Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi çukurova belediyesi kuşadası recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan Hakkari başbakan binali yıldırım atatürk yapı kredi operasyon

Struma Kurbanları Anılıyor

24 Şubat 1942’de Şile açıklarında bir Sovyet denizaltısı tarafından torpillenerek batırılan Struma gemisinde hayatını kaybedenler anılıyor.

Soykırımdan kaçan 768 Yahudi’nin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Struma faciasının yıldönümü nedeniyle Sarayburnu Limanında bir tören gerçekleştiriliyor. Geçen yılki törene dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik katılmıştı.

Bu yılki tören hakkında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç “Struma faciasından çıkartılacak derslerin gelecek nesillere aktarılarak, hafızalardaki yerinin korunması anlayışıyla, bu sene de 24 Şubat 2016 tarihinde İstanbul’da bir anma töreni düzenlenecek ve Struma’da hayatını kaybedenler anısına denize çelenk bırakılacaktır” dedi.

-STRUMA OLAYI-

Holokost’tan kaçan 768 Yahudi’nin içinde olduğu Struma gemisi 12 Aralık 1941’de Köstence Limanından hareket etmişti. Motor arızası sebebiyle İstanbul Sarayburnu’na demirleyen geminin arızalı halde Şile açıklarına çekilmesinin ardından, SC-213 tipi Sovyet denizaltısı 24 Şubat 1942’de Struma’yı torpilleyerek batırdı.

Sarayburnu’nda bekletildiği günlerde mültecilerin karaya çıkmalarına izin verilmezken, uluslararası baskılar nedeniyle gemi 23 Şubat 1942’de Şile açıklarına çektirildi. Arızası sebebiyle hareket edemeyen gemi bir gün sonra Sovyet denizaltısından atılan torpille batırıldı. Gemideki 769 yolcudan sağ kurtulan David Stoliar ise 1 Mayıs 2014’te Amerika’da vefat etti.

Öte yandan, Zülfü Livaneli 2011 yılında yayımladığı Serenad romanı ile Struma faciasını hatırlatmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.