Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

-CHP’DEN ‘FİŞLEME’ TEKLİFİ

ANKARA (ANKA)- CHP, fişlemenin yasaklanması için kanun teklifi verdi. Teklife göre kişinin açık rızası olmaksızın kişisel verileri herhangi bir şekilde elde edilemeyecek, kaydedilemeyecek, arşivlenemeyecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kişinin Açık Rızası Olmaksızın Elde Edilen ve Arşivlenen Kişisel Verilerin İmha Edilmesi Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

-"KİŞİLERİ FİŞLEMEK İNSAN HAKLARI İHLALİDİR"-

Teklifin gerekçesinde, uluslararası insan hakları sözleşmeler ve Anayasaya göre kişileri fişlemenin insan hakları ihlali ve TCK 135. Maddeye göre ise suç olduğu ifade edildi.

-KİŞİSEL VERİLERİ KAYDEDİLEMEYECEK-

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Kişinin açık rızası olmaksızın; siyasi, felsefi veya dini görüşleri, ırki kökenleri, ahlaki eğilimleri, cinsel yaşamları, sağlık durumları, sendikal bağlantıları ve benzer kişisel verileri herhangi bir şekilde elde edilemeyecek, kaydedilemeyecek, arşivlenemeyecek, açıklanamayacak, üçüncü kişilere aktarılamayacak ve hiçbir şekilde kullanılamayacak.

-2 AY İÇİNDE İMHA EDİLECEK-

Devletin güvenlik ve istihbarat birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından kişilerin açık rızası olmaksızın elde edilen kişisel verilere ait tüm kayıtlar ve arşiv, her türlü kopyalarıyla birlikte bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 2 ay içinde imha edilecek.

-GEÇERSİZ OLACAK-

Devletin güvenlik ve istihbarat birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından hukuka aykırı şekilde kişisel veri elde etmek amacıyla yayımlanmış bulunan tüm genelge, yönerge, yazılı emir ve benzeri düzenlemeler ile bunlara dayanılarak yapılan idari işlemler geçersiz olacak. Bu şekilde elde edilen veriler hiçbir idari işlemin dayanağı olarak kabul edilmeyecek.

-CEZALAR YOLDA-

Kişinin açık rızası olmaksızın; siyasi, felsefi veya dini görüşleri, ırki kökenleri, ahlaki eğilimleri, cinsel yaşamları, sağlık durumları, sendikal bağlantıları ve benzer kişisel verileri herhangi bir şekilde elde eden, kaydeden, arşivleyen, açıklayan, üçüncü kişilere aktaran ve kullanan kişiler ile daha önce kaydedilmiş ve arşivlenmiş kişisel verilerin kanunun yürürlük tarihinden itibaren 2 ay içinde imha edilmesine aykırı davrananlar Türk Ceza Kanunu'nun 136. Maddesinde yer alan bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Bu eylemlerin kamu görevlisi tarafından, görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle ve belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle gerçekleşmesi durumunda ceza TCK'nın 137. Maddesine uygun olarak iki kat artırılacak.

-TAZMİNAT İLGİLİ KAMU GÖREVLİLERİNE, İDARENİN EN ÜST İDARİ AMİRİNE RÜCU EDİLECEK-

Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, arşivlenmesi veya herhangi bir şekilde kullanılması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından tazminata mahkûm edilmesi halinde ödenecek tazminat, ödeme tarihinden itibaren 2 ay içinde ilgili kamu görevlilerine, bu görevlilerin kimliğinin tespit edilememesi veya bulunamaması halinde ilgili idarenin en üst idari amirine rücu edilecek. (ANKA)

(MG/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.