Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal

İstanbul’da Caz Mevsimi  29 Haziran-18 Temmuz Arasında 300 Sanatçıyla Gerçekleşecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 22 yıldır Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, bir kez daha çağdaş müziğin en iyi ve en yeni örneklerini 29 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlerle buluşturacak.26. İstanbul Caz Festivali, yıldız isimlerden yeni keşiflere 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 27 farklı mekânında ağırlayacak.


26. İstanbul Caz Festivali, 29 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasında, cazın usta isimlerinden güncel müziğin tanınmış ekiplerine, yeni keşiflerden sevilen yıldızlara, farklı mekânlarda gerçekleştirilecek 50’nin üzerinde konserle, bu yaz da Haziran ve Temmuz aylarında keşiflerle dolu bir festival deneyimi yaşatacak. 
26. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü, cazın iki önemli ismi davul sanatçısı Hasan Hürsever ve müzikseverlerin “Türkiye Ses Kralı” olarak tanıdığı Ömür Göksel’e festivalin Ödül Gecesi’nde takdim edilecek.

Festivalin yıldız isimleri  sahnede 

Festivalin bu yılki sürprizleri arasında saksofoncu, besteci, yapımcı ve grup lideri kimlikleriyle çağdaş cazın efsane isimlerinden Kamasi Washington, ünlü basçı Michael League’in liderliğinde sofistike besteleri çığır açıcı bir emprovizasyon stiliyle birleştiren Snarky Puppy, virtüöz piyanist ve besteci Aydın Esen, müziğini caz, R&B ve hip-hop unsurları etrafında ören besteci ve vokal José James, bestelediği, söylediği ve kendi enstrümanlarıyla çalıp kaydettiği şarkıları sayesinde yıldız haline gelen Jacob Collier, çağdaş cazın önde gelen piyanistlerinden Bill Charlap, caz piyanonun bir diğer yıldızı ve parlayan isimlerinden Shai Maestro, trompette öncü bir isim Paolo Fresu’nun Lars Danielsson ile ikili projesi Summerwind, caz, blues ve soul melodilerini ustalıkla bir araya getiren Mélanie de Biasio, genç neslin en yaratıcı caz müzisyenlerinden, yapımcı, besteci ve davulcu Makaya McCraven, reggae, soul, afro-beat ve latin ritimleriyle örülü, caz emprovizasyonları ile tanınan genç grup Nubiyan Twist, Azerbaycan folk müziğini cazla harmanlayarak modern bir dil yakalayan piyanist ve besteci Elchin Shirinov ve daha birçok isim bulunuyor. 

Festival Parklardan Boğaza ve sokaklara İstanbul’un iki yakasına yayılıyor

Festival bu yıl da ücretsiz gerçekleştirilecek etkinlikleri ile dinleyicilere farklı deneyimler sunmaya devam ediyor. Festivalin ücretsiz etkinliklerinden “Parklarda Caz” gelenekselleşen mekânı Fenerbahçe Khalkedon ve Fenerbahçe Parkı’nın yanı sıra Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı’nda gerçekleşecek konserler ile de devam edecek. Ayrıca bu sene ilk defa Haliç kıyısında bulunan Halıcıoğlu Parkı’nda düzenlenmesi planlanan “Ah Şu Cazlar Blues’lar”, yerli ve yabancı brass band ve caz topluluklarının performanslarıyla müziğin enerjisini parka taşıyacak.Kadıköy yakasında festival içinde festival deneyimi yaşatan “Gece Gezmesi” bu yıl da devam ederken, bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek Vitrin Turu ile Şişhane’deki üç farklı mekanda cazseverler yerli sahnenin farklı isimlerini sahnede canlı dinleme şansını yakalayacak. Festival bu yıl da “Çocukça Bir Gün” ile ‘minik’ cazseverleri mutlu edecek. 

