İstanbul Devlet Opera ve Balesi 2018-2019 Sezonu, “Açılış Konseri” ile Başlıyor!

İstanbul Devlet Opera ve Balesi 28 Eylül 2018 Saat:20.00’de Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde yeni sezona Rossini’nin ölümünün 150.  yıldönümü’ne ithafen hazırlanan “Açılış Konseri” ile başlıyor. Orkestra şefliğini Zdravkov Lazarov , koro şefliğini Paolo Villa’nın üstlendiği konserde, Rossini’nin İtalya’da bir Türk, 2. Mehmet, Sevil Berberi, Otello, Külkedisi , Stabat Mater, Semiramide, Ren’e Yolculuk  gibi birçok ölümsüz eserinden aryalar seslendirilecek. Konserde solist olarak;  Caner Akgün, Caner Akın, Ayşe Sinem Ekşioğlu, Alper Göçeri, Nesrin Gönüldağ, Özge Kalelioğlu, Ali İhsan Onat, Hale Soner, Nazlı Deniz Süren, Elif Tuğba Tekışık, Umut Tingür, Hande Soner Ürben, Gökhan Ürben, Sevim Zerenaoğlu yer alıyor.

İDOB’un bu seneki teması “ idealizm”. 


İdealizm denince akla ilk gelen figür elbette: Don Kişot . Cervantes’in,  500 yıl önce yazdığı eser, hiçbir dönemde güncelliğini yitirmedi. Don Kişot, bu sezona damgasını vuruyor! Geçen sene bale ile başlayan  Don Kişot teması , bu sezon gelişerek opera, müzikal, çocuk oyunu ve hatta konserlerde karşımıza çıkacak.

Bu kapsamda, J.Massenet’ in  en son eseri  Don Kişot Operası, Recep Ayyılmaz rejisi ile,  19 Ocak 2019’de Türkiye prömiyeri’ni yapacak.  Önceki sezonlarda sahnelenen M. Leigh’in Mançalı Şövalye Müzikali  ise Murat Göksu rejisi ile Mayıs ayında sahnede olacak. Geçtiğimiz sezon prömiyer yapan ve büyük ilgi gören L.Minkus’un, M.Petipa Koreografisi ve Ayşem Sunal Savaşkurt’un sahne düzenlemesi ile Bale  de Ekim ayında sahnelenmeye devam edecek. Ayrıca Don Kişot; Ocak ayında  çocuklarla buluşacak.

Prömiyer yapacak olan diğer bir eser ise S.Rahmaninov’un Aleko Operası. Doğan Çelik rejisi ile sahnelenecek eser, 19 Nisan 2019’da prömiyer yapacak.

Balede bu sezon prömiyer yapacak olan, Verdi’nin müziklerinden oluşturulmuş  Üç Silahşör  adlı eseri ise , G. Armağan Davran ve A. Volkan Ersoy’un senaryo - koreografisi ile 1 Aralık 2018’de ilk kez sahnelenecek.


Adnan Saygun’un ölümsüz eseri

Yunus Emre  ise,  içinde canlı orkestra ve solo – koronun yer alacağı,  bale eseri olarak, prömiyerini  23 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirecek. Yeni sezonda, 16.yy’dan 21.yy’a kadar farklı dönemlere ait  eserlerin olduğu geniş bir opera  repertuarı seyircileri bekliyor! Geçtiğimiz sezonlarda çok ilgi gören ve bu sezon  da  devam edecek olan  Verdi’nin  Falstaff Operası , Stravinsky’nin  The Rake’s Progress  Operası , Evrim Demirel bestesi ve Ahmet Ümit librettosu ile  Ninatta Operası , Vivaldi’nin  Bayazed  Operası,  izleyici ile buluşacak. 

Balede ise; Çetin Işıközlü’nün  Judith  ve Çaykovski’nin 3 Aşk  balesi,  Dünya Dans Günü Kutlamaları   ve  3 Bale ,  bu sezon sahlenecek bale eserleri arasında olacak.

İDOB Modern Dans Topluluğu , yine zengin bir seçki sunuyor! İki MDT eseri de, dünya prömiyerleri ile sezonda yerini alacak. 5 Aralık 2018 tarihinde prömiyer yapacak olan, Elektronika;  aralarında çağdaş bestecimiz Bülent Arel’in de olduğu, elektronik müzik bestecilerinin çalışmalarından oluşuyor.Eserin koreografları ise Evrim Akyay, Dong Kyu,Kim ve İhsan Rustem.

Koreograf Beyhan Murphy’nin, yeni eseri “Dönülmez Akşamın Ufku”  ise 22 Mart 2019’da prömiyer yapmaya  hazırlanıyor. 60’lar ve 70’ler dönemi Türk popüler müziğinin, unutulmaz sanatçılarına ait şarkılar eşliğinde hazırlanan koreografi, pop-art tarzı yaklaşımıyla seyircilerin beğenisine sunulacak.

Geçen sezonlarda sahnelenen ve yoğun ilgi nedeniyle devam edecek olan Jizel, Alis  Yıldızların Altında, Şehir-Orman, Güldestan, Mini-Fest  de , Mdt programında sahnelenmeye devam edecek.

Çocuk oyunlarında ise,  Tamino’nun Rüyası  Operası  ayrıca  “Dans et şarkı söyle”  ve  “Resim Yarışması”  etkinlikleri,  çocuklara yönelik olarak sahnelenecek eserler arasında olacak.

İDOB,  bu sezon da 20 farklı konser ile “konserler” dizisine devam ediyor. Cumhuriyet Konseri, Rus Besteciler, Atatürk’ü Anma Konseri, Stabat Mater (Rossini), Ustalara Saygı, Napoliten, Kış Konseri, Yeni Yıl Konseri, Alman Romantikleri, Senfonik Konser, İspanyol Besteciler, Barok Konseri, Bahar Konseri, Nocturno(Gece Müziği), Çocuk Korosu Konseri, Requiem(Verdi) , Gençlik Konseri, Fuaye Konserleri ve Arkeoloji Müzesi  Konserleri sezon boyunca sürecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.