Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Pandemi cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Meme Kanserinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Medamerikan Tıp Merkezi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Abut Kebudi meme kanseri hakkında alınması gereken önlemlerin altını çizerek, “Bilinçli davranarak meme kanserine yakalanma olasılığını azaltmak veya bu hastalıktan gelecek zararı tedavi ile azaltmak mümkün” ifadelerini kullandı.

Uzman Kebudi meme kanseri görülme sıklığının yaşla beraber arttığına dikkat çekti. Kebudi, olguların 4’te 3’ünün menopoz sonrası dönemde olduğunu, bu hastalığın geliştiği olgularda da hastalığı mümkün olduğu kadar erken evrede yakalamanın önemini vurgulayarak “Bu amacı gerçekleştirmek için, hastalığa yakalanma açısından risk faktörleri üzerinde çalışılmaktadır. Meme kanserlerinin ancak yüzde  5- 10’u genetik yapıdan kaynaklanmaktadır. Bu konuda belirlenmiş bazı genler vardır ve çalışmalar giderek ilerlemektedir. Özellikle birinci derece yakınlarında meme veya yumurtalık kanseri olanlarda bu testlerin yapılmasında riski belirlemek açısından yarar vardır” dedi.

Meme kanseri gelişmesi açısında riskli kişilerin çeşitli çalışmalarla belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Kebudi, bu konuda kişinin yaşı, aile geçmişi, daha önceden meme biyopsisi yapılmış olup olmadığı, yapılmışsa riskli olabilecek patolojilerin saptanmış olması, ilk adet yaşı, menopoza girdiği yaş, ilk canlı doğumu yaptığı yaş, ırkı gibi verilerin önemli olduğuna dikkat çekti.  Kebudi, bu verilerden hareketle kişide 5 yıllık ve ömür boyu meme kanseri geliştirme riski tahmin edilebildiğine değindi.



“Yaşam Biçimini Düzenleyerek Kanserden Korunmak Mümkün”

Meme kanserinin kilolu kişilerde daha çok, spor yapan kişilerde de daha az sıklıkta görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Abut Kebudi, “Genetik yapıyı değiştiremesek de, yaşam biçimini düzenleyerek kanserden korunmak veya riski azaltmak mümkün. Bu noktada düzenli spor yapmak, stresle başa çıkabilmek, beslenmeye dikkat etmek, sigara içmemek gibi önlemler önemlidir.
Meme kanserinin batı toplumlarında neredeyse 7 kadında bir görülüyor olması, erken tanının önemini arttırmaktadır. Erken tanı ile hastalıktan büyük ölçüde kurtulmak veya az zarar görmek mümkündür. Ayrıca erken tanı konulduğunda uygulanacak tedaviler de daha sınırlı olmakta ve daha iyi kozmetik sonuçlar söz konusu olmaktadır” diye konuştu.
 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün tavsiyeleri ise şöyle:
“Her kadın 20 yaşından itibaren ayda bir  (ömür boyu) kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
20- 40 yaş arası üç yılda bir (hiç şikayeti olmasa da!) meme hastalıkları konusunda deneyimli bir cerraha muayeneye gitmelidir.
40 yaşından itibaren yılda bir (ömür boyu) meme hastalıkları konusunda deneyimli bir cerraha muayeneye gitmelidir.
40- 49 yaş arasında kişi riskli bir durumda değilse iki yılda bir, riskli ise yılda bir mammografi çektirmelidir.
50 yaşından itibaren ise, yılda bir (bazı görüşlere göre hastanın risk durumuna göre 2 yılda bir) mamografi çektirilmelidir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.