Seve seve İKSV

6. İstanbul Caz Festivali’nin programı Feriye’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ile İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer konuşmacı olarak katıldı. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “Bu yıl Harun İzer’in direktörlüğünde düzenlenen ilk festivali takip edeceğiz. Çok güzel bir program hazırlandı, sizler için de heyecan yaratan bir festival olacağına eminim. Biliyorsunuz son dönemde izleyici kitlemizi geliştirmek üzere birçok faaliyet yürütüyoruz. Bu yıl İstanbul Caz Festivali’nde de yine ücretsiz etkinliklerimiz olacak. Festival için bir çocuk kitabı hazırlıyoruz. Kültür Sanat Kart’lılar da festivali yine kartlarıyla takip edebilecekler. Ayrıca Vitrin Türkiye Güncel Müzik Buluşması’yla ülkemizde üretilen güncel müziğin yurtdışındaki tanıtımına katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Tüm bunları, her zaman olduğu gibi, seve seve yapıyoruz. Festivalimizin gerçekleştirilmesindeki desteklerinden ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurumlarına, tüm destekçilerimize ve 1997’den bu yana bu yolda birlikte yürüdüğümüz festival sponsorumuz Garanti Bankası’na gönülden teşekkür ediyorum,” dedi.

Garanti: “Gurur duyuyoruz”

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ise, “İKSV, uzun yıllardır, ülkemizde kültür ve sanatın geniş kitlelere ulaşmasına  vesile oluyor, bu alanda çok önemli bir liderlik sergiliyor. İşte tam da bu amaca yönelik, kültür sanatın toplumları geliştirme gücüne inanan ve bunu uzun vadeli bir şekilde desteklemeyi benimseyen bir kurum olarak, ülkemizde caz müziğinin daha çok sevilmesine katkıda bulunmak bizim için çok değerli. Garanti Bankası olarak İKSV’nin yönetiminde başarıyla gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali’ni 22 senedir desteklemekten gurur duyuyoruz. Festival aracılığıyla binlerce müzikseverle bir araya gelmekten ve caz severlerin sayısının artmasına aracılık etmekten büyük mutluluk duyuyoruz,” şeklinde konuştu.   
İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer’in festival programına dair detaylı bilgileri aktardığı basın toplantısına Türkiye’den sanatçılar ve caz sahnesinin tanınmış isimleri de katıldı. 

Festival biletleri 13 nisan cumartesi günü satışa çıkıyor

 26. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 13 Nisan Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış kanalları, hizmet bedeli eklenmeden İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satışa çıkıyor. 
 Üyelikleriyle İKSV'nin yıl boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, İKSV’nin düzenlediği diğer etkinliklerde olduğu gibi, İstanbul Caz Festivali’nde de biletlerini %25’e varan indirimlerle, öncelikli olarak alabilecek, festival boyunca Lale Kart 360 etkinlik serisi kapsamında pek çok özel etkinliğe de katılabilecekler. Siyah ve Beyaz Lale Kart sahipleri için ön satış tarihleri 8 ve 9 Nisan, Kırmızı ve Sarı Lale Kart sahipleri için ise 10, 11 ve 12 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. 

İKSV tarafından 2002 yılından bu yana sürdürülen Lale Kart üyelik programı, altı farklı kategoride bir araya getirdiği 5000’e yakın kültür sanat dostuna, vakfın düzenlediği etkinliklerde ayrıcalık ve öncelik sağlıyor. İKSV Lale Kart üyeleri İKSV’ye katkı sağlarken, festival etkinliklerindeki indirimlerin yanı sıra İstanbul’da birçok farklı kültür, sanat ve yaşam mekânında indirimlerden de faydalanabiliyor. 

Festivalin yerli isimler adına keşif sahnesi 

Festival kapsamında yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını odağa alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla son üç senedir SOCAR Türkiye’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” bu yıl  3-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl  Türkiye’den 30’un üzerinde sanatçı ve topluluğun konserinin gerçekleştirileceği “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”, Türkiye’de özellikle son yıllarda hızla gelişen müzik üretimi ve dünyaya açılan yeni müzisyenlerin ve projelerin çokluğu nedeniyle bu projelerin kurumsal olarak da etkin bir uluslararası temsilini sağlamayı amaçlıyor. Odağına güncel müziği alan bir proje olarak hayata geçen proje, temellerini Türkiye’nin kültürel değerlerini daha geniş bir çerçevede tanıtmak ve kültürlerarası diyaloğu artırmak fikirlerinden alıyor. 

