Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon gündem özeti CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

-MECLİS’TE SERT TARTIŞMALAR SÜRÜYOR: KAÇ KIRATLIK İNSANSINIZ BE?

ANKARA (ANKA)- Meclis Genel Kurulu'nda gece yarısı Torba Teklif üzerindeki görüşmelere HDP ile AK Parti arasındaki Kürdistan tartışması damgasını vurdu. Tutanaklara "Kaç kıratlık insansınız be?", "terbiyesiz", "haddini bil" sözleri yansıdı.

Genel Kurul'da internete ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı Torba Teklif görüşmelerinde tutanaklara şu konuşmalar yansıdı

HDP GRUBU ADINA SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Biliyorsunuz, özellikle Kürdistan illerinde, Mardin'de, Diyarbakır'da, Bismil'de, birçok yerde insanlar, özellikle çiftçiler...

AK PARTİ GRUP BAKANVEKİLİ MEHMET NACİ BOSTANCI (Amasya) - Sebahat Hanım konuşurken özellikle "Kürdistan illeri" diye bir ifadede bulundu. Şimdi bu mantıkla bakacak olursak bazı yerler Kürdistan illeri, geri kalan ne oluyor? Onlar da Türkistan illeri mi oluyor? Türkiye Cumhuriyeti devletinin vilayetleri vardır. Ve Türkiye Cumhuriyeti devletine ilişkin de öyle zannediyorum ki HDP'nin bir temel itirazı yok. Ortak sembollere, ortak değerlere bağlı olduğunu ifade ediyor. Türkiye'de Kürtlerin varlığı, var olması ayrı bir meseledir, "Kürdistan illeri" denilerek, kimi insanlara kışkırtıcı gelebilecek bir dille kavramları siyasalçatışmanın o sınırında sertleştirmek farklı bir şeydir. Lütfen, bunlara dikkat edelim. Zaten bir çözüm sürecinde ilerliyoruz, herkesin ihtimam göstermesi lazım; bu bir.

-ÇÖZÜM SÜRECİ-

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Sayın Grup Başkan Vekilinin itirazlarına ilişkin öncelikle şunu söyleyeyim: Tabii, Türkiye'de hep bir çözüm sürecinden bahsediyoruz ama ne kadar çözüm sürecinin kurallarına göre değerlendiriyoruz bunu halkımızın takdirine bırakıyoruz. Bu konuda özellikle iktidarın yeterince adım atmaması Kürt sorununun çözümü konusunda, bırakalım işte 2005'te "Kürt sorunu vardır." deyip, şimdi "Kürt sorunu yoktur." noktasına gelen politikalarını herkes takdir ediyor.

Ben Kürdistan illeri deyince, burada çok açtık diye düşünüyorum. Onu "Türkiye illeri" ya da "Kürdistan" diye bir ayrım yapmaktan ziyade bunu bir tespit, coğrafi terim olarak değerlendirdim. O açıdan, hem Türkiye'de hem Trakya'da -Anadolu, Mezopotamya diyebilirsiniz ya da Trakya, Anadolu, Mezopotamya- orada da başka tanımlar var. Kürdistan, Türkiye diye tanımlıyoruz. Her yerde halkların, ezilenlerin, emekçilerin partisi olmaya tabii ki devam edeceğiz. O konuda hiç şüpheniz olmasın. Seçimlerde de mutlaka bunun sonuçları ortaya çıkacaktır.

AK PARTİ ADIYAMAN MİLLETVEKİLİ MEHMET METİNER (Adıyaman) - Sayın Bakanın "Kürtler" diye başlayan bir cümlesi yok. Yalan söylüyorsun!

MEHMET METİNER (Adıyaman) - Yalan söylüyor!

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Yalanı kimin söylediği belli!

-"UCUZ, BEYLİK LAFLAR!"-

MEHMET METİNER (Adıyaman) - Ucuz, beylik laflar!

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Bir de yani bu beğenilir, beğenilmez; ayrı bir şey. Ben Sayın Grup Başkan Vekilinin yaklaşımlarını çok şey olarak görmedim, düzeltme açısından da teşekkür ediyorum, en azından ne demek istediğimizi açıklama açısından. Ama buradan bağırıp "Yalan söylüyor!" diyen zatın kendisi kendi geçmişine baksın diye düşünürüm.

MEHMET METİNER (Adıyaman) - Siz kimsiniz, benim geçmişi konuşacaksınız?

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 780 bin...

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Sen kimsin asıl?

BAŞKAN - ...küsur kilometrekare...

-"HALKINA İHANET EDENİN KİMSEYE FAYDASI YOK! TERBİYESİZ!"-

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Halkına ihanet edenin kimseye faydası yok! Terbiyesiz!

MEHMET METİNER (Adıyaman) - Ucuz, pespaye laflar ediyorsunuz. Kaç kıratlık insansınız be?

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri...

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Kes sesini be!

MEHMET METİNER (Adıyaman) - Hayret bir şey!

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Terbiyesizlik yapma, sen kimsin ya, sen kimsin! Sen kim oluyorsun!

-"HADDİNİZİ BİLİN"-

MEHMET METİNER (Adıyaman) - Haddinizi bilin ya!

SEBAHAT TUNCEL (İstanbul) - Sen haddini bil be!

-"KUCAK KUCAĞA OTURDUĞUNUZ..."-

Genel Kurul'da CHP ve AK Parti arasındaki yurt tartışması da tutanaklara şöyle yansıdı:

CHP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR (Devamla) - Bu TOKİ böyle, sizi bunu yapıyorsunuz. Bu TOKİ sizin iktidarınız döneminde her şeyi yaptı; konut yaptı, stadyum yapıyor, hastane yapıyor, aklınıza ne gelirse, rant transferi yapabilmek için TOKİ'ye devrediyorsunuz ama bir tek şey yapmıyor bu TOKİ, yurt yapmıyor arkadaşlar. Gerçekten, bu kaçak saray yerine bu TOKİ'ye o parayı vermiş olsaydınız, önümüzdeki yıl, 2015 senesinde dışarıda bir öğrencimiz kalmazdı, hatta bu öğrencilerimizden -oturacak- orada ikamet ederken bir barınma parası dahi almazdınız.

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Kaç tane yurt yaptı biliyor musun?

HAYDAR AKAR (Devamla) - Bakın arkadaşlar, yurt yapmadınız, yurtları kiralıyorsunuz.

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Allah Allah!

HAYDAR AKAR (Devamla) - Sayın Bakan geldikten sonra yurt kiralamaya önem verdi. Onu da niçin verdi?

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Trabzon'da yaptı.

HAYDAR AKAR (Devamla) - Çünkü öğrenciler bedava, sizin "paralel" dediğiniz, kucak kucağa oturduğunuz...

AK PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ RECEP ÖZEL (Isparta) - Şimdi siz oturuyorsunuz. (ANKA)

(MG/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.