Yapı Kredi Kültür, İstiklal Caddesine Yeni Yüzüyle Geri Dönüyor

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Galatasaray Meydanı’nda 50 yılı aşkın süredir tarihe tanıklık eden binasına geri dönüyor. İstiklal Caddesi’nde 1964 yılından bu yana faaliyet gösteren Yapı Kredi Kültür Sanat, 4 yıldan bu yana devam eden renovasyonun ardından yeniden açıldı. 

Açılışı gerçekleştirilen yeni binanın giriş katında Yapı Kredi Yayınları’nın tüm kitaplarının bulunduğu yüksek tavanlı bir kitabevi ziyaretçileri karşılıyor. Asma katında bir okuma bölümünün de bulunduğu kitabevinde çocuk kitapları ve çocuk etkinlikleri için özel alanlar da yer alıyor. İlk katında banka koleksiyonlarında yer alan eserlerin sergilendiği müze, ikinci ve üçüncü katında sergi alanları, dördüncü katında ise yine meydandan seyredilebilen büyük bir salon bulunuyor. Tiyatro, söyleşi, konferans, performans ya da film gösterimlerine ev sahipliği yapacak bu salonun tam karşısında mavi neon ışıkla Yapı Kredi’nin kurucusu Kazım Taşkent’in “Biz kültür ve sanatın bankasıyız”sözü ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat binasının beşinci katında bir kütüphane kitapseverlerle buluşacak.  4 bini nadir eser olmak üzere yaklaşık 80 bini aşkın kitaba erişilebilecek olan bu kütüphane, edebiyatseverlere İstiklal Caddesi’nin hareketliliğinden uzak, dingin bir alan sunacak. 
Yapı Kredi Kültür Sanat binasının açılış sergisi “Sarmal” ise 13 Eylül’den yılsonuna kadar gezilebilecek. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği ve tamamı Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan oluşan sergideki toplam 403 parça; sikke, heykel, resim, fotoğraf, video art gibi farklı eserlerden oluşuyor.
"BEYOĞLU NUN GELECEĞİ HER ZAMAN AYDINLIK OLACAK"
Yapı Kredi Kültür Sanat binasının yenilenerek yeniden Beyoğlu’na dönmesiyle ilgili görüşlerini dile getiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, şunları ifade etti;
"Beyoğlu'nu korumak ve yaşatmak en önemli önceliğimiz. Şehir mirasını koruyabilmenin ilk şartı mekanları yaşatmak. Yaşamayan mekanları koruyabilmek, geleceğe miras bırakabilmek mümkün değil. Beyoğlu'nda gerçekleşen binlerce restorasyon ve renovasyon çalışmasının altında bu felsefe yatıyor. Korumak istiyorsan; yaşat, yaşayacak şartları oluştur. Yapı Kredi Kültür Sanat binası Beyoğlu'nda geliştirmiş olduğumuz yaşayan şehir vizyonuna çok uygun bir mimari eser olarak kapılarını ve ışıklarını artık açtı. Çok güzel, çok şık oldu. İstiklal'e çok yakıştı. Kapılar ve ışıklar açılmaya devam edecek. Beyoğlu'nun geleceği her zaman açık, her zaman aydınlık olacak".
GEÇMİŞTEN GELECEĞE KÜLTÜR GELENEĞİ
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Yapı Kredi’nin 73 yıldır çok daha fazla kişinin hayatında kültür sanatın vazgeçilmez bir öğe olarak yer alması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Güngen, yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binasıyla bu misyonun geleceğe taşındığını söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Yapı Kredi’nin İstanbul’a bir armağanı olan bu bina ülkemize ve kültür sanata olan inancımızın en önemli sembollerinden biri. 50 yıldan fazla zamandır İstiklal Caddesi’nde bulunan binamızın olanaklarını artırmaya ihtiyaç duyduk. Yeni bir tasarım ve akıllı uygulamalarla, ülkemize, Yapı Kredi’ye yakışan kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları yaratmayı amaçladık. Zamanın ruhunu taşıyarak yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binası, Yapı Kredi’nin ülkemize kazandırdığı bir armağan. Binamızın, bugün kendi yerine dönüşü bizler için büyük mutluluk, büyük gurur. Yeni binamızla sanatın, sanatçının ve tüm sanatseverlerin destekçisi olacağız. Gelecek kuşakların kültür birikimini geliştirmek, ülkemizin evrensel kültür varlıklarını tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz". 
AKILLI ÇÖZÜMLER
Yenileme çalışmaları kapsamında binanın çağdaş normlara uygun olarak tekrar planlandığını belirten Güngen, 4 yıl süren çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi:
“Yapı Kredi’nin geniş bir koleksiyonu var. Hem koleksiyonumuzda yer alanları hem de ev sahipliği yapacağımız pek çok sanat etkinliğini daha iyi olanaklarla donatılmış bir yerde konumlamak için çok düşündük, çalıştık. Binanın temel kurgusunu oluşturan kitabevi, müze, sergi mekanları ve etkinlik alanları kültür sanat işlevinin genişletilmesi bakış açısıyla tasarlandı. Altyapısı daha güçlü, teknik donanımı daha zengin sergi ve etkinlik alanlarımız var artık. Yeni tasarımıyla binanın sergi alanları iki katına çıktı. İçinde yaşayıp çalıştıkça bu alanlar daha da çeşitlenip genişleyecek.”
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.