Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan erdoğan Hakkari HAVA HAREKATI başbakan binali yıldırım kızılay atatürk operasyon

“Anne Sigara İçiyorsa Bebek de Sigara İçiyordur”

Anne karnındaki bebeğin göbek kordonu ve plasenta aracılığıyla annenin yediği içtiği besinlerden, soluduğu havadan, psikolojik yapısından beslenip, etkilendiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülhan Cengiz “Anne sigara içiyorsa bebek de sigara içiyordur. Bu da henüz gelişmekte olan minicik bebeğin yeni oluşmakta olan organlarına zarar verir. Bebeğin organları annesine göre kat kat fazla zarar görür” ifadelerini kullandı.

Annenin faydalı besinler alması halinde bebeğinin sağlıklı gelişip büyüyeceğinin altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cengiz, annenin sigara içmesi durumunda sigarada bulunan kimyasal maddelerin aynı yolla bebeğe ulaşacağını belirtti ve ekledi:
"Anne sigara içiyorsa bebek de sigara içiyordur. Bu da henüz gelişmekte olan minicik bebeğin yeni oluşmakta olan organlarına zarar verir. Bebeğin organları annesine göre kat kat fazla zarar görür.”

Sigaranın göründüğü gibi basit değil, 4 bin civarında zehirli ve kanserojen kimyasal madde içerdiğini belirten Cengiz, hamile annenin her zaman temiz havalı yerleri tercih etmesi gerektiğini belirterek “Pasif sigara içiciliği, sigara içmeyen kişiye çok fazla zarar verebiliyor. Ayrıca, çevreye yayılan yan akım dumanı daha fazla kimyasal madde içerdiği için daha zararlı hale geliyor” dedi.

Anne adayının gebeliği sırasında sigara içsin ya da içmesin başkalarının içtiği dumandan da etkileneceğini göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ederek “Annenin bulunduğu ortamdan içine çektiği duman plasenta aracılığıyla bebeğe muhakkak geçer ve bebeğin büyüme ve gelişmesini yavaşlatır. Gebelik döneminde sigara içmeyen bireyin de sigaralı ortamlardan uzak durması gerekir” uyarısında bulundu.

Bebek Sahibi Olmak İsteyenler De Sigaradan Uzak Durmalı

Yapılan bilimsel araştırmalara göre birçok konuda olumsuz etkileri bilinen sigaranın, hem erkek hem de kadının üreme kapasitesi açısından da olumsuz etkileri bulunuyor. Günümüzde en sık görülen alışkanlıklardan biri olan sigara, üreme hücrelerine zarar vererek erkeklerde sperm, kadınlarda ise yumurta kalitesini ve sayısını olumsuz yönde etkileyerek doğurganlık kapasitesini nerdeyse 2-3 kat azaltabiliyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.