En başarılı caz müzisyenlerinden eşsiz konserler

Karakteristik müziğini caz, R&B ve hip-hop unsurları etrafında ören besteci ve vokal José James, son on yıldır caz sahnesinin takdiri en çok hak eden müzisyenleri arasında yer alıyor. Bugüne kadar yedi albüm yayımlayan, her biriyle dünya genelindeki müzik eleştirmenlerinden ve caz meraklılarından övgüler almayı başaran José James, Central Park Summerstage (New York), The Kennedy Center (Washington), Royal Festival Hall (Londra) ve Billboard Live (Tokyo) gibi pek çok uluslararası sahnede etkileyici performanslar sergiledi. Çağdaş Amerikan cazının önemli temsilcilerinden biri olarak kabul gören müzisyen, Bill Withers’a atfettiği son albüm projesi “Lean on Me” ile müzik serüvenine yeni başarılar eklemeye devam ediyor. 26. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak grubuyla Swissotel Sultan Park’ta Bill Withers repertuvarıyla sahne alacak José James’in eklektik müziği bu kez İstanbul’a taşınıyor.

Aydın Esen Group 

Virtüöz piyanist ve besteci Aydın Esen, füzyon caz ve post-bop esintileri taşırken elektronik unsurlar da barındıran emprovizasyonlarıyla 26. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu oluyor. Kategorilere sığmayan, çığır açıcı eserleriyle çağdaş müziğin dünyaca tanınan, üstün yeteneklerinden biri olan Aydın Esen, henüz beş yaşındayken tanıştığı piyanoyla bağını hiçbir zaman koparmadı. İlk gençlik yıllarında Berklee College of Music, New England Conservatory of Music ve The Juilliard School eğitimleriyle bu bağı taçlandırdı. Gary Burton, Eddie Gomez, Pat Metheny and Emily Remler gibi isimlerle birlikte çaldı. Bugüne kadar on üç başarılı albüme imza atmasının yanı sıra, müzisyen, aranjör ve yapımcı kimlikleriyle pek çok uluslararası albüme de katkıda bulunan Aydın Esen’e bu konserde basta Greg Jones ve davulda Tommy Campbell eşlik edecek.

Bill Charlap Trio

Bugüne dek Phil Woods, Wynton Marsalis gibi cazın usta müzisyenlerinin yanı sıra Tony Bennett ve Barbra Streisand gibi efsane vokallerle sahne paylaşan ve stüdyo kayıtlarına katılan, çağdaş cazın önde gelen piyanistlerinden Bill Charlap, bu yaz 26. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu oluyor. Sanatçının 20 yılı aşkın zamandır, kontrbasçı Peter Washington ve davulcu Kenny Washington ile hayat verdiği Bill Charlap Trio, bugün cazın tartışmasız en etkileyici topluluklarından biri olarak kabul ediliyor. New York’un Jazz In July festivalinin artistik direktörlüğünü sürdüren ve Lincoln Center’da caz konserleri düzenleyen, iki Grammy adaylığının da sahibi Bill Charlap’in hayranlık uyandırıcı trio’suyla sahne alacağı bu akşam, festivalin kaçırılmaması gereken sürprizlerinden biri.

Ömür Göksel // Hakan Başar Trio 

“Mutluluk” ve “Sevemem Artık” gibi Altın Plak kazanan çalışmalarıyla 1960’lar ve 70’lere imzasını atan ve 26. İstanbul Caz Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülünü de alacak cazın usta vokallerinden Ömür Göksel’in performansıyla sahnede nostalji rüzgârları estirecek. Göksel’e sahnede piyanoda Uraz Kıvaner, saksofonda Engin Recepoğulları, basta Ozan Musluoğlu ve davulda Ferit Odman’dan oluşan güçlü bir topluluk eşlik edecek.  Müzikseverler Göksel’in öncesinde bir genç yeteneği dinleme fırsatını da elde edecekler. Akşamın ilk konuğu 2004 doğumlu Hakan Başar, henüz sekiz yaşındayken piyanoya başladı ve ilk konserini verdiğinde 10 yaşındaydı. Yurtdışındaki pek çok değerli müzik insanı tarafından sosyal medyada övgüyle karşılanan ilk albümünü 2018’de yayımladı. Michel Petrucciani’nin “On Top of Roof” isimli parçasının kaydı, Montreal’de Coco Jazz radyo programında yayımlanınca ilk defa uluslararası seyirciye de seslenmiş oldu.  

