Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş:  “Erken Rezervasyonu Güçlü Şekilde Duyurmalıyız”

“Erken Rezervasyon Kampanyası”, Travel Turkey İzmir’de ‘Tatil Herkesin Hakkı’ ve ‘Yerinizi Şimdiden Ayırtın’ sloganları ile tanıtıldı.

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2009’dan bu yana her yıl uygulanan “Erken Rezervasyon Kampanyası”nın 2018 yılı tanıtım faaliyetleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi ile başladı.

İç turizmi canlandırmak amacıyla yerli turiste avantajlı ödeme olanakları sunarak yabancı turistlerin daha uygun ödeme koşulları ile seyahat ettiğine dair algıyı değiştiren “Erken Rezervasyon Kampanyası”nın tanıtım faaliyetleri, fuarizmir’de yapılan basın toplantısında ‘Tatil Herkesin Hakkı’ ve ‘Yerinizi Şimdiden Ayırtın’ sloganları ile tanıtıldı.
  
Erken Rezervasyon Kampanyası’nın sektöre bir can suyu olmasını ve yeni bir hareketlilik kazandırmasını temenni eden Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Türkiye ekonomik anlamda atılımlarını gerçekleştiriyor. Yeni dönemde Türkiye’nin turizmini büyük bir potansiyel olarak tekrar değerlendirmek mecburiyeti olduğu görülüyor. Turizmi sadece yabancı misafirlerimizi ağırlamak olarak algılamamamız gerekiyor. Ülkemizde de gerçekten bu anlamda yerli turizmin imkânlarını artırmamız lazım.”

Pek çok şehrin, Türkiye’nin marka değerinin üstünde olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, “İzmir de bunlardan bir tanesi. O kitabı açmaya başlarsak, herhalde dünyada hiçbir yerde olmayan o doğal güzellikler açığa çıkar” dedi.

Erken Rezervasyon sektöre can suyu oldu
Bakanlık, THY ve TÜRSAB olarak 60 ülkede tanıtımların yapıldığını vurgulayan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, “2002 yılında 816 bin vatandaşımız Türkiye’yi gezdi. 2016 yılında ise bu sayı 16 milyon 500 bin kişi oldu” dedi.

Turizmin 11 aya yayılması gerektiğini de ifade eden Ulusoy, şöyle devam etti:
“Vatandaşımızın en çok şikâyet ettiği konu yabancı turistlerin uygun fiyata tatil yapmasıydı. Erken rezervasyon yüzde 15 ile yüzde 40-45’lere varan indirim sağlayacak. 31 Aralık 2016 yılında bakanlığımızın önceliğinde çıkarılan kanun eşliğinde turizm sektöründe tıpkı Avrupa’daki gibi sigortalı hayat başlamıştır. Bu sayede bir güven ortamı oluştu ve 2009 yılında 300 bin kişi kampanyamıza başvurdu. Erken Rezervasyon bizlere can suyu oldu.”

Bizi ancak kendi halkımız destekleyebilir
Bütçelere göre tatil imkanı tanınan erken rezervasyonun tatilcilerin yanı sıra sektör için de avantajlarının olduğunu vurgulayan TÜROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır ise “Bizim insanımızın Türkiye içinde seyahat edip turizm yapması lazım. Sadece yurt dışına gitmek turist olmak demek değil. İnsan kendi ülkesi için de de turist olabiliyor. Bunu muhakkak gerçekleştirmemiz lazım. Şu an ülke olarak kaynar bir kazanın içindeyiz ve bizi böyle krizlerde ancak kendi halkımız destekleyebilir” dedi.

Sektörün sürdürülebilirliği için iç pazar önemli
Turizm sektörü için iç pazarın en önemli kaynak olduğunun bilincinde hareket edilmesi gerektiğini önemle vurgulayan TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, erken rezervasyonun her yıl biraz daha artırılması gerektiğini söyledi. Ayık, şöyle devam etti:
“Turizmde uluslararası alanda çok önemli ülkelerle rekabet ediyoruz. Bu ülkelerde iç pazarların payı çok önemlidir. İspanya’da bile ülkeyi ziyaret eden toplam yabancı sayısının yüzde 25-29’u arasında iç trafik vardır. Dolayısıyla bizim tüm hedeflerimizi bu doğrultuda yenilememiz lazım. Onun için de bir an önce rakamları büyütüp vatandaşlarımızı tesislerimizde tatil yapar hale getirmemiz lazım.

Bir diğer önemli nokta da şu: Erken rezervasyon ile sadece kıyı tatili satın alınır diye de düşünmemek lazım. Bugün burada içinde bulunduğumuz şehir Türkiye’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Bugün İspanya var ama altında bir Barselona markası var. İzmir niye bir Barselona olamaz? Bence İzmir’in Barselona’dan çok daha fazla şeyi var. Bizim kendimize bu yönde hedefler koymalıyız.”

“Erken rezervasyon kültüre dönüştürülmeli”
Türk Hava Yolları’nın Yurtiçi Satış Başkanı Halil İbrahim Polat ise, “Bu kampanyanın doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Erken rezervasyonun özellikle Türkiye’de bir kültüre dönüştürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz şirket olarak da bunun teknik alt yapısını hazırlıyoruz” dedi.

Yerli turisti ön plana çıkarılması amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan “Erken Rezervasyon Kampanyası” kısa sürede büyük ilgi görmüştü. 2009 yılında 200 bin yerli turist imkandan yararlanırken, bu rakam 2015’te 3.5 milyona yükseldi. Erken rezervasyon ile avantajlı fiyatlardan yararlanarak tatil yapmayı tercih eden yerli turist sayısı 2016’da ise yüzde 30’luk bir artışla 4.2 milyonu buldu. TÜRSAB yetkilileri tarafından Haziran ayında yapılan açıklamaya göre de bu yıl rakamların 5.2 milyona ulaşacağı düşünülüyor. Kampanya bu tarihten itibaren 30 Mayıs 2018 tarihleri arasında devam edecek.

Artan talepler nedeniyle yabancı turist ile yerli turistin tatil ve konaklama ücretleri arasındaki büyük farkları ortadan kaldıran kampanya ile tatil planı yapan yerli turistler yurtiçi veya yurtdışında dilediği otelde uygun fiyatlarla konaklama imkanı bulurken, yabancı turistlerin de Türk turizmine ilgisi artacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.