Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka azerbaycan istanbul eNBE çin türkiye CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Rino virüs Shu Jueting

Ben De Manken Gibi Görünebilir Miyim?

Birkaç yüz yıl önce hastalık nişanesi sayılan ince bellilik modern zamanlarda kadınların hayallerini süsleyen bir vücut tipi oldu. Pek çok kadın 90 60 90 ölçülerinde olmak ve manken gibi görünme hayali kuruyor. Günümüzde estetik ve plastik cerrahi uygulamalarıyla kadınların arzuladığı görüntüye kavuşabildiğini söyleyen Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, ideal vücut ölçüleri, vücut tipleri, estetik ve sağlık ilişkisine dair merak edilenleri anlattı. 

Kadınlarda ince bel, zarafet ve güzelliğin en önemli unsuru olarak kabul edilir. Öyle ki kadınlarda ideal vücut ölçüsü olarak kabul 90-60-90 nerdeyse slogan haline gelmiştir. Manken gibi dediğimiz kadınlardın büyük çoğunluğu bu ölçülerde veya yakın ölçülerdedir. Birçok kadın bu ölçülerde olmak için çaba gösteriyor, çeşitli diyetlere, sportif aktivitelere ve tabi ki estetik operasyonlara başvuruyor.  

Bir devrin güzeli: Lillian Russell

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, kadınlarda ince bele olan ilginin sanıldığının aksine eski tarihlere kadar gittiğini söylüyor. Kadınların 19 yüzyıldan itibaren ince belli görünmek için korse kullandığını kaydeden Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, “Kadınlar her ne kadar ince belli görünmek uğraş verse de o günün ince bel kabulü bugünün balık etli kavramına denk düşüyordu. Nitekim o günlerde iri kemikli ve dolgun kadınlar kabul görüyordu” dedi. Op. Dr. Yılmaz, 1950’li yıllardan sonra moda kavramı ve ideal kadın görüntüsünün değişmeye başladığını ifade ederek, “Bu tarihe kadar incecik bel, iri göğüs, estetik kalça ve ince bacaklar kesinlikle eleştirilir ve genel kabulün sınırına bile yaklaşamazdı. Öyle zamanlar olurdu ki, 90 kg’lık kadınlar ideal olarak gösterilirdi. Buna örnek olarak o dönemin ünlü aktris ve şarkıcısı Lillian Russell gösterilebilir” diye konuştu.

Seksilik ön planda
1950′li senelerden sonra ideal ölçülerin hızlı bir şekilde değiştiğini söyleyen Op. Dr. Yılmaz, “Playboy çekimleri ve Miss World yarışmaları sayesinde iki kadın şekli ortaya konuldu. Birinci şekilde ideal kadın görüntüsü vardı. İkincisinde ise hem ideal hem de seksi bir görüntü. Bugün hala zayıf kadının ideal kadın olduğu anlayışı hakimdir. 1990’lı yıllardan bugüne ideal kadın ve manken ölçülerinin 90-60-90 olduğu ambalajlanmıştır. Bu durum günümüzde etik ve estetik açıdan şu soruya muhatap kalmaktadır: Her kadını bu ölçülere uydurmak mümkün mü? Ve kime göre neye göre ideal ölçü?”

Kadınlarda bel yağlanması arttı
Yapılan araştırmalar, örneğin İngiltere’de kadınların belleri ile kalçaları arasındaki oranın 150 yıl öncesine göre arttığını ortaya koyuyor. Bu artışın karbonhidrat ve şeker tüketiminden kaynaklı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti: “Şeker tüketiminin artışı karın bölgesindeki yağlanmaya neden oluyor. Aynı zamanda yoğun stres kadınlarda dişilik hormonu olan östrojenin daha az salgılanmasına ve dolayısıyla yağların kalça yerine erkeklerdeki gibi belde toplanmasına neden oluyor. Tabii çağdaş yaşamdaki hareketsizlik önemli bir etkendir.”

