Öne Çıkanlar Goggle medicana fransa LAZİO Peru Dışişleri Bakanı Ana Maria Sanchez suvul toplum kuruluşları POLİS EKİPLERİ celal adan binali yıldırım Panathinaikos esnaf 27 Aralık 2023 Gündem Özeti

İhsan Doğramacı Anısına

Bilkent Senfoni Orkestrası 25 Şubat tarihli konserini Bilkent Üniversitesi’nin kurucusu Prof. İhsan Doğramacı’nın ebediyete intikalinin yedinci yılı münasebetiyle gerçekleştirecek.
 
Devlet Sanatçısı Gürer Aykal yönetimindeki konserin solisti piyanist Stanislav Ioudenitch.Çeşitli müzik yarışmalarında dikkate değer başarılar kazanan Stanislav Ioudenitch,konserlerinin yanı sıra öğretmenliğe de tutkuyla bağlı. Sanatçı 26 Şubat’ta bir de ustalık sınıfı verecek.
 
İhsan Doğramacı Anısına gerçekleştirilen konserde Rus besteci Tchaikovsky’nin “Op.23, Si bemol minör 1. Piyano Konçertosu” ile “Op.64, Mi minör 5. Senfoni”si seslendirilecek.
 
25 Şubat Cumartesi günü Bilkent Konser Salonu’ndaki konser saat 20.00’de başlayacak. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane’den hareket eden ücretsiz servis izleyicileri Bilkent Konser Salonu’na ulaştıracaktır.
 
Gürer Aykal Kimdir?

Müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarında başlayan Gürer Aykal Necdet Remzi Atak'ın öğrencisi olarak 1963 yılında Keman Bölümünden, Adnan Saygun'un öğrencisi olarak 1969 yılında Kompozisyon Bölümünden mezun oldu.Aynı yıl devlet bursu kazanıp İngiltere'ye giderek Londra'da Guildhall Müzik Okulunda Andre Previn ve George Hurst gibi önde gelen şeflerin yanında orkestra şefliği okudu. Guildhall Müzik Okulu ve Royal Academyİleri Şeflik Bölümlerini birincilikle bitirdi (1972). Ardından İtalya'ya giden Aykal, Academia Chigiana'dan Şeflik Nişanı aldı ve Santa Cecilia Akademisini Franco Ferrara'nın asistanlığını yaparak bitirdi. Bu arada Adnan Saygun'un isteği üzerine Pontificio Istituto di Musica Sacra'da Bartolucci ile Gregorien koro müziği ve Rönesans çoksesli müzik öğrenimi de gördü.
 
1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Daimi Şefliğine atanan Aykal, daha sonra bir süre Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünü yaptı. Bu arada Suna Kan ile birlikte kurduğu Ankara Oda Orkestrasının ülkemizdeki faaliyetlerinin yanı sıra bu orkestranın yurtdışında da yüzden fazla konserini yönetti. Aykal, Avrupa ülkelerinin önde gelen orkestraları ile sayısız konserler verdi; İngiliz Oda Orkestrasını Güney Amerika ve Karayipler turnesinde yönetti. Amsterdam Concertgebouw Oda Orkestrasının da şefliğini yaptı.
 
Eğitimci yönü yurtiçi ve dışında orkestra şefliği profesörlüğünü de kapsayan Gürer Aykal, ABD'de Indiana (Bloomington) Üniversitesi, Teksas Tech ve UTEP Üniversitelerinde ileri orkestra şefliği dersleri verdi. Halen Bilkent Üniversitesinde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında bu görevi sürdürüyor.
 
ABD'de toplam 16 yıl şeflik ve genel müzik direktörlüğü yapan Aykal 1991 – 2003 yılları arasında El Paso Teksas Senfoni Orkestrası Daimi Şefliği ve Genel Müzik Direktörlüğü yaptı ve burada "Profesör Emeritus" unvanı aldı.
 
Müzik alanındaki uluslararası başarıları ve hizmetleri nedeniyle 1981 yılında kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilen Aykal, bugüne kadar yaptığı CD kayıtlarında Londra Filarmoni Orkestrası, Kuzey Almanya Radyosu (NDR), Ankara Oda Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve El Paso Senfoni Orkestrası gibi önde gelen birçok sanat topluluğu ile Bach, Beethoven, Mozart, Tchaikovsky, Elgar, Smetana, Ravel, Akses, Erkin ve Saygun gibi büyük bestecilerin yapıtlarını seslendirdi.
 
Gürer Aykal, Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin müzik yoluyla tanıtılması konusunda yurtiçi ve yurtdışında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı 1999 yılında Türkiye  Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Sanatçısı seçildi.
 
