Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

Caz Efsanesi Nick Cave’in De Yer Aldığı 25. İstanbul Caz Festivali Başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 21 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran - 17 Temmuz arasında 27 mekânda, 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının ağırlanacağı 50’nin üzerinde konserle, 25. kez gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında Nick Cave, Robert Plant, Benjamin Clementine, Melody Gardot, Caro Emerald, Dave Holland, Zakir Hussain gibi efsane isimler ve BADBADNOTGOOD, R+R=Now, Avishai Cohen ve Omar Sosa gibi merakla beklenen güncel müzisyenler İstanbul’da müzikseverlerle buluşuyor.


Yaşam boyu başarı ödülü
25. İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran Salı günü Zorlu PSM Ana Tiyatro’da yapılacak Festival Açılış Konseri: 25. Yılda Nesiller Boyu Türkiye Cazı ile başlayacak. Festivalin 2002 yılından bugüne caz üstadlarına verdiği Yaşam Boyu Başarı Ödülü, bu yıl kontrbasçı Nezih Yeşilnil, piyanist ve yorumcu Şevket Uğurluer ve ağız armonikası sanatçısı Ahmet Faik Şener’e takdim edilecek. Ödül töreninin ardından başlayacak konserde ise bir yıldızlar geçidi yaşanacak. Festivalin 25 yılına ışık tutan, Türkiye caz sahnesinin en önemli solist ve toplulukları, Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası eşliğinde çeşitli yapıtlardan oluşan bir repertuvar seslendirerek tekrarı olmayacak bir geceye imza atacak.
Festival’in ilk haftasında caz, güncel müzik ve dünya müziğinin farklı coğrafyalardan gelen sesleri, pek çok mekânda müzikseverlerle buluşuyor.İlk haftasında caz ve güncel müziğin en iyilerini ağırlayacak 25. İstanbul Caz Festivali’nin ilk konuğu, Türkiye’de izleyicilerin yakından tanıdığı, etkileyici vokali ile dinleyenleri hayran bırakan Amerikalı caz sanatçısı Melody Gardot olacak. Festivalin ilk konukları arasında ayrıca çağdaş cazın üç dev ismi Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter; bugün caz ve klasik müzik dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alan Avishai Cohen; Venedik Sarayı’nda unutulmaz bir caz gecesi yaşatacak Fabrizio Bosso Quartet ile Massimo Manzi Trio feat. Elif Çağlar ve Çağrı Sertel, Selen Gülün, Ediz Hafızoğlu, Ağaçkakan, Erkan Oğur Quartet, Shahin Novrasli Trio, Çoşkun Karademir ve Ercüment Gül yer alıyor.


“Parklarda Caz”
Vodafone Freezone sponsorluğunda ücretsiz gerçekleştirilecek “Parklarda Caz” konserleri ve Kadıköy-Moda hattında festival içinde festival deneyimi yaşatacak “Gece Gezmesi”, bu yıl da devam ediyor. Festivalin ücretsiz etkinlikleri, bu sene “Parklarda Caz”ın gelenekselleşen mekânı Fenerbahçe Khalkedon ve Fenerbahçe Parkı’nın yanı sıra Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı’nda gerçekleşecek konserler ile artarak devam ediyor. Tüm gün sürecek konserler ve atölye çalışmalarıyla, bu yıl H&M Kids’in gösteri sponsorluğunda ikincisi gerçekleştirilecek “Çocukça Bir Gün” de “minik” cazseverleri mutlu edecek.
Festival kapsamında geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen, dünyanın her yerinden müzik sektörü profesyonellerini festivale davet ederek Türkiye güncel müziğinin uluslararası bilinirliğine katkı sağlamayı amaçlayan, SOCAR Türkiye sponsorluğundaki “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”, ikinci kez 27-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Bu yılki buluşmada 20’yi aşkın delege, festivalin ilk haftasında festival izleyicisi ile beraber Türkiye bağımsız müziğinin yükselişteki müzisyenlerini dinleyecek.

Ödül Gecesi ve Festival Açılış Konseri
Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü, üç önemli caz üstadı Nezih Yeşilnil, Şevket Uğurluer ve Ahmet Faik Şener’e takdim edildikten sonra 25. Yılını kutlayan İstanbul Caz Festivali’nin görkemli açılış konseri gerçekleştirilecek. Türkiye caz sahnesinin kilometre taşları olan solistler ve topluluklarından oluşan yıldızlar geçidi ve Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın solist ve bestecilerle seslendirdiği çeşitli yapıtlarla, geniş bir kesit sunacak.  Ali Perret, Ateş Tezer, Ayşe Gencer, Ayşegül Yeşilnil, Ayşe Tütüncü, Deniz Dündar, Emin Fındıkoğlu, Kerem Görsev, İlham Gencer, Neşet Ruacan, Nezih Yeşilnil, Nilüfer Verdi, Okay Temiz, Önder Focan, Sibel Köse, Şenova Ülker, Tuna Ötenel, Volkan Hürsever, Yahya Dai gibi usta isimlerin icra ve yapıtlarıyla katıldığı dev bir kadro ile gerçekleşecek konser, önümüzdeki yıllarda gelenekselleşmesi planlanan özel projelere öncülük edecek. 26 Haziran Salı akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro’da gerçekleştirilecek bu çok özel açılış konserinde Türkiye Caz’ını farklı pencerelerden ele alan düzenlemelerle sayısız solist ve besteciye yer verilecek.


