Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu çukurova belediye başkanı soner çetin EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin

Bakan Ersoy: "Ayasofya Camii İtinayla Korunacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Nasıl ki bugüne kadar Ayasofya'nın somut ve somut olmayan niteliklerini kapsayan evrensel değerine, özgünlüğüne ve bütünlüğüne sahip çıktıysak bundan sonra da azami özeni hep beraber göstereceğiz." dedi. 

Bakan Ersoy, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ayasofya için ayrılan restorasyon bütçeleri birkaç katına çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün destekleriyle çok ciddi bütçelerle oradaki restorasyonları hızlandırıyoruz. Bugün, Ayasofya sapasağlam ve işlevsel halde ayakta duruyorsa, kültür, inanç ve tarih zenginliğiyle UNESCO miras listesinin bir parçasıysa, dünya, bunu 567 yıldır Ayasofya Camii'ni değerli bir emanet olarak sahiplenen, yeri geldiğinde canını siper ederek koruyan Türk milletine borçludur." dedi. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise; "Ayasofya, önümüzdeki 24 Temmuz'dan itibaren yine cami olarak, aslına rücu ederek ibadet noktasında Müslümanlara ancak herhangi bir inanç, mezhep, ırk ayrımı olmadan bütün insanlığa hizmet etmeye devam edecek." dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde Yürütülecek Koruma, Geliştirme, Tanıtım ve Yönetim Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında hayata geçirilen protokolün imza töreninde konuşan Bakan Ersoy, Van'da keşif uçağının düşmesi sonucu şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararla yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii ile ilgili herkesin fikrini söyleyebileceğini ifade eden Bakan Ersoy, "Ancak hiç kimse, bağımsız yargının aldığı ve milletimiz tarafından da büyük memnuniyetle karşılanan bu kararın üstünde değildir." dedi.

Bakan Ersoy, Türk milletinin, Ayasofya Camii'nin bugüne sağlam ulaşması için verdiği mücadeleye işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün, Ayasofya sapasağlam ve işlevsel halde ayakta duruyorsa, bütün kültür, inanç ve tarih zenginliğiyle UNESCO miras listesinin bir parçasıysa, dünya, bunu 567 yıldır Ayasofya Camii'ni değerli bir emanet olarak sahiplenen, yeri geldiğinde canını siper ederek koruyan Türk milletine borçludur. Haçlı ordusundan tutun da 20. yüzyılda İstanbul'u işgal eden İtilaf Devletleri'nin ordularına kadar bu muazzam mabede yaptıkları saygısızlık, verdikleri hasar derin bir utanç olarak tarihe not düşülmüştür."

Ayasofya Camii'nin itinayla korunacağından hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini dile getiren Bakan Ersoy, "Nasıl ki bugüne kadar Ayasofya'nın somut ve somut olmayan niteliklerini kapsayan evrensel değerine, özgünlüğüne ve bütünlüğüne sahip çıktıysak, bundan sonra da azami özeni hep beraber göstereceğiz. Her şeyden önce bu milli ve manevi değerlerimizin bir gereği, geçmişimize olan vefa borcumuzdur. Ayrıca kültür mirasının korunması ilkelerine Türkiye olarak daima gösterdiğimiz hassasiyet ve samimiyetin bir gereğidir." diye konuştu.

Bakan Ersoy, protokolle Ayasofya Camii'nin korunmasına yönelik ana ilkelerin saptandığını ve kurumlar arası iş bölümünün belirlendiğini anlatarak, "Camimizin sahip olduğu tarihi, kültürel, sosyal, manevi ve estetik değerlerin muhafazasının, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve iç mevzuatımız çerçevesinde gerçekleştirileceği bir kez daha imza altına alınıyor. Ayasofya Camii'ndeki din hizmetleri, Diyanet İşleri Başkanlığımızca yürütülecektir. Eskiden olduğu gibi restorasyon, konservasyon ve koruma faaliyetlerini Bakanlık olarak yerine getireceğiz. Bu noktada değişen hiçbir şey yok." bilgisini paylaştı.

"Ayasofya'nın Restorasyon Bütçeleri Birkaç Katına Çıkarıldı"

Ayasofya Camii'nin ücretsiz şekilde yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık olacağını vurgulayan Bakan Ersoy, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ayasofya için ayrılan restorasyon bütçeleri birkaç katına çıkarıldı. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün destekleriyle çok ciddi bütçelerle oradaki restorasyonları hızlandırıyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Sultanahmet Meydanı'nda bulunan tapu binasının Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiğini bildirerek, "Orada hem Bakanlığımızın envanterinde bulunan ikona ve kilise eşyaları koleksiyonu ki bu 1359 tane, İstanbul devlet dönem koleksiyonları, türbe eşyaları koleksiyonları, taş eserler koleksiyonu ve sikke koleksiyonu gibi birçok hazine değerimizi orada sergilemeye başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, protokolün ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi.

"Bu Mirası Korumak Bize Düşüyor"

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'nin bin 500 yıllık geçmişi bulunan, insanlığın en önemli kültür miraslarından biri olduğuna işaret ederek, "Ayasofya, 1453'ten itibaren 481 yıl cami olarak hizmet etmiştir. İnşallah önümüzdeki 24 Temmuz'dan itibaren yine cami olarak, aslına rücu ederek ibadet noktasında Müslümanlara ancak herhangi bir inanç, mezhep, ırk ayrımı olmadan bütün insalığa hizmet etmeye devam edecek." dedi.

Erbaş, Ayasofya Camii'nin mimari yapısıyla, geçmişiyle her inançtan insanın istifade edeceği bir değer olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu mirası korumak bize düşüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı el birliğiyle bu insanlık mirasını nasıl en güzel şekilde koruyacağız ve yine insanlığa daha kaliteli, nitelikli hizmet etme noktasında katkılarımız ne olacak, protokolle bunu ortaya koyuyoruz. Bir görev dağılımı yapıyoruz.

Ayasofya Camii'nin ziyaretçilerinin bundan sonra daha da artacağına inanıyorum. Sadece ülkemizden değil, dünyanın her yerinden Ayasofya Camimizi gerek ibadet etmek gerekse ziyaret etmek için gelen milyonlarca insan olacak. Nitelikli ve kaliteli hizmetlerle bu vazifemizi en güzel şekilde yerine getirmeye çalışacağız."

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, protokolü imzaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.