Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Akşener adana milli savunma bakanlığı yunanistan

Ankara’nın Film Festivali Ödüllerle Başladı!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığın desteğiyle düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, dün gece CER Modern’de düzenlenen Açılış Töreni ile start aldı. Şerif Sezer, Tamer Levent ve Başka Sinema’ya Onur Ödülleri’nin sunulduğu gecede Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışmasının kazananı da belli oldu.

Festivalde bugün ve yarın Ulusal Belgesel Film Yarışması filmleri seyirci ve jüri önüne çıkarken, Federico Fellini, Éric Rohmer, Jirí Menzelin klasik filmleri yıllar sonra yeniden sinema perdesinde ışıldayacak. Nina Hoss’a San Sebastián ve Stockholm film festivallerinden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getiren “Seçmeler”, feminist ve avangart sinemanın yaşayan kraliçesi Ulrike Ottinger’in otobiyografik belgeseli Paris Kaligramları” ve Christian Petzold’un bu yıl Berlin Film Festivalinde FIPRESCI Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Gümüş Ayı Ödülü’nü kazanan romantik hayalet filmi “Undine”, Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile düzenlediği 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, dün gece CER Modern’de düzenlenen Açılış Töreni ile başladı. Sunuculuğunu Ünsal Ünlü’nün yaptığı törende, Aziz Nesin Emek Ödülü sinema sanatçısı Şerif Sezer'e, Sanat Çınarı Ödülü tiyatro ve sinema sanatçısı Tamer Levent'e, Kitle İletişim Ödülü ise bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema'ya verildi. Gecede ayrıca, festivalin ilk ya da ikinci film projelerine destek sunduğu Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın kazananı da belli oldu.

Destek ödülü “Hak Edilmiş Bir Öpücük”e

Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye sinemasının yeni yaratıcılarına ve yenilikçi projelerine destek olmak amacıyla 3 yıl önce başlattığı ve ilk ya da ikinci filmini çekecek sinemacılara maddi destek sağlayan Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın birincisi Murat Uğurlu’nun “Hak Edilmiş Bir Öpücük” adlı projesi oldu.

Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, yapımcı Suzan Güverte ile senarist ve sinema yazarı Uygar Şirin’den oluşan jürinin oybirliğiyle seçtikleri projenin ödül gerekçesinde, “Evrensel meselelere ait olduğumuz coğrafyadan bakarken keskin bir eleştiri ya da yüceltmenin kolaycılığına sığınmaktansa nesnel ve derinlikli bir tablo çizen, karakterlerini arzuları ve korkularıyla çok boyutlu, soluk alıp veren varlıklara dönüştüren ve senaryo yapısı ile ele aldığı tema arasında tutarlı bir bütünlük kurmayı başaran bir proje” dendi. Murat Uğurlu’nun yazıp yöneteceği “Hak Edilmiş Bir Öpücük”, AB Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle düzenlenen yarışmada 30 bin TL tutarında para ödülünün sahibi oldu.

Tamer Levent: “Ankara kişiliğimi bulduğum kent”

Sanat Çınarı Ödülü’nün bu yılki sahibi Tamer Levent’e ödülünü festival başkanı İnci Demirkol sundu. Levent yaptığı konuşmada “Ankara kişiliğimi bulduğum kent. Ankara Devlet Konservatuarı, sonra Devlet Tiyatroları, TOBAV… Ankara Film Festivali’nin kuruluşunda da bulunmuştum, Mahmut Tali Öngören ile çalıştım, jürisinde de bulundum, hatta Kemal Sunal hayatında aldığı iki ödülden birini bizim jürimizde almıştı. Ödül de aldım festivalden, ‘Tepenin Ardı’ filmindeki rolümle En İyi Erkek Oyuncu seçildim. Ama tabii, ‘Onur Ödülü’ diye adlandırılan bu ödüller insana yaşamında belli bir noktaya geldin, yaş aldın gibi bir duygu yaratıyor ama ‘Sanat Çınarı’ daha etkili, bu buluş için de kutluyorum festivali” dedi.