1999 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasını kuran ve Daimi Şefliği ile Genel Müzik Direktörlüğünü yürüten Gürer Aykal, bu görevine Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal Şefi olarak devam etmektedir. 2000-04 yılları arasında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nı kurmak ve geliştirmek görevini üstlendi. Aykal 2008 Mayıs ayında, Türkiye ile Finlandiya arasındaki kültürel işbirliğine sağladığı katkılardan ötürü Finlandiya Devlet Nişanı ile ödüllendirildi. 2008 Temmuz ayında Roma Lazio Avrupa ve Akdeniz Festivali kapsamında Roma’da düzenlenen törende, Uluslararası Gösteri Sanatları kategorisinde başarı ödülü aldı. 2009 yılında Bilkent Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ile, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2011 Onur Ödülü Altın Madalyası ile onurlandırıldı.
 
Gürer Aykal, Aralık 2011'de Karşıyaka Belediyesinin öncülüğünde Karşıyaka İzmir Filarmoni Orkestrasını kurdu. Bu orkestra oda orkestrası olarak devam etmektedir.
 
Stanislav Ioudenitch
2001’de XI. Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışmasında altın madalya aldı. Bu başarısıyla başlayan kariyerinde, tüm dünyada Carnegie Hall, Kennedy Center, Fort Worth’s Bass Hall, Münih’te Gasteig, Moskova Konservatuvarı Büyük Salonu, Mariinsky Konser Salonu, St. Petersburg Filarmoni Büyük Salonu, Milano’daki Giuseppe Verdi Konservatuvarı, Paris’te Théâtre du Châtelet, Şanghay’da Oriental Art Center ve Pekin’de “Yasak Şehir” Konser Salonu gibi ünlü salonlarda, dünyanın önde gelen orkestralarıyla konserler verdi. Fransa’da La Roque d’Anthéron Uluslararası Piyano Festivali, Aspen Müzik Festivali ve Almanya’da Ruhr Müzik Festivali gibi önemli festivallerde sahneye çıktı.
Stanislav Ioudenitch, James Conlon, Valery Gergiev, Mikhail Pletnev, Asher Fisch, Vladimir Spivakov, Günther Herbig, Pavel Kogan, James DePreist, Michael Stern, Stefan Sanderling, Carl St. Clair ve Justus Frantz gibi uluslararası üne sahip şeflerle ve Washington D.C. Ulusal Senfoni, Münih Filarmoni, Mariinsky Orkestrası, Rochester Filarmoni, Rus Ulusal Filarmoni, Fort Worth Senfoni ve Kansas Kent Senfoni gibi orkestralarla ortak çalışmalar gerçekleştirdi. Ayrıca Takács, Prazák ve Borromeo Yaylı Dörtlüleriyle sahneye çıkan sanatçı, Park Piano Trio’nun kurucu üyesidir.
Ioudenitch, Harmonia Mundi ve Academy etiketleri için kayıtlar yaptı ve Stravinsky’nin Trois Mouvements de Pétrouchka’sında tanınmış prodüktör Thomas Frost ile çalıştı. Ayrıca Peter Rosen’in PBS için hazırladığı ve 2001 Van Cliburn Yarışmasını konu alan Peabody ödüllü Playing on the Edge belgeselinde ve yine Rosen’in The Cliburn: 50 years of Gold adlı tarihsel belgeselinde yer aldı.

Sanatçı  2017’de Oberlin Müzik Konservatuvarının öğretim kadrosuna katıldı. Ayıca Park Üniversitesi Uluslararası Müzik Merkezinde ders veriyor ve sanat direktörü olarak görev yapıyor. Yurtdışında, Lake Como Uluslararası Piyano Akademisinde görev alıyor ve Lake Como Piyano Yaz Okulunu yönetiyor. Ioudenitch ustalık sınıfları vermesi için tüm dünyadan sürekli olarak davet alıyor. Eski ve yeni öğrencileri ve ustalık sınıflarına katılanlar arasında, Behzod Abduraimov, Andrey Gugnin, François Dumont, Benjamin Moser ve Severin von Eckardstein gibi önemli uluslararası yarışmalarda ödül kazanmış ve kariyerleriyle dikkat çeken sanatçılar yer alıyor.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te doğan Stanislav Ioudenitch, Taşkent’te Uspensky Müzik Okulu, Madrid’de Escuela Superior de Musica Reina Sofia, (İtalya, Lake Como’daki) Theo Lieven Uluslararası Piyano Vakfı, Cleveland Müzik Enstitüsü ve UMKC Müzik Konservatuvarında eğitim gördü. Natalia Vasinkina ve Dmitri Bashkirov’un öğrencisi olan Ioudenitch, ayrıca Karl Ulrich Schnabel, William Grant Naboré, Leon Fleisher, Fou Ts’ong ve Rosalyn Tureck ile çalıştı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.