Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Koronavirüs cumhurbaşkanı erdoğan suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye yunanistan ak parti abd vakıfbank

9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali “Zorba” Balesi İle Final Yapıyor

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin kültür sanat yaşamına destek vermek amacıyla dokuz yıl önce başlattığı ve bu yıl 21 Haziran - 07 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen ‘’9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’’ bir dans şöleniyle operaseverlerin karşısında olacak.

Festival kapsamında sahnelenen başyapıtlar “Saraydan Kız Kaçırma”, “La Traviata” ve “Zorba”; ölümsüz müzikleri, konusu ve dönemi yansıtan kostümleriyle unutulmaz izler bırakarak “Zorba” balesiyle sona erecek.

Dünyaca ünlü başyapıt ‘ Zorlu PSM’de


Nikos Kazancakis’in dünyaca ünlü başyapıtı “Zorba”, Mikis Theodorakis'in müziği, Lorca Massine'nin metni ve koreografisi ile hayat buluyor. Dünyanın en popüler eserlerinden olan ve 35’ten fazla ülkede sergilenen Zorba iki sezon kapalı gişe oynadığı Ankara’dan sonra İstanbul seyircisinin yoğun talebi üzerine 7 Temmuz’da Zorlu PSM’de seyirciler ile buluşacak. Şef Bujor Hoinic yönetiminde solo şarkılar ve korolu bölümleri ile dikkat çeken eser Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

2 perde olan eserin dekor ve kostüm tasarımı Gürcan Kubilay’a, Işık tasarımı Fuat Gök’e ait.

ESERİN KONUSU

Eserde Zorba rolünü Burak KAYIHAN canlandırırken, John rolünde Eren KELEŞ, Marina rolünde Özge ONAT, Manolioes rolünde David KHOZASHVILI ve Madame Hortance rolünde de Sanem SUBAYGİL sahnede olacak. Eserde Soloist olarak da Selva ERDENER görev alacak.

1989 yılında gerçekleştirilen prömiyeri ile dünya bale repertuvarında vazgeçilmez bir yeri edinen eserin konusu ise şöyle:

"Küçük bir Yunan kasabasına John isimli bir Amerikalı’nın gelmesiyle başlıyor. Etkilendiği ve parçası olmak istediği geleneklerin cazibesine kapılarak güzel bir dul olan Marina'ya aşık olan John, Marina'dan da karşılık buluyor Yabancı birine aşık olduğu için Marina'ya köylüler karşı çıkar, üstelik Marina, köyün yakışıklı delikanlısının aşkını da yok saymıştır. Ancak John ile Marina'ya, John'un dostu Zorba sahip çıkar. Çift, kimsesi olmayan, ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba'nın sayesinde aşklarını yaşama fırsatı bulurlar… Köylüler birlik ve geleneklerini korumak gayretindedir. Zorba, zavallı John´u köylülerin elinden zor da olsa kurtarırken sevgilisi Marina, intikam peşinde koşan kalabalığın kurbanı olur. Yaşama küsen Zorba, sirtaki oynayarak teselli bulurken, John ve diğerleri de bu dansa katılır. Herkes yeni bir yaşam için teselli, af ve dayanma gücü arayışı içindedir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.