“Roc'n Roll Kralı” Ölümünün 40. Yılında Anılıyor

40 yıl önce bugün hayatını kaybeden Elvis Aaron Presley Graceland’daki evinde sevenleri tarafından anılıyor.

8 Ocak 1935 tarihinde Mississippi'de dünyaya gelen Presley müzik yaşamına 1945 yılında katıldığı bir yarışma ile başladı. İlk gitarını alan Presley 1953 yılında Sun Records için ilk bestesini yaptı. Presley sanat yaşamı boyunca Kilise müziğinden,popüler müziğe; Rock'n Roll'dan Blues tarzına kadar çok çeşitli türlerde eserler verdi. It's now or never gibi opera tarzında yakın parçalar seslendirdi. My Way gibi bazı cover çalışmalarının şöhreti asıllarının önüne geçti.
Presley' e 50'li yıllarda 'Elvis The Pelvis' lakabı takıldı. Bu lakap dansı olduğu kadar yakışıklı ve seksi olduğunu ifade etmek için o dönemin tutcu toplumunda argo ve modern bir deyim olarak kullanılmıştır. Presley’ in siyahi ve beyaz tonlarını rahatlıkla kullanabiliyor olması en büyük avantajlarından biri olarak görülüyordu.
1954 yılında Gitarda Scotty Moore, basgitarda Bil Black ile birlikte üçlü ilk stüdyo kayıtlarını yaptılar. "That’s  All Right" ve "Blue Moon of Kentucky" country, blues tarzında hareketli rock’n roll parçalarıydı. Sun Records’la yaptığı kontrat RCA Record firmasına satılınca yavaş yavaş kariyer basamaklarını tırmanmaya başladı. Bu sıralarda çıkardıkları 5 single gençlerin ilgisini çekerek müzik listelerinde ilk ona girmeye başlamıştı. Bu 5 single içinde en ilgi çeken parça ise "I Forgot to Remember to Forget” ti ve Country listelerine 1 numaradan girdi.

"Heartbreak Hotel" parçası ise Elvis Presley’in tekrar müzik listelerine girip 8 hafta boyunca listelerde kalmasıyla son buldu. Ed Sullivan’ın televizyon programına çıkan Elvis Presley, hareketleri ve konuşmasıyla ilgi çekti. Bu ilginin farkına varan ve onların doğrudan kalplerinde son bulan parçalarla karşılık veren Elvis bu dönemde "Don't Be Cruel," "Hound Dog," "Love Me Tender," "All Shook Up" ve "Jailhouse Rock" parçalarını yaptı.
 





"I Want You", "I Need You", "I Love You" parçasıyla 11 hafta boyunca listerde kalan Elvis hızla yükseliyordu. 1956 Kasım’ında "Love Me Tender" filmiyle kamera karşısına geçti, böylece ileride 31 filmde yer alacağı Hollywood stüdyolarıyla tanışmıştı. Bu filmden iki ay once Ed Sullivan’ın televizyon programında ‘Love Me Tender’ı televizyon ekranlarında onu izleyen 54 milyon izleyici önünde söyleyerek ününe ün katmıştı, artık Amerika onu konuşmaya, onu dinlemeye başlayacaktı.Bir gün şöyle dedi: “Çocukken gerçek anlamda hayaller kuruyordum. Çizgi roman okur, kendimi çizgi kahraman hayal ederdim. Film seyreder, filmdeki kahramanla kendimi özdeşleştirirdim. Aslında tüm kurduğum hayaller bir gün gerçek oldu. Hatta defalarca. Çocukluğumda öğrendiğim bir cümle var: Şarkısız bir gün yaşanmış değildir. Yaşamınızda müzik yoksa arkadaşınız da yoktur. Şarkısız yolculuk bitmez. Ben de hep şarkı söylüyorum. Kendim için, sizler için”

Son dönemlerinde obeziteye yakalanan Presley16 Ağustos 1977'de ölümünden sonra doktorunun yaptığı açıklamaya göre kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Ölümünden sonra müzeye çevrilen Graceland'daki evi her yıl 16 Ağustos günü sevenleri tarafından ziyaret edilir.Presley'in bazı sevenleri onun hala ölmediğine, şöhretten uzak bir yerlerde yaşamına devam ettiğine inanmaya devam etmektedir.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.