İdrar Kaçırma Kadınların Yaşamını Nasıl Etkiliyor?

Her üç kadından birinde idrar kaçırma durumu sorun yaratacak, yani yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaşır. Liv Hospital Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci kadınlarda görülen idrar kaçırmanın tedavisini anlattı.

İdrar kaçırma sorununun aslında yüksek tansiyon, depresyon, şeker hastalığı, astım-bronşit gibi kronik hastalıklardan daha yaygın görüldüğünü söyleyen Üroloji Uzmanı  Kendirci kadınlarda görülen idrar kaçırmanın tedavisini hakkında önemli bilgiler verdi.

Yaşam Biçimi Ve Beslenmenin Etkili

Kendirci, fazla kilolu ya da obez olmanın kronik kabızlığa yol açan beslenme biçiminin, az su içmenin, fazla tuz kullanmanın, düzenli egzersiz yapmamanın ve kronik sigara kullanmanın idrar kaçırma bozukluğuna yol açtığını veya şiddetini artırabilecek faktörler olduğunu belirtti.

Nasıl Bir Tedavi Uygulanıyor?

İdrar kaçırma bozukluğunun tipine bağlı olarak ilaç tedavilerinden hastaların yarar görebileceğini ifade eden Kendirci, “Özellikle sıkışmaya bağlı idrar kaçırmada ilaç tedavileri etkili seçeneklerden birisidir. Bunlar genellikle hastaların yüzde 50’sinde mesanede idrarın arzu edilen miktarda birikmesini sağlayarak idrara çıkma sıklığını azaltır, sıkışma hissini önemli ölçüde düşürür, idrar kaçırma yakınmalarını azaltabilir. Bu tip ilaçların bazı yan etkileri olabileceği ve başka amaçla kullanılan bazı ilaçlarla olumsuz şekilde etkileşebileceği için mutlaka bir ürolog tarafından kullanımı önerilmelidir” açıklamasında bulundu.

Ameliyatla Tedavi de Mümkün

İdrar kaçırma bozukluğunun ameliyatla da tedavisinin mümkün olduğunun altını çizen Kendirci “Hastanın idrar kaçırma tipi, kaçırma şiddeti, bu duruma yol açan anatomik bozukluklar, hastanın yaşı, eşlik eden hastalıklar yapılacak ameliyatın şekline karar vermede önemlidir” ifadelerini kullandı. Sıkışma tipi idrar kaçırması olanlarda, artık ağızdan ilaç kullanmak işe yaramaz hale geldiğinde 15 dakikalık bir müdahaleyle mesaneye botoks uygulanarak kaçırma kontrol altına alınabileceğini belirten Kendirci şöyle devam etti: “Öksürme-aksırma, gülme, hapşırma gibi durumlarda görülen idrar kaçırmada, uygun hastalarda genellikle vajinadan, kapalı yöntemlerle tedavi tercih edilir. Burada amaç idrar kaçırmayı engelleyecek desteği sağlamaktır. İdrar kesesinde belirgin sarkma olmayan hastalarda genellikle 15-20 dakikalık bir ameliyatla, günübirlik yatışla sorun kalıcı olarak çözülebilir. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir ve ameliyatın etkisini ilk idrarla birlikte hissedilebilir. Bu tür girişimlerin başarı oranları ve hasta tatmini yüksek düzeydedir. İdrar kesesinde ve pelvik organlarda belirgin sarkıklığı olan hastalarda ise ya vajinadan uygulanabilen kapalı yöntemlerle ya da batından endoskopik yöntemlerle sorun giderilebilir.”

İdrar Kaçırma Kadınların Yaşam Kalitesini Ciddi Şekilde Bozar

Her yaş kadında ortaya çıkabilen idrar kaçırma sosyal hayatı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Üroloji Uzmanı Kendirci, “Hastalar, tüm yaşantısını idrar kaçırabileceği ihtimaline göre belirlemek durumunda kalıyor. İdrar kaçırma korkusuyla evden çıkmamayı tercih ediyor, sosyal ortamlara fazla giremiyor, gideceği yerlerde tuvalet bulamama endişesi taşıyor, toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınıyor. İdrar kaçıracağı endişesiyle sıvı tüketimini kısıtladığı için, buna bağlı bazı sağlık sorunlarına da davetiye çıkarıyorlar” dedi.

İdrar Kaçırmayı Azaltabilecek Altın Kurallar

Kendirci, idrar kaçırmayı azaltabilecek kuralları ise şöyle sıraladı:
“Yeterince su için, ihtiyacınız kadar tuz tüketin, içtiğiniz kahve ve çay miktarına dikkat edin, sigarayı bırakın, düzenli egzersiz yapın, kilonuz fazlaysa ideal kilonuza inmeye çalışın, kabızlığı engellemek için lifli beslenin, soğuk havalara dikkat edin, idrar yakınmalarınızı ciddiye alın, kronikleşmesine izin vermeyin, idrar alışkanlıklarınızın doğruluğunu sorgulayın, gerekirse bir ürologdan yardım alın.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.