Eşsiz vokali ve stiliyle Melody Gardot
Türkiyeli izleyicinin yakından tanıdığı Amerikalı caz sanatçısı Melody Gardot, geçirdiği kaza sonrasında geçen 13 yıl içinde yayınladığı, dünya çapında büyük başarılar kazanan albümleriyle kendi kitlesini yarattı. Melody Gardot’nun sahnedeki duruşu, duyuları kategorilere sığmadan sarmalayan derinlikli müziği, derinlerden kendini hissettiren Philadelphia yansımaları, etkileyici vokali ve açıklıkla paylaştığı sahici hikâyelerinin güçlü bir birleşimi dinleyicileri müzikal bir yolculuğa çıkaracak.Konser 27 Haziran Çarşamba, saat 21.00’de Uniq Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleşecek.


Çağdaş cazın üç dev ismi aynı sahnede:
Çağdaş cazın üç dev ismi aynı sahnede: Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter 29 Haziran Cuma, 21.30’da  Zorlu PSM Ana Tiyatro’da caz severlerle buluşuyor. İstanbul Caz Festivali’nin 25. yılında, her biri ayrı ayrı çığır açıcı işlerle anılan, çağdaş cazın üç dev ismi aynı sahnede buluşuyor. Dünya müziğiyle cazı harmanlayan tabla üstadı Zakir Hussain, DownBeat tarafından “dünyanın en çok incelenen ve ilham veren saksofoncusu” ilan edilen duayen Chris Potter ve bugüne kadar yüzlerce albümde kusursuz kayıtlarıyla var olan, janrlar ötesi inovatif müziğiyle tanınan bas gitarist ve besteci Dave Holland’dan oluşan, dahiyane bir emprovizasyon üçlüsü olarak da tarif edilebilecek bu yıldızlar topluluğunun, birlikte inşa ettiği görkemli caz dili ile baş döndürücü bir akşam!


"Kadınlar Matinesi"
10’un üzerinde kadın sanatçının, besteleri, enstrümanları ve vokalleriyle hayat verdiği Selen Gülün projesi: "Kadınlar Matinesi" 29 Haziran Cuma, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde. Besteleri dünyanın saygın orkestraları tarafından sahneye konan, besteciliğiyle olduğu kadar piyanistliği ve etkileyici vokaliyle de tanınan, Türkiye’nin en başarılı müzisyenlerinden Selen Gülün, ayakları yere çok sağlam basan Kadınlar Matinesi projesini İstanbul Caz Festivali sahnesine taşıyor. Proje fikri ilk olarak, 2011’de Donne in Musica vakfının Selen Gülün’den, Roma Donne in Jazz festivalinde, Türkiye’den üretken kadın müzisyenlerin son dönem işlerinden derlenmiş bir seçkiyi İtalyan müzisyenlerle birlikte seslendirmesini istemesiyle ortağa çıkıyor. Aradan geçen yıllar içinde proje olgunlaşıyor ve 2017’ye gelindiğinde projeyle aynı adı taşıyan Kadınlar Matinesi albümü yayınlanıyor. 10’un üzerinde kadın sanatçının, besteleri, enstrümanları ve vokalleriyle hayat verdiği bu albüm, yarattığı dayanışma çemberiyle Türkiye tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Türkiye caz sahnesinin en başarılı davulcularından Ediz Hafızoğlu ve yüksek enerjili sahnesiyle Ağaçkakan 29 Haziran Cuma, 22.00, Zorlu PSM Studio’da sahnede olacak. Türkiye caz sahnesinin en başarılı davulcularından, değişimin sonsuz gücüne adadığı ikinci stüdyo albümü 13’ü bu yıl yayımlayan Ediz Hafızoğlu, karanlıktan aydınlığa, karmaşadan düzene doğru evrilen değişken hislerine ustalıkla tercüman ettiği parçaları ve sınırlara takılmadan var ettiği müziği sizi de kendine bağlayacak. Gecenin açılışı, hip-hop dünyasının üretken ismi Burak Yalnız’ın solo projesi Ağaçkakan’ın yüksek enerjili sahnesiyle gerçekleşecek.