İdeal oran ne?  
Op. Dr. Yılmaz, her kadının genetik ve gelişme sürecindeki vücut şekillenmesinin farklı olduğuna vurgu yaparak, bu nedenden dolayı aynı ölçülerin her kadında aynı güzellikte oturmadığını ifade etti. İdeal ölçüm cetvellerine göre 167 boyunda olan 20 yaşındaki bir genç kızın vücut ağırlığının 58 kg olmasının beklendiğini dile getiren Op. Dr. Yılmaz, “Eğer 63 kiloya çıkarsa ideal vücut şekli bozulmuş olacaktır. Bu etapta birçok genç kız 58 kg’larda kalmak için birçok sıkıntıya girecek ve 63 kiloya ulaştığında kendini yağlı ve şişman hissedecektir. Halbuki vücuttaki değişim beslenmeye, yaşa, ırka, doğum sayısına göre değişecektir” dedi.

Vücut tipleri
Op. Dr. Yılmaz, her insanın bir genetik yapısı ve kodlaması olduğunu, bu kodlama ve yapıya göre vücudun genel tipik yapısının şekillendiğini belirterek, 4 vücut tipini aşağıdaki gibi açıkladı.  

1.    Ektomorfi: Yapı itibariyle zayıf insanlardır. Kemikleri ince ve uzundur. Kas sistemleri oldukça az ve zayıftır. Yağ oranı çok düşüktür. Vücut metabolizması çok hızlı işler ve vücudu çabuk yağ eritebilir. Yağlanmaktan korkmamalıdır.
2.    Mezomorfi: Yapı itibariyle ne zayıf ne şişmandır. Atletik bir görünümdedir. Sporsuz kalmamaları gerekir.
3.    Endomorfi: Yapı itibariyle diğer iki tipe nazaran geniştirler. Kemik yapıları kalındır ve vücut sistemleri çabuk kilo almaya müsaittir. Genel anlamda çabuk yağlanabilen tiplerdir. Aşırı karbonhidrat türü ve sağlıksız yağlardan kaçınılmalı ve düzenli egzersiz yapmalıdırlar.
4.    Karışık: Yapılı insanlar genelde endomorfi-mezomorfi ya da mezomorfi-endomorfi karışımı olurlar. Fakat burada hangisi daha ağırlık kazanır bunu anlamak oldukça zordur.

Kadında bel 88 cm altı olmalı
Kilo, hem sağlık hem de estetik açıdan çok önemlidir. Kimi zaman estetik uğruna sağlık, sağlık uğruna estetik göz ardı edilmektedir. Peki, “Estetik mi sağlık mı?” Op. Dr. Yılmaz, bu soruya “Rakamlar ve ölçüler kesinlikle takıntı haline gelmemelidir” diye yanıt veriyor. Op. Dr. Yılmaz, “Kendinizi TV’de çıkan bir fotomodel ya da mankenle karşılaştırmayın” diye uyarıda bulunarak, beğenilen şekilde görünmeye çalışırken sağlığa zarar verilmemesi gerektiğini söyledi. Sağlığa önem verip ideal formu bulmanın en doğru seçim olacağını belirten Op. Dr. Yılmaz, “Herkesin bir manken inceliğinde olmasına imkân yok elbette. Bu sadece estetik değil aynı zamanda sağlık meselesi. Kadınların bel kalınlığının 88, erkeklerin ise 102 santimetreyi geçmemesi yeterlidir” dedi.

Estetik müdahaleler
Estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahinin son yıllarda hızla gelişmesiyle arzu edilen vücut tipi üzerine de çalışmalar yapıldığını belirten Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz plastik cerrahlar beklentiler gerçekçi olduğu sürece VASER Liposuction ile fazla yağların alınması ve karın germe işlemi ile bel kavisi veriyoruz. Bel kavisiyle uyumlu şekilde meme büyütme veya küçültme işlemi yapıyoruz. Son olarak büyük popolarda VASER liposuction ile yağ alma veya küçük popolarda büyütme ve şekilde verme işlemleri ile arzu edilen görüntüyü oluşturabiliyoruz. Kişi kombine yüz ve vücut estetik uygulamalarıyla istediği görüntüye kavuşabiliyor.” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
Estetik
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.