Öne Çıkanlar diyarbakır azerbaycan istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu Funda Arar milli güvenlik kurulu çukurova belediye başkanı soner çetin

Uluslararası Sanat Contemporary İstanbul'a 22 Ülkeden 83 Galeri Katılıyor

Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en önemli eserlerini bir mekânda buluşturarak İstanbul’u sanatın odağına alan 13. Contemporary Istanbul’a bu yıl, 22 ülkeden 83 galeri, 400’ü yabancı 650 sanatçı ile katılacak. Fuarda, çoğu Türkiye’den sanatseverle ilk kez buluşacak yaklaşık 2 bin eser sergilenecek. Sanatseverler, bölge galerilerinin yanı sıra Avrupa, Amerika ve Asya’nın en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyoncularını bir arada görecekler.

“Yabancı galeri, koleksiyoncu ve sanatseverin ilgisi bu yıl da yüksek”


Fuarın sanatsal içeriği, estetik tavrı, VIP Programı ve ziyaretçi memnuniyetini en üst seviyede tutan hizmet anlayışı ile İstanbul’a değer kattığını belirten Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli şunları söyledi :

“Bu yıl fuara katılan 83 galerinin 54’ünün yurtdışından olması da memnuniyet verici. Zorlu bir süreçten geçtiğimiz böyle bir dönemde, fuara katılan galerilerin yarısından fazlasının yurtdışı merkezli galeriler, olması uluslararası sanat piyasasının İstanbul’a ve Türkiye sanat piyasasına olan güvenini gösteriyor. İstanbul’un dünyada aldığı pozisyon ve sanat dünyasındaki yerini, galeri yöneticileri çok iyi görüyorlar ve burada kendilerine ait bir yerin mutlaka olması gerektiğini düşünüyorlar. İstanbul’da olmak, Contemporary Istanbul’a katılmak yurtdışındaki galeriler için her yıl daha fazla önem kazanıyor. Diğer taraftan, bizim de çeşitli yumuşak geçişlerle yurtdışından gelen galerilerin, İstanbul’dan memnun ayrılmalarının yollarını bulmamız ve öneriler geliştirmemiz gerekiyor. Bu nedenle yurtdışından gelen galerilerle, bu dönemde makul ve esnek fiyatlarla hareket etmeleri gerektiğini paylaştık. Aynı zamanda geçen 2 yılda gerçekleşen Contemporary Istanbul ile karşılaştırıldığında, bizi çok memnun ve motive eden sayıda yabancı koleksiyoncu ve sanatseverin fuara katılım talebi var. Dünya sanat pazarının Türkiye’yi, İstanbul’u ve Contemporary Istanbul’u yakın ilgi ile izlediklerini görmek bizi çok mutlu ediyor.Diğer taraftan dünyadaki birçok ülkede olmayan, sadece bizde olan bir ‘Türkiye’nin koleksiyoncusu’ kitlesine sahibiz ve bu sayının artacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçten yerli sanat pazarının olumlu çıkacağını düşünüyorum. İstanbul’un dünya sanat merkezleri arasında yerini alması, Türkiye’nin sanat piyasasının gelişmesi ve büyümesi amacıyla gerek Türkiye’de gerekse de yurt dışında yaptığımız tanıtım çalışmalarına dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz.”

“En istikrarlı yatırımın, sanata yapılan yatırım”

Son yıllarda Türkiye’de sanat eserlerine sahip olmanın, manevi hazzın dışında, çok yüksek ve istikrarlı bir sermaye getirisi sağladığına duyulan güvenin yükseldiğine dikkat çeken Güreli, “Bu hızlı yükselişin ardında, dövizin dalgalandığı bu ekonomik durumda en istikrarlı emtianın sanat olduğunun anlaşılmış olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla Türkiye’de koleksiyoncu sayısında son yıllarda yaşanan ciddi artışın, gelecekte de aynı doğrultuda artacağını söylemek kehanet olmayacaktır. Zorlu bir zamandan geçtiğimiz bu dönemde sanatın öneminin, iyileştirici ve birleştirici gücünün de bir kez daha anlaşılacağına inanıyorum. Sanata yatırım bireyler ve kurumlar için olduğu kadar İstanbul ve Türkiye için de çok önemli. Contemporary Istanbul olarak, İstanbul’un bu bölgede birinci sırada ve dünyada ise her zaman ilk beşte gelen sanat ve kültür şehri arasında yerini alması gerektiğini düşünüyoruz; stratejimizi bu hedef doğrultusunda belirliyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” dedi.

19 Eylül’de yerli ve yabancı davetlilere yapılacak özel ön izlemesi ile kapılarını açan Contemporary Istanbul 2018, 20 - 23 Eylül 2018 tarihleri arasında, yeniliklerle dolu etkinliklerle yerli ve yabancı sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Galeri Destek Programı kapsamında 5 ülkeden 17 galeri İstanbul’a geliyor

Türkiye’nin yurtdışında yatırımı olan sanatsever iş insanlarına yönelik olarak ilk kez 2017 yılında, Özyeğin ailesinin Romanya’daki yatırımı Bucuresti Mall ile başlatılan “Galeri Destek Programı” bu yıl genişletildi. Galerilerin Contemporary Istanbul’a katılımını desteklemeyi amaçlayan program, bu yıl 5 ülkeyi kapsadı. Romanya’ya ek olarak, Galeri Destek Programı dâhilinde Hollanda, Portekiz, Fransa ve A.B.D.’deki galerilerin Contemporary Istanbul 2018’de katılımına destek sağlayan bu program ile Türkiye’deki çağdaş sanat ortamının gelişmesi, çeşitlenmesi ve ülkeler arasındaki sanat yakınlaşmasına destek sağlanması amaçlanıyor. Galeri Destek Programı kapsamında bu yıl 5 ülkeden 17 galeri İstanbul’a geliyor. Fuara katılacak ülkeler ve galeriler ile onları Türkiye’ye getiren kuruşlar şöyle: Romanya-Bucuresti Mall- Zorzini Gallery, Galeria Plan B; Portekiz- KREA Group / Optimal Mountain- Perve Gallery, Hollanda – Credit Europe Bank- Upstream Gallery; Fransa – TAV Airports Holding- Antoine Levi, Paris Galerie Alberta Pane, Galerie Allen, Galerie Anne de Villepoix, Galerie Art Concept, Galerie Jérôme Poggi, Galerie Jocelyn Wolff, Galerie Laurent Godin, Galerie Loevenbruck, Galerie Odile Ouizeman, mfc-michèle Didier; ABD – Herrick Feinstein LLP, American Turkish Society, Alterra Worldwide- The Hole, Ethan Cohen Fine Arts.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.