Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi soner çetin recep tayyip erdoğan binali yıldırım

Çocuklar Sinemaya Engelsiz Erişiyor

24-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında dördüncü kez perdelerini açan Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde bu sene de erişilebilir gösterimler ve sinema atölyeleri çocukları bekliyor. 

Festival boyunca her gün sabah 10'da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek çocuklara özel gösterimler sırasında, görme, işitme ve ortopedik engeli bulunan çocuklar, görebilen, duyabilen yaşıtlarıyla birlikte aynı salonda filmleri izleyebilecekler. Her ikisi de erişilebilir mekanlar olan Goethe-Institut Ankara ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu'nda yapılacak gösterimler sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile takip edilebilecek. 

Çocukların sinema yoluyla kendilerini ifade etmelerini ve sanatsal yaratıcılıklarını ortaya koymalarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen Duygular Canlanıyor! Animasyon Atölyesi, bu sene de işitme engelli çocuklara kendi animasyon filmlerini üretme fırsatı verecek. Festival'in geçtiğimiz sene daha kapsayıcı olmak adına gerçekleştirdiği Otizm Dostu Gösterim'de ise otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve gençler, yakınları ile birlikte film izleyebilecekler. 

KUZULAR, KUŞLAR, PRENSLER VE EJDERHALAR ÇOCUKLARLA BULUŞUYOR 

Festival'in küçük takipçilerine özel Çocuklar İçin programında bu sene de birbirinden renkli karakterlerle dolu zengin bir seçki çocukları bekliyor. Seçkideki filmlerden Kuzular Firarda Shaun the Sheep Movie, şehir hayatına adapte olmaya çalışan utangaç koyun Shaun'un maceralarını perdeye taşıyor. Stop-motion tekniğiyle çekilen film, kara mizah soslu anlatımıyla yetişkinlere de hitap edebilecek eğlenceli bir animasyon.  Her yaştan insanı hayatının belli bir döneminde etkilemiş Küçük Prens kitabının sinema uyarlamasıKüçük Prens The Little Prince çocuklarla buluşacak bir diğer film. Tüm zamanların en sevilen hikâyelerinden biri olan, kitabı 250’nin üzerinde dile çevrilmiş olan Küçük Prens hikayesinin bu beyazperde uyarlaması, ilk gösterimini geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nde yapmıştı. Öksüz, yuvasını hiç terketmemiş, sakar bir kuş olan Gus'un kimlik arayışını anlatan Minik Kuş Yellowbird ve kanatları olmasına rağmen uçamayan bir ejderha ile arkadaşlarının maceralarına tanıklık edeceğimiz Sevimli Ejderha: KokonatCoconut: The Little Dragon, Çocuklar İçin seçkisinde küçük sinemaseverlerle buluşacak diğer filmler.  

ÇOCUKLAR İÇİN OTİZM DOSTU GÖSTERİM 

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Otizm Dostu Gösterim ile otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençler için de erişilebilir olmaya devam ediyor. Bu özel gösterim kapsamında Küçük Prens The Little Princeadlı canlandırma film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecekler. 

Otizm Dostu Gösterim 27 Mayıs Cuma günü saat 12:00'de Goethe-Institut Ankara'da gerçekleştirilecek. 

DUYGULAR CANLANIYOR! ANİMASYON ATÖLYESİ

Ankara Engelsiz Filmler Festivali kapsamında gerçekleştirilecek Duygular Canlanıyor! Animasyon Atölyesi'nde, 9-12 yaş grubundan 12 işitme engelli çocuk, oyun ve dansla tanımladıkları duygu durumlarından karakterler yaratıp canlandırarak, kısa animasyon denemeleri yapacaklar.

27 Mayıs Cuma günü Ulucanlar Cezaevi Kültür Sanat Merkezi'nde yapılacak atölye boyunca katılımcılar, oyun ve hareket yoluyla duygularını anlamaya çalışacak ve hayal güçlerinin sınırsızlığıyla tekrar yorumlayarak animasyona dönüştürecekler. Katılımcılar, atölye çalışmasının sonunda duygularını gözlemleyerek sınırsız bir ifade biçimi olan canlandırma tekniğini deneyimlemiş olacaklar.

Bir işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek atölyenin eğitmenliğini canlandırma sanatçısı Işık Dikmen yapıyor. Kampta Şekerleme (2010) ve İçine Kaçan Kız (2012) adlı kısa animasyon filmlerin yönetmeni olan Işık Dikmen, halen oyun tasarımı ve kısa animasyon filmler yapmaya devam ediyor. 

Katılımın ücretsiz olduğu atölyeye başvuru ve ayrıntılı bilgi için event@puruli.coadresine mail atabilirsiniz.

ERİŞİLEBİLİR MEKANLARDA ÜCRETSİZ GÖSTERİMLER

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Ankara Engelsiz Filmler Festivali, tüm filmlerini göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile sunuyor. 

Festival'e, her ikisi de erişilebilir mekanlar olan Goethe-Institut Ankara ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ev sahipliği yapıyor. Festival'de tüm gösterimler ücretsiz olarak seyircilerle buluşuyor. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığıkatkılarıyla gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin ana destekçisi Açık Toplum Vakfı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.