-ÂŞIK VEYSEL VEFATININ 42. YILINDA ANILACAK

İSTANBUL (ANKA)-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Âşık Veysel'i ölümünün 42. yıl dönümünde anacak. İBB Kültür Müdürlüğü, 1973 yılında kaybettiğimiz âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden halk ozanı Âşık Veysel'i, ölümünün 42. yıl dönümünde İBB Kent Orkestrası Müdürlüğü'ne bağlı Türk Halk Müziği Topluluğu'nun vereceği konserle anacak. "Âşık Veysel'i Anma Programı", 21 Mart Cumartesi günü İBB Casino siteleri Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 20.00'de başlayacak. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan konserde Âşık Veysel'in eserlerinden seçkiler sunulacak. Türkü deyince akla ilk gelen halk ozanı olan ve 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Dostlar Beni Hatırlasın', 'Kara Toprak' gibi eserleri ile Türk halkının gönlünde taht kuran Âşık Veysel, unutulmaz bir gece ile yâd edilecek.

-20. YÜZYIL ÂŞIKLIK GELENEĞİNİN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ-

Duygu ve düşüncelerini saz çalarak dile getiren Âşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü'nde dünyaya geldi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı gözlerini kaybetti. Babasının kendisine oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Âşık Veysel, daha sonra Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söyledi. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel şiirlerinde; yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işledi. Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı da yaptı. 20. yüzyıl âşıklık geleneğinin büyük temsilcilerinden Âşık Veysel'in deyişleri 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler tarafından düzenlendi. Şiirleri; 'Deyişler' (1944), 'Sazımdan Sesler' (1950), 'Dostlar Beni Hatırlasın' (1970) isimli kitaplarda toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat eden Âşık Veysel'in eserleri, 'Bütün Şiirleri' (1984) adlı kitapta tekrar yayınlandı. (ANKA)

(NÇ/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.