Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

Emin Özdemir Son Yolculuğuna Uğurlandı

Türk diline önemli katkıları bulunan ve iki gün önce vefat eden eğitimci, dilci yazar Emin Özdemir bugün Ankara Kocatepe Camii’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi eski hocalarından olan ve 86 yaşında hayata gözlerini yuman Özdemir’in cenazesine öğrencileri, meslektaşları, şairler ve birçok seveni katıldı. Özdemir’in naaşı Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.
 
Emin Özdemir Kimdir?

Emin Özdemir 1931 yılında Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğdu. Pamukpınar Köy Enstitüsü’nü bitirmesinin ardından,  1953 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1960 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavı kazanarak Amerika’ya gönderildi. 1968-72 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümünde bölüm başkanı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1966-83 yılları arasında aynı zamanda Türk Dil Kurumu Yönetim ve Yürütme Kurulu üyeliklerinde ve Terim Kolu Başkanlığında görevler üstlendi.  Özdemir’in 1949 yılından itibaren yazıları, denemeleri ve makaleleri Varlık, Kaynak, Pazar Postası, Türk Dili, Sanat Olayı, Çağdaş Eleştiri, Türkiye Yazıları ve Çağdaş Türk Dili gibi dergilerde yer aldı. Özdemir aynı zamanda Edebiyatçılar Derneği ile Dil Derneği üyesiydi.

Edebiyatın dille ilişkisini, dilin işlevini, kullanım düzeylerini, Türkçenin özleştirilmesi gibi konularda yazdığı eserleri:

-Dil ve Yazar (1972)
-Öz Türkçe Üzerine (1973)
-Türk ve Dünya Edebiyatı (1980)
-Türk ve Dünya Edebiyatında Dönemler-Yönelimler (1999)
-Yazı ve Yazınsal Türler (1999)
-Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı (2001)
-Anlatım Sanatı (2002)
-Okuma Sanatı (1976)
-Eleştirel Okuma (2000)
-Okuma ve Metin İnceleme (1991)
-Dil Devrimimiz (1980)
-Terim Hazırlama Kılavuzu (1973)
-Erdemin Başı Dil (2000)
-Öz Türkçe Kılavuz Sözlük (1976)
-Edebiyat Bilgileri Sözlüğü (2000)
-Türkçe Deyimler Sözlüğü (2000)
-Atasözleri Sözlüğü (2000)
 



 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.