Anne Adaylarının Merak Ettiği Sorulara Cevaplar

Annelik heyecanını ilk kez yaşayacak olan kadınlar için hamilelik tatlı bir telaşla birlikte bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Figen Taşer Güney, hamilelik sürecinde merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Dr. Figen Taşer Güney, beslenmeden doğum şekline, yapılacak testlerden gebelikte seyahat konusuna kadar yeni anne adaylarının merak ettiği pek çok soru hakkında şu bilgileri verdi:

Doğum Kilolarını Vermek İçin Ne Yapılmalı?

“Doğum sonrası yaklaşık 4-5 kg kendiliğinden verilir ve vücut 6 ay ile 1 yıl arasında eski haline döner. Emzirme döneminde sütün artması için tatlı yerine bol sıvı tüketilmelidir. Doğum öncesi değil, emzirme döneminde alınan kiloların zor verildiği unutulmamalıdır.

Gebelikte Hangi Vitaminleri Almalı?

Gebelik planlayan bir kişi doktor kontrolünde folik asit almaya başlar. Bu vitamin, hem bebeği bazı sakatlıklardan koruyacak, hem de annede kan yapımında rol alacaktır. Gebelik ilerledikçe annenin demir ihtiyacı artar, bu nedenle demir takviyesi verilir. Demir alımı yetersiz olan annelerde, kansızlık ve doğum sonrası saç dökülme problemleri yaşanmaktadır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve omega 3 de doktorun uygun gördüğü haftalarda kullanılmalıdır.

Hamileyken İlaç Kullanılması Doğru Mu?

Tiroid, epilepsi, hipertansiyon ve romatizma gibi kronik hastalıkları olan anne adayları sürekli kullanması gereken ilaçları ve gün içinde alınma zamanını doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca gebelikte ağrı kesici veya antibiyotik kullanımı da doktor kontrolünde olmalıdır. 

Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

İlk gebelikte genellikle 18. haftadan sonra, ikinci gebelikte ise 15-16. haftadan sonra bebek hareketleri hissedilir. İlk hareketler seyirme gibidir, bebek büyüdükçe daha belirgin olur. Annelerin yorulması, üzüntülü ortamlarda bulunması veya öğün atlamaları bebek hareketlerinin az algılanmasına yol açar.

Egzersiz ve Spor Yararlı Mı?

Gebelikte ilk 3 aydan sonra düşme ve çarpma riski olmayan yürüyüş, yüzme, hamilelik yogası ve pilatesi gibi egzersizler haftada 3 gün yapılabilir. Hareketli annelerin doğumlarının daha kolay olduğu unutulmamalıdır.

Seyahatin Bir Sakıncası Var Mı?

Normal seyrinde giden, herhangi bir tıbbi sorunun olmadığı durumlarda 34. haftaya kadar seyahatte bir sakınca yoktur. Araba seyahatlerinde sık mola vermek ve molalarda hareket etmek gereklidir. Gebeliğin 34. haftasından sonra araba kullanmak sakıncalıdır.

Doğum Yöntemine Nasıl Karar Verilir?

Doğum şekli, anne ve bebeğin özelliklerine göre belirlenir. Bebeğin duruş şekli, kilosu, gebelik haftası, çoğul gebelik, annenin kemik yapısı, genital bölgede uçuk ya da siğil varlığı, annenin hipertansiyon hastası olması ve geçirilmiş miyom operasyonu gibi durumlarda doktor değerlendirme yapıp, anne adayını yönlendirecektir.

İkinci Bebeği Ne Zaman Planlanmalı?

İkinci bebek için uygun zaman anne, baba ve bebeğe bağlı olmakla birlikte; annenin eski kilosuna dönmesi ve vücuttaki vitamin açığının kapanması önemlidir. Genellikle ilk bebeğin iki yaşını doldurmuş olması önerilir.”
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.