Unutulmayacak bir caz gecesi: Erkan Oğur Quartet // Shahin Novrasli Trio
Bugüne kadar dünyanın önemli caz sahnelerinde yer alan piyanist ve besteci Shahin Novrasli, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki bu etkileyici gecenin ilk konuğu. Egzotik ve yumuşak melodileri güçlü ve keskin armonilerle bezediği müziği, Shahin Novrasli’nin erken yaşta edindiği klasik müzik bilgisinin Azerbaycan’ın geleneksel folk ilhamıyla kesişmesinin hayranlık uyandırıcı bir sonucu olarak izleyiciye ulaşıyor. SOCAR Türkiye sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde Shahin Novrasli’den sonra festival sahnesini Erkan Oğur onurlandıracak. Folk, caz, blues sanatçısı, klasik perdesiz gitarın mucidi ve üstadı Erkan Oğur, kendine has enstrüman hakimiyetiyle unutulmaz bir müzik deneyimi vadediyor. Erkan Oğur’un sahneye Can Çankaya, Matt Hall ve Turgut Alp Bekoğlu ile çıkacağı etkinlik, bu dörtlünün enstrümanlarının eşsiz birlikteliği sayesinde duyguların coşkuyla dile geleceği bir yaz gecesini işaret ediyor.Konser 30 Haziran Cumartesi, saat 19.30’da , Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’da gerçekleşecek.

Venedik Sarayı’nda caz
Venedik Sarayı’nın bahçesinde gerçekleşecek bu gece, İtalya’nın en önemli caz davulcularından Massimo Manzi’nin, gitarda Domingo Muzietti, bas gitarda Massimo Giovannini gibi önemli müzisyenlerden oluşan üçlüsü Massimo Manzi Trio ile başlayacak. Bu üçlüye, caz müzisyeni Elif Çağlar enerjik vokaliyle eşlik edecek. Bu performansın ardından festival sahnesi, caz trompetinin ustalarından, bugüne kadar Enrico Pieranunzi, Rosario Giuliani, Charlie Haden ve Carla Bley’in de aralarında olduğu güçlü figürlerle işbirlikleri yapan Fabrizio Bosso’nun ve dörtlüsünün olacak. State of Art projesinin yeni adımı niteliği taşıyan ve sanatçının en çok hayranlık beslediği müzisyen arkadaşlarıyla sahnede olacağı konserde, piyanoda Julian Oliver Mazzariello, bas gitarda Jacopo Ferrazza ve davullarda Nicola Angelucci bu otantik müzik diyaloğunu bütünleyecek.


Caz ve klasik müzik dünyasının vazgeçilmezi Avishai Cohen
Caz füzyon tarihinin yaşayan en önemli piyanistlerinden Chick Corea’nın büyük keşiflerinden Avishai Cohen, bugün caz ve klasik müzik dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Müziğini geleneğe saygı ve yeni maceralara atılma coşkusu arasında dengeli bir alanda konumlandıran Avishai Cohen’in tınıları modern cazı Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afro-Amerikan etkileriyle harmanlıyor. Alıştığı suların kısmen dışına çıkıp yeni maceralara atıldığı, heyecan verici son albümü 1970 ile müziğini İstanbul Caz Festivali izleyicisiyle paylaşmak için şehre gelen virtüöz, Sultan Park’ın eşsiz atmosferinde gerçekleşecek caz dolu bir yaz akşamında sahneye çıkacak.


Biletler nerede? 
25. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Tüm konserlerde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli biletler de satışa sunuluyor. Ayakta düzende gerçekleşecek konserlerde etkinlik günü kapı fiyatı uygulanacaktır. Lale Kart sahipleri biletlerini öncelikli olarak ve %25’e varan özel indirimlerle alabilir, festival boyunca Lale Kart 360 etkinlik serisi kapsamında pek çok özel etkinliğe de katılabilirler.


25. İstanbul Caz Festivali’nin destekçileri
25. İstanbul Caz Festivali, Festival Sponsoru Garanti Bankası’nın yanı sıra birçok kurumun desteğiyle gerçekleştiriliyor. Vitrin – Türkiye Güncel Müzik Buluşması, Türkiye’den güncel müziği odağına alan bir “showcase” ve “networking” etkinliği olarak 2017’den beri SOCAR Türkiye sponsorluğunda İstanbul Caz Festivali’yle birlikte düzenleniyor. Festivale Zorlu Performans Sanatları Merkezi, yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru olarak destek veriyor. Festivalin yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları arasında Türk Tuborg A.Ş., SOCAR Türkiye ve Matraş; gösteri sponsorları arasında ise SCHINDLER, Vodafone Freezone, DHL ve “H&M Kids” yer alıyor.
Festivalin otomotiv sponsorluğunu Volvo Car Turkey ve Parklarda Caz sponsorluğunu Vodafone Freezone üstleniyor. Festivale Türk Tuborg A.Ş., Clifford Chance, Yegin Çiftçi Avukatlık Ortaklığı ve Mastercard da katkı sağlıyor.Festival kapsamındaki çeşitli konserler, Beykoz Kundura, Goethe Enstitüsü, İtalyan Kültür Merkezi,İtalyan Konsolosluğu, Norveç Konsolosluğu,The Swiss Arts Council Pro Helvetia, TAV, Sabancı Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı’nın işbirliği ile düzenleniyor. İKSV’nin tüm etkinlikleri Kurucu Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi Taşıyıcı DHL, Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, Sağlık Sponsoru Acıbadem Sağlık Grubu ve Servis Sponsorları Navitas, GFK, bluechip Creative Events, directComm Marketing Group ve AGC’nin destekleriyle gerçekleşiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.