Şerif Sezer: “İlk ödülümü alırkenki heyecandayım”

Aziz Nesin Emek Ödülü’nün sahibi Şerif Sezer’e ödülünü ise Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol verdi. Sezer, duygulu anlara yol açan ödül konuşmasında şunları söyledi: “Bu gece sahneye Aziz Nesin Emek Ödülü’nü almaya çıkarken bundan tam 31 yıl önce Ankara Film Festivali’nden festivalin ilk en iyi kadın oyuncusu ödülünü almaya çıkarkenki kadar heyecanlıyım. Bunu hissettim. Bu duygu, yaptığım filmlere, oynadığım karakterlere ve hayatın bana kattıklarına rağmen değişmeyen tek şeyin benim işime olan çocukça aşkın, heyecanın olduğunu gösterdi. Ne mutlu bana ki bu heyecanım hiç bitmemiş.”

Belgesellerin yarışma heyecanı bugün başlıyor

Festivalin bugünkü (4 Eylül) programında ise, Ulusal Belgesel Yarışması filmleri ilk kez Ankarada seyirciyle buluşuyor. Aralarında, Tunceli Belediye Başkanı ve eski Ovacık başkanı Fatih Mehmet Maçoğlunun hayatını anlatanOvacık” ve geçen yılki Antalya Film Festivali’nin belgesel birincisi “Kadınlar Ülkesi”nin de olduğu 11 belgesel film, bugün jüri önüne çıkacak. Biletleri tükenen yarışma filmi Tenere” için 20:30 saatine ek seans açıldığını da hatırlatalım.

Unutulmaz İtalyan yönetmen Federico Fellini’nin Venedik’te Gümüş Aslan Ödülü’nü kazandığı 1953 yapımı komedisi “I Vitelloni / Aylaklar” ile Éric Rohmerin 1970 tarihli başyapıtı “Claire's Knee / Clairein Dizi”, günün klasik seçimleri olacak. Bugün ayrıca, Yella” (2007), Barbara” (2012), Phoenix” (2014) ve Transit” (2018) filmleriyle tanıdığımız Almanyalı yönetmen Christian Petzold’un Şubat ayında Berlin Film Festivalinde FIPRESCI Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Gümüş Ayı Ödülü’nü kazanan romantik hayalet filmi “Undine” de Türkiye prömiyerini festival kapsamında yapacak.

Nina Hoss’tan unutulmayacak performans

Ankara Uluslararası Film Festivali’nde yarın (5 Eylül) ise, Ulusal Belgesel Film Yarışması heyecanı devam edecek. Yarın ayrıca, usta Çekyalı yönetmen Jirí Menzelin 1984 yapımı kara komedisi The Snowdrop Festival / Kardelen Festivali”; Slovak yönetmen Frigyes Ban ile Çekyalı yönetmen Vladislav Pavlovicin birlikte yönettiği 1958 yapımı klasikleriSt Peter's Umbrella / Aziz Petrosun Şemsiyesi”; Almanyalı aktris Ina Weisse’nin yönettiği ve usta oyuncu Nina Hoss’un San Sebastián ve Stockholm film festivallerinden öllerle dönen performansıyla çıtasını yükselten gerilim dozu yüksek drama “The Audition / Seçmeler” ve feminist sinemanın yaşayan kraliçesi Ulrike Ottinger’in dünya prömiyerini bu yıl Berlin Film Festivalinde yapan otobiyografik belgeseli Paris Calligrammes / Paris Kaligramları”, Türkiye’de ilk kez Ankara’da seyirciyle buluşacak.

4 EYLÜL 2020, CUMA

BÜYÜLÜ FENER SALON I

14:15 I Vitelloni / Aylaklar

17:15 Claires Knee / Clairein Dizi

20:15 Undine

BÜYÜLÜ FENER SALON II

14:00 Ulusal Belgesel Film Yarışması - Oyuncakçı Saklı Yadigârlar / Kuyudaki Taş

17:00 Ulusal Belgesel Film Yarışması - İçimdeki Küller / enstANtane

20:00 Ulusal Belgesel Film Yarışması - Ada’m / Tenere

BÜYÜLÜ FENER SALON III

20:30 Tenere (Ek Gösterim)

5 EYLÜL 2020, CUMARTESİ

BÜYÜLÜ FENER SALON I

14:15 The Audition / Seçmeler

17:15 The Snowdrop Festival / Kardelen Festivali

20:15 Paris Calligrammes / Paris Kaligramları

BÜYÜLÜ FENER SALON II

14:00 Ulusal Belgesel Film Yarışması - Sessizliğin Gözyaşları / Kadınlar Ülkesi / Asfaltın Altında Dereler Var!

17:00 Ulusal Belgesel Film Yarışması - Ege’nin Son Baharı / Ovacık

20:00 St Peter's Umbrella / Aziz Petrosun Şemsiyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.