Shai Maestro Trio 

Kuşağının en yetenekli caz piyanistlerinden Shai Maestro’nun müziğine kulak vermek, gizemli ve derinlikli bir dünyanın kapılarını aralamak gibi. 2011’de üçlüsüyle ilk çıkışını yaptığından beri adından övgüyle söz ettiren piyanist, grubuyla birlikte günümüzün en güçlü topluluk müziklerinden birine eşsiz bir uyumla ses veriyor. Kontrbasın yıldız ismi Avishai Cohen’den aldığı teklifle 2008’de Avishai Cohen Trio’ya katılan, 2011’e kadar grupla birlikte turnelerde sahne alan ve albüm kayıtlarına katılan İsrailli müzisyen Shai Maestro, 2010’da kendi topluluğu Shai Maestro Trio’yu kurdu ve aynı yıl ilk albümlerini yayımladı. Bugüne kadar birlikte beş başarılı albüm hazırlayan bu ilham verici topluluk, henüz ilk yılındayken Chick Corea, Tigran Hamasyan, Esperanza Spalding ve Diana Krall gibi yıldız müzisyenlere turnelerinde eşlik ederek başladığı doludizgin serüvenine devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz yıl yayımladıkları “The Dream Thief” albümüyle içten müziğini kendisinin ve grubunun virtüözlüğüyle birleştiren Shai Maestro, kontrbasçı Jorge Roeder ve davulcu Ofri Nehemya, bu yaz İstanbul Caz Festivali sahnesine konuk olacaklar.

Cazın çağdaş yorumcuları

Caz, blues ve soul melodilerini ustalıkla bir araya getiren Belçikalı caz şarkıcısı, söz yazarı, besteci ve multi-enstrümantalist Mélanie de Biasio, karakteristik vokaliyle 26. İstanbul Caz Festivali sahnesinin heyecan verici konuklarından biri oluyor. De Biasio, ilk gençlik yılllarındaki idolleri Portishead ve Pink Floyd’un etkilerinin de hissedildiği atmosferik müziğiyle çağdaş caz sahnesinin yaratıcılığıyla hayranlık uyandıran kadın sanatçıları arasında kabul ediliyor. Büyük ilgi gören ilk iki albümü Blackened Cities ve No Deal’dan sonra üçüncü albümü Lilies ile caz dünyasındaki varlığını güçlendirdi. De Biasio’nun, içindeki en derin korkulara adadığı bu albümün ana fikri, sanatçının 2004’te yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle sesini hiç kullanamadığı bir yıl boyunca yaptığı çalışmalara dayanıyor. İç dünyasını müziğinde özgürce paylaşan bu tutkulu vokal, festival izleyicisine duyguların dilinden konuşan bir akşam yaşatacak. 

RYMDEN / Nubiyan Twist / Turgut Alp Bekoğlu Love Jazz Quartet / Barış Demirel–Barıştık Mı

Beykoz Kundura’daki bu festival gününün açılışını, yayımladığı son albümüyle büyük ilgi gören trompetçi Barış Demirel–Barıştık Mı yapıyor ve ardından sahneyi, müzik otoritelerince Türkiye’nin en önemli davulcularından biri olarak gösterilen Turgut Alp Bekoğlu’na bırakıyor. Bu iki ismin ardından, 90’lardan milenyumun başına kadar İskandinavya’da pek çok müzisyen ve gruba ilham veren iki grup New Conception of Jazz ve e.s.t.’in üyeleri arasında yer alan ödüllü piyanist Bugge Wesseltoft, klavyeci Dan Berglund ve basçı Magnus Öström’den oluşan RYMDEN sahneyi devralıyor. Günün kapanışını ise yapımcı ve gitarist Tom Excell’in 10 kişilik grubu Nubiyan Twist yapıyor. Reggae, soul, afro-beat ve latin ritimleriyle örülü, caz emprovizasyonları ve geleneksel enstrümanların yanı sıra elektronik unsurları da barındıran bu modern sound izleyiciye kaçırılmaması gereken bir deneyim vaat ediyor.. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.