Öne Çıkanlar İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kosgeb ak parti Op. Dr. Volkan Erdoğan İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası

Fikret Hakan Hayatını Kaybetti

Türk Sineması'nın jönlerinden Fikret Hakan dün gece Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Akciğer kanseriyle mücade eden Hakan'ın ölüm haberi sosyal paylaşım platformu Twitter'dan menajeri Süheyl Atay'ın  ''Çocuklarımın dedesi, sinema sanatçısı #FikretHakan'ı kaybettik . Tüm dost ve sevenlerine duyurulur'' paylaşımı ile duyuruldu.

Asıl ismi Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Hakan, bir süredir akciğer kanseri tedavisi gördüğü Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 83 yaşında yaşamını yitirdi.





Fikret Hakan Kimdir?
Sahne İsmi Fikret Hakan olan Bumin Gaffar Çıtanak, 1934 yılında annesi başhemşire, babası edebiyat öğretmen olan bir çiftin çocukları olarak Balıkesir'de dünyaya geldi. Babasının işi nedeni ile İstanbula taşınan Çıtanak, lise öğrenimi sırsında gazeteciliğe merak saldı. Bu doğrultuda İstanbul Ekspres Gazetesi'nde Öykü ve ropğrtajları yayımlandı.1950 yılında tiyatro sahnesine ilk adımı 'Üç Güvercin' adlı operettte palyaço rolüyle 'Ses Tiyatrosu'nda attı.
Sonrasında ismini Fikret Hakan olarak değiştiren sanatçı Leblebici Horhor ve Afrodit’te oynadı.Ses Tiyatrosu, Çığır Sahne, Cep Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oraloğlu Saat 6 Tiyatrosu, Sahne 8 ve Fikret Hakan Tiyatrosu gibi tiyatrolarda rol aldı.


Köprüaltı Çocukları adlı filmle 1953 yılında sinemaya adım atan Hakan, 1960’larda "Yılanların Öcü", "Karanlıkta Uyananlar" gibi sosyal ağırlıklı filmlerde yer aldı. 204 film ve 28 dizide oynadı, 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. 'Üç Arkadaş' (1958) ve 'Keşanlı Ali Destanı’yla (1964) tanınır hale geldi.Fikret Hakan Valikonağı’ndaki dairesini satıp Marmaris’e yerleşti. 1980’e kadar teknecilikle geçimini sağladı, daha sonra yine sinemaya döndü.1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını aldı.

Başarılı oyuncu Hakan sanat yaşamı boyunca:
70'li yıllarda çeşitli plaklar çıkardı,
Antalya Altın Portakal,Antalya Film Şenliği gibi yerlerde çeşitli ödüller aldı,Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden fahri doktorluk unvanı verildi, Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü'ne layık görüldü.
Aynı zamanda Hollywood'dan teklif de alan Hakan İngilizcesinin yetersiz olması sebebiyle teklifi değerlendiremedi.
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.