Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

Çaykovski'nin Ünlü Eseri Uyuyan Güzel Yeniden Sahnede

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ nin 2017 yılında repertuvarına yeniden kattığı, seyircisinden büyük beğeni ve istek alan, bale tekniği ve estetiği yönünden bu sanat dalının en önemli ürünlerinden biri olan ‘’ Uyuyan Güzel ‘’ balesi yeniden seyircisiyle buluşuyor. 

Uyuyan Güzel balesi 30 Kasım'ın ardından 3,5,7,10 ve 12 Aralık tarihlerinde Kadıköy Süreyya Opera'sında sahnede olacak. 

KOREOGRAF BESTECİ UYUMUNUN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN

Koreograf - besteci işbirliğinin de en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Uyuyan Güzel’ in koreografı Petipa; henüz yazılmamış bir müzik üzerine bu baleyi tasarlarken, ünlü besteci Çaykovski'nin  de yazdığı güzel müzikle balenin bütün farklı kavramlarını, karakterleri ve güçlüklerle dolu bale adımlarını en doğal biçimde kaynaştırdığı kabul ediliyor. 

Yüz yıllık uykuya dalan güzel bir prensesin öyküsünü anlatan klasik bir Avrupa masalı olan “Uyuyan Güzel”i İstanbul Devlet Opera ve Balesi- Bale Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt, çıkış noktası olarak Petipa’ya sadık kalarak ve R. Nureyev’ den de etkilenerek sahneye koydu. 
Eseri Sahneye Koyan ve Düzenleyen isim  Ayşem SUNAL SAVAŞKURT olurken, orkestrayı da şef Roberto GIANOLA yönetecek. Uyuyan Güzel Balesinin  Dekor Tasarımını Adnan ÖNGÜN, Kostüm Tasarımını, Çimen SOMUNCUOĞLU ve Işık Tasarımını Önder ARIK gerçekleştirdi. 

Eserde rol alan sanatçılar da şu isimlerden oluşuyor: "Prenses Aurora: Büşra AY / Berfu ELMAS
Prens Florimund:Erhan GÜZEL / Batur BÜKLÜ/ Hasan TOPÇUOĞLU
Carabosse: İlke KODAL / M. Nuri ARKAN / Melike KOPER
Leylak Perisi: Melike KOPER / Büşra AY / Merve TOPALDEMİR
Prenses Florine ve Mavi Kuş: Zuhal KARACA / Ami NAITO, Can BEZİRGANOĞLU / Hasan TOPÇUOĞLU 
                          
Uyuyan Güzel'in temsil tarihleri ise şöyle:3, 5, 10, 12 Aralık saat: 20.00, 30 Kasım ve 7 Aralık saat: 16.00 Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi.

UYUYAN GÜZEL'İN ÖYKÜSÜ

“Uyuyan Güzel”, yüz yıllık uykuya dalan güzel bir prensesin öyküsünü anlatan klasik bir Avrupa masalı olarak biliniyor. Aslen 1697’de Fransız Charles Perrault’un ve 1812’de Alman masal üstatları Grimm Kardeşler’in yazıya geçirdiği masal, daha önce de Basile tarafından “Ay, Güneş ve Talia” adıyla İtalya’da yayımlandı. 

Çaykovski, St. Petersburg’daki Çarlık Tiyatrosu Mariinski’nin müdürü İvan Vsevolozhski ‘den 25 Mayıs 1888 tarihli bir mektup alır. Vsevolozhski, Charles Perrault’un “La Belle au Bois Dormant” adlı peri masalları üzerine bir bale yazmasını önermektedir. Bunun üzerine Çaykovski, Vsevolozhski’den bir senaryo hazırlamasını ister. 3 Eylül günü eline geçen senaryoyu bir solukta okuyan Çaykovski, aynı gün hem Vsevolozhski’ye, hem de kardeşi Modest’e birer mektup yazar ve “bu senaryo tam bana göre, bestelemek için bundan daha iyisini isteyemem” diyerek beğenisini bildirir.

 Bestecinin çalışmaya başlaması için gerekli olan detaylı oyun planını, balenin koreografisini yapacak olan Marius Petipa, senaryonun yazarı Vsevolozhski ile iyice konuşup ve Çaykovski’nin de görüşünü aldıktan sonra hazırlayıp gönderir. Marius Petipa, henüz yazılmamış bir müzik üzerine “Uyuyan Güzel” balesini tasarlamaktadır. Daha önceden oyundaki kişilerini belirlemiş, tempoyu, ritmi ve hatta hangi çalgıların kullanılacağını bile düşünmüştür. Çaykovski ile bir araya geldiklerinde, ona, nerede ne yapması gerektiğini büyük bir titizlikle tek tek anlatmıştır.

Klasik bale repertuarının en önemli eseri olarak kabul edilen, konservatuarlarda üzerine incelemeler yazılan ‘’ Uyuyan Güzel ‘’ ilk kez 1890 yılında St. Petersburg’da sahnelenmiş, ancak asıl şöhretine 20. yüzyılda kavuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.