Öne Çıkanlar medicana Parkinson Hastalığı hülya avşar sabri sarıoğlu Goggle ENERJİ İŞBİRLİĞİ meteoroloji haberleri Peru Dışişleri Bakanı Ana Maria Sanchez POLİS EKİPLERİ binali yıldırım Panathinaikos esnaf

Anne Adayları Yaz Aylarına Dikkat!

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, yaz ayların için hamilelik sürecini kolaylaştıracak önerilerde bulundu. Hamilelerin yeterli sıvı alması gerektiğinin altını çizen Ceydeli, “Anne adayları yaz aylarında güneşe çıkmamalı, hafif gıdalar tercih etmeli” dedi.

Sıcak havalar, anne adayları için zorlu bir döneme işaret ediyor. Hormonlardaki değişimler ve kan akışındaki hızlanmaya bağlı olarak hamilelerin vücut iç sıcaklığının arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli’nin, yaz aylarında anne adaylarının hayatını kolaylaştıracak önerilerinden bazıları şöyle:  ‘’Anne adayları günde en az üç litre su içmeli, gerekmedikçe öğle saatlerinde sokağa çıkılmamalı, serinlemek için bol bol duş almalı ve rahat ayakkabılar tercih edilmeli.’’

En az üç litre su içilmeli

Gebelikte özellikle de sıcak havalarda bol sıvı tüketmeye dikkat etmek gerektiğini belirten Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli  şöyle konuştu: ‘’Günde en az 2,5-3 litre su içilmelidir. Çünkü vücudun susuz kalması rahimde kasılmalara dolayısıyla erken doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabilir. Sık idrara çıkartan kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler ile içerdiği tuzlar sebebiyle vücutta şişlik yaratan gazlı soda türü içeceklerden kaçınılmalıdır. Buzlu, nane ve limon aromalı içecekler denenebilir, mevsim meyvelerinden hazırlanan komposto tüketilebilir.’’

Yaz aylarında özellikle hafif gıdaların yenmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Nuri Ceydeli  ‘’Gaz yapacak ve sindirimi zor gıdalardan uzak durulmalı, ufak porsiyonlar sık aralıklarla tüketilmeli. Yemek sonrası hemen sıcak havaya çıkılmamalı.’’dedi.

Öğle saatlerinde sokağa çıkılmamaya özen gösterilmeli

Gerekli olmadıkça saat 11.00 ile 15.00 arasında, güneşli havada dışarı çıkılmaması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Ceydeli,  doğrudan gün ışığına maruz kalmamaya dikkat edilmesini ve vakit geçirmek için klimalı ortamların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.  Hamilelikte doğal olarak artan melatonin hormonu nedeniyle cildin kolayca bronzlaşmaya ve lekelenmeye eğilimli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Ceydeli, anne adaylarının ciltlerini korumak için UVB koruyucu içeren güneş kremini güneşe çıkmadan 20 dakika önceden sürmesi gerektiğini belirtti.

Sıcak havalar şişmeyi artırır

Hamileliğin son üç ayında gebe her üç kadından birinde, el ve ayaklarda şişme görüldüğünden bahseden Op. Dr. Ceydeli,  hava sıcaklığındaki ve nem oranındaki artışın vücuttaki şişmeyi arttırdığına dikkat çekti. Op. Dr. Ceydeli, anne adaylarının uzun süre ayakta kalmamaya özen göstermesine,her fırsatta oturup ayaklarını yükseğe kaldırmalarına ve eğer imkân varsa ayaklara ve bacaklara masaj uygulanmasının şişmeleri en aza indireceğini belirtti.

Sık sık alınan serin duşların sıcakların etkisini azaltacağını kaydeden Op. Dr. Ceydeli ,anne adaylarının imkân varsa havuzda ya da denizde bol bol yüzmesini tavsiye etti.

Hamilelikte yoğun egzersizden kaçının

Yoğun egzersiz terleyerek aşırı su kaybına yol açmasıyla hamilelik sürecinde yoğun egzersiz yapmaktan kaçınmak gerektiğini belirten Op. Dr. Ceydeli, anne adaylarına yoga, pilates veya t’ai chi gibi hafif aktiviteleri ve özellikle suda yapılan egzersizleri önerdi. Op. Dr. Ceydeli, egzersiz sonrası kaybedilen minerallerin yerine konması için sıvı alınmasına dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Uygun ayakkabı ve kıyafetler seçilmeli

‘’Hamilelik sürecinde sokağa çıkarken anne adayları güneş ışınlarını yansıttığı için açık renkli kıyafet tercih etmeli’’ diyen Op. Dr. Ceydeli. Pamuk, keten gibi doğal kumaşlardan oluşan geniş ve rahat kıyafetlerin de  terlemeyi önlediği gibi hareket serbestliği sağlaması bakımından tercih edilebileceğini belirtti.

Ayak şişmelerine karşı düz, ayaklara nefes aldıracak, rahat ayakkabıların tercih edilmesinin uygun olduğunu söyleyen Op. Dr. Ceydeli,  ‘’Bu tarz ayakkabılar tercih edilirse düşme riski de en aza indirgenmiş olur. Ayakkabı seçiminde çok hafif topuklu olanlar seçilirse, bel sağlığı açısından daha yararlı olur.’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.