliyetlerimizi daha sağlam temeller üzerinde sürdürme imkânı sunacak ve Grubumuz şirketlerinin marka bilinirliğine büyük katkı sağlayacak. Bu sayede şeffaf, hesap verebilir bir şirket anlayışını tüm şirketlerimizde hayata geçirerek, önemli ekonomik değerleri de halkla paylaşma imkanı bulacağız” diye konuştu.
Trabzon Limanı’nın Albayrak Grubu içindeki istikrarlı nakit yaratma kabiliyeti en yüksek şirketlerden biri olduğuna dikkat çeken Bolat, şirketin 2011 yılından bu yana karının tamamını ortaklarına temettü olarak dağıttığını vurguladı. Bolat, önümüzdeki 5 yıl için dağıtılabilir karın en az yüzde 70’inin nakit dağıtılmasını öngördüklerini belirterek, “Son derece önemli olan kar dağıtım politikamızın yatırımcılar tarafından ilgiyle karşılanacağına inanıyoruz” dedi.


 

Trabzon Limanı’nın Gelirlerinin Tamamı Döviz Bazında
Trabzon Limanı’nın özelleştirilmesinden bugüne gelişimini anlatan ve Liman’ın özellikleri ile istikrarlı gelir yapısı hakkında ayrıntılı bilgi veren Muzaffer Ermiş, şunları söyledi: “Yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde kara alanına sahip Trabzon Limanı, özelleştirme sonrası yapılan 45 milyon dolar tutarında yatırımla 10 milyon ton elleçleme kapasitesi ve5 milyon ton depolama kapasitesine ulaştı. Özelleştirmeden bu yana Liman’da elleçlenen yük hacmi ise yıllık ortalama yüzde 7,7’lik bileşik büyüme ile yıllık 1 milyon tondan 3 milyon tona çıktı. Trabzon Limanı bugün elleçlediği yük miktarı ve liman sahası büyüklüğü ile Doğu Karadeniz Bölümü’nde bulunan en büyük liman konumunda. Trabzon Limanı, sahip olduğu modern altyapı ve makine parkı ile ek yatırıma ihtiyaç duymaksızın istikrarlı elleçleme hacmine ve güçlü bir gelir yapısına sahip. Ayrıca Şirket’in gelirlerinin tümüyle döviz bazında olması şirketimize avantaj sağlamakta ve kur riskine yönelik önemli koruma imkanı sunmakta.”


 

BİST’in Önde Gelen Temettü Oyuncusu Olmaya Aday
Deniz Yatırım Genel Müdürü Hüseyin Melih Akosman ise “Nakit yaratma potansiyeli son derece güçlü olan Trabzon Limanı’nın halka arzına aracılık etmek bize büyük heyecan veriyor. Trabzon Limanı döviz bazlı gelir yapısı ile yatırımcılara doğal bir korunma sağlayacak. İstikrarlı kar büyümesi ile borsanın önemli temettü oyuncularından birisi olacak” dedi.
Halka arz birim pay değerinin 15.50 TL olarak belirlendiğini, toplam şirket değerinin 325.5milyon TL, halka arz büyüklüğünün 97.7 milyon TL olacağını belirten Akosman, bazı önemli potansiyelleri şirket değerleme çalışmasına dahil etmediklerini vurguladı. Akosman, “Yatırımcılar için cazip bir fiyat ve yapı kurduğumuza inanıyoruz” dedi.
2017 yılında TSPB Sermaye Piyasaları Ödülleri kapsamında, Deniz Yatırım’ın halka arzlarda kullandığı “Yatırımcı Koruma ve Teşvik Uygulamaları” ile ‘En Yaratıcı Sermaye Piyasası Ödülü’ne layık görüldüğünü ifade eden Akosman, şu değerlendirmede bulundu: “Trabzon Limanı halka arzında da 10 işgünü süreyle Günlük Alım Emri Uygulaması ve 1 ay süre sonunda 1 ay boyunca elinde tutan yatırımcılara yüzde 2 Bonus Pay uygulamaları kullanılacak. Ayrıca ilk defa Trabzon Limanı’nda uygulanacak yeni bir teşvik de söz konusu. Küçük tasarrufları ödüllendirmek amacıyla halka arza 50 adet ve üzerinde taleple başvuran yatırımcılara1 adet bedelsiz payı DenizYatırım olarak biz vereceğiz. Bu sayede 50 adet başvuran bir yatırımcı en az yüzde 2’lik getiri ile yatırımına başlayacak.”

2017’de Gelir ve Karlılıkta Yüksek Artış
2017 yılı 9 aylık sonuçlarına göre Trabzon Limanı’nın gelirleri; 2016 yılının ilk 9 aylık dönemine göre yüzde 48 artışla 53.3 milyon TL’ye, net karı ise yüzde 76’lık yükselişle 23.1 milyon TL’ye ulaştı. Buna göre şirketin 2016 yılının ilk 9 ayında yüzde 36 seviyesinde olan net kar marjı yüzde 43’e yükseldi.
Trabzon Limanı, şirketlerin esas faaliyetlerinden kar yaratma kabiliyetini ifade eden “faiz, amortisman, vergi öncesi kar (“FAVÖK”) açısından değerlendirildiğinde de 2017 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli büyüme gerçekleştirdi. 2016 yılının ilk 9 ayında 16.8 milyon TL seviyesinde olan FAVÖK, 2017 yılının aynı döneminde yüzde 87 artışla 31.4 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin bu dönemlerde FAVÖK marjı yüzde 47’den yüzde 59’a yükseldi.
Halka arz yolunda yasal süreçleri devam eden Trabzon Limanı İşletmeciliği A.Ş.’nin 21 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin yüzde 30’una tekabül eden ve Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş.’ye ait 6.300.000 TL nominal değerli payın SPK ve Borsa onaylarını takiben Ocak ayında halka arzı planlanıyor.

HALKA ARZIN KÜNYESİ
Konsorsiyum Lideri: DenizYatırım
Halka Arzın Yapısı
 Çıkarılmış sermaye 21 milyon TL
 Ortak satışı 6.3 milyon TL
 Halka açıklık oranı %30
Halka Arz Tahsisatları
 %90 Yurt içi bireysel yatırımcılar
 %10 Yurt içi kurumsal yatırımcılar
Teşvik ve Uygulamalar
 Günlük Alım Emri Uygulaması
Halka arz büyüklüğünün 2/3’üne karşılık gelen 65,1 milyon TL kaynak ile payların işlem görmeye başladığı gün dahil olmak üzere 10 işlem günü boyunca her gün, halka arz fiyatından 420.000 adet günlük alım emri girilecek.
 Yüzde 2 Bonus Pay
Halka arzdan aldığı payları, ilk işlem gününden itibaren 1 ay boyunca elinde tutan yatırımcılara yüzde 2oranındabonus pay verilecek.
 1 Pay da Bizden
Küçük tasarrufları ödüllendirmek amacıyla halka arza50 adet ve üzerinde başvurarak pay almaya hak kazanan bireysel yatırımcılara1 adet bedelsiz pay verilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.