Öne Çıkanlar istanbul galatasaray myk EMİNE ERDOĞAN cumhurbaşkanı Kuşadası Belediyesi Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha ak parti yasama Koç Holdingin 2023 yılı net karı dinlenme tesisleri suriye

46. İstanbul Müzik Festivali'nin Teması 'Aile Bağları'

46. İstanbul Müzik Festivali “aile bağları” temasıyla 23 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.

46. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, Yapı Kredi Kültür Sanat’ta yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak konuşmacı olarak katıldı.

“HEM MÜZİĞE HEM DE ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE KATKI”

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı konuşmasında, “İstanbul Müzik Festivali 46 yıldır İstanbul’un kültür ve sanat yaşamını zenginleştiriyor ve hem sanatçılar hem de izleyiciler için önemli bir uluslararası platform yaratıyor. Festival programında bu yıl da büyük solistler ve önemli orkestralar, prömiyerler, disiplinlerarası söyleşiler, her yaştan izleyiciye açık, geniş katılımlı ücretsiz konserler yer alıyor. Bunun yanı sıra festivalde, İKSV olarak gençlere ve çocuklara yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bu çalışmaların hem klasik müziğin hem de ülkemizin geleceğine önemli etkileri olacağına inanıyoruz” dedi.

“RUHUNDAN MÜZİK AKANLARIN BULUŞMASI”

Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmasında, “Elginkan Topluluğu olarak biz, tüm iş alanlarımızın yanı sıra kültür - sanat faaliyetlerine, eğitime ve bilime büyük değer veren bir aileyiz. Festivalimizin bu yılki ‘aile bağları’ teması sayesinde müziğin birleştirici gücünü içimizde hissederek eşsiz bir müzik ziyafetine tanık olacağız. Ruhundan müzik akanların aile bağlarını müzikle güçlendirmek dileğiyle” dedi.

“BİRÇOK AİLEYİ AĞIRLIYORUZ”

Festival programı ve temasına ilişkin detayları aktaran İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı Oymak ise konuşmasında şunları söyledi: 

“Bu sene aile bağları teması etrafında şekillenen İstanbul Müzik Festivali sunduğu zengin program kapsamında birçok aileyi ağırlıyor. Mischa Maisky ile çocukları Lily ve Sascha, Ferhan ve Ferzan Önder, Güher ve Süher Pekinel, Skride Quartet’in kardeş üyeleri  Lauma ve Baiba Skride, Kudsi Erguner ve oğlu, Akatay Ailesi,  Diana Damrau ve eşi Nicholas Teste, Hakan Güngör ve eşi Meral Azizoğlu. Ve tabii festivalde daha önce çeşitli yıllarda diğer aile üyelerini ağırladığımız Capuçon, Onay, Bunuatishvili, Hagen aileleri. Bu yıl İstanbul’un yine kültürel mirasının altını çizdiğimiz, mekânla konuşan içeriklerde bir konser seçkisi sunmaya hazırlanıyoruz. Aya İrini Müzesi, Kapalıçarşı, Sirkeci Garı, Rahmi Koç Müzesi, Sinagoglar ve Kiliseler, İstanbul’un çok kültürlülüğüne dikkati çeken pek çok mekân konserlerimize ev sahipliği yapacak.”

AİLECE MÜZİSYENLER

Festival bu tema kapsamında müzikseverleri Lauma - Baiba Skride, Güher - Süher Pekinel ve Ferhan - Ferzan Önder gibi kardeş müzisyenler, Selman - Kudsi Ergüner, Mischa, Lily - Sascha Maisky gibi müzisyen baba ve çocukları ile Diana Damrau - Nicolas Tesle gibi eş müzisyenlerin de aralarında olduğu zengin bir programla buluşturuyor.

İBRANİCE NİNNİLER, SÜRYANİCE İLAHİLER, ERMENİ TÜRKÜLERİ

İlk kez geçen yıl İstanbul Müzik Festivali’ni ağırlayan Kapalıçarşı’da gerçekleştirilecek İstanbul’un Ezgileri konserinde İbranice ninniler, Süryanice ilahiler, Sefarad şarkıları, Makedon, Yunan ve Ermeni türküleri ile Türk Sanat Müziği’nin en güzel örnekleri seslendirilecek. Kanun virtüözü Hakan Güngör’ün festivale özel oluşturduğu bu projede, UNESCO barış elçisi ney üstadı Kudsi Erguner ve oğlu Selman Erguner, büyük viyola ve gamba ustası Jordi Savall’ın oğlu Ferran Savall, amca Memduh Akatay ve yeğeni Mehmet Akatay gibi müzisyen ailelerin varlığı festivalin bu yılki temaya gönderme yapıyor. Ayrıca udun geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştiren Yurdal Tokcan ve 2014 Donizetti Müzik Ödüllerinde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu seçilen Çağ Erçağ da aynı sahnede buluşacak.

MÜZİK ROTASI GALATA KARAKÖY HATTINDA

Festivalin İstanbul’un Şarkıları konseri ise müzikseverleri 1900’lerin ilk yarısındaki eski İstanbul’a götürecek. Gül Tango, Yıldızların Altında, Üsküdar’a Gider İken, Cici Beyim gibi cumhuriyet dönemi şarkılarını seslendirecek Meral Azizoğlu’na Macar topluluk Gypsy Fire Ensemble eşlik edecek. İstanbul Müzik Festivali’nin üçüncü kez gerçekleştireceği Müzik Rotası ise bu yıl müzikseverleri müzik yolcuğuna çıkaracak. Müzik Rotası’nın bu yılki durakları olan İtalyan Sinagogu, St. Georg Kilisesi, Sen Piyer Kilisesi ve Aşkenaz Sinagogu’nda gerçekleştirilecek konserlerin her birinde mekânın ruhuna özel hazırlanmış repertuvarlar sunulacak.

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ MİSCHA MAİSKY’E VERİLİYOR

Öte yandan 46. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Rostropovich ve Piatigorsky’nin varisi olarak anılan, iki isimle de çalışmış tek isim olma ayrıcalığı taşıyan, kendi özgün yorumculuk üslubuyla kendisi de önemli viyolonselciler arasında yerini alan Mischa Maisky’e takdim edilecek. 46. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki onur ödülü ise Prof. Yekta Kara’